FC Barcelona vo včerajšom zápas na pôde SD Huesca len remizovala 0:0. Výsledok a zostava tých, čo klub sledujú aj vtedy, keď nehrá Messi, neprekvapila. Trochu však prekvapili diskusie a hejty na internete v našich končinách. Dnešné hodnotenie hráčov bude iné.

Na úvod jemné vnesenie do témy. Luxusný náskok pred Atléticom práve v čase vyraďovačky Ligy Majstrov Barcelonu priam núti vykašľať sa na La Ligu. Vzhľadom na nabitý apríl sa jedine zápas s Huescou hlásil o slovo ako ideálny na rozsiahlu rotáciu. O titul sa Blaugranas môžu pripraviť len sami. Už tlačovky a vyjadrenia hráčov pred Huescou jasne naznačili, že rotovať sa bude a dokonca rozsiahlejšie. Z nominácie na zápas doslova kričala experimentálna zostava a zdalo sa byť pravdepodobné, že Valverde si v ostrom zápase vyskúša aj rôzne herné schémy či taktické varianty z tréningov. Stalo sa. Očakávané. Napriek tomu prúdi z fans tábora v našich končinách búrka nevôle. Ste príliš rozmaznaní vážení. Hoďte očkom na éru Gasparta a skoršie obdobie. Trofej sem tam, bolo, čo oslavovať. V súčasnosti sa pindá aj na double z uplynulej sezóny.

Treba si však rázne a čím skôr uvedomiť, že obdobie najlepšej Barcelony v histórii je za nami. Klub si však napriek tomu dokázal udržať tím, s ktorým na jar hráme stále o tri trofeje a jednu-dve ročne prihodíme do vitríny. V tejto sezóne má Barca skvele rozohranú partiu na všetkých troch frontoch. Tvrdé plánovanie, disciplína a aj za hrsť šťastia nás drží v hre o treble. Futbal však hrá aj súper. Na jednej strane sa culés ženú za titulmi, na druhej strane majú enormné očakávania od predvedenej hry, každý hráč musí podať top výkon, musí sa však aj rotovať, musí sa... Vedenie Barcelony a realizačný tím vedia najlepšie, čo je potrebné urobiť. Robia to v najlepšej vôli pre dobro Blaugranas.

V najlepšej vôli včera dostali priestor hráči, ktorí nehrávajú často, ale presne práve preto ich Barcelona má v kádri. Boateng je okamžite nemehlo, ďalší hráč je hovno a tak ďalej. Predať, dovidenia. Valverde zas nosatý troll... Priveľa negatívnych emócií, ktoré nevedú k ničomu. Pritom mnohí diskutéri, ktorí takto kritizujú, o futbale nevedia načisto nič. Veď pri pohľade už len na známky zo včerajšieho stretnutia - tieto známky má bežne aj zaužívaná základné zostava.

Je však potrebné si jasne uvedomiť, že títo hráči včera spolu hrali v zápase v takomto zložení po prvýkrát. Preniesť vo futbale na trávniku nové veci chce čas. Dovolím si otázku? Videli ste Barcelonu niekedy hrať v rozostavení 3-1-4-2? Navyše je zrejmé, že tiki-taka sa na suchom trávniku nehrá najjednoduchšie. Na výkony vplýva množstvo externých faktorov. Nehovoriac o taktických pokynoch trénera. Prečo Barcelona neútočila v zápase proti Manchestru United podľa predstáv fanúšikov? Krajní bekovia sa do ofenzívy zapájali len ak Barcelona mala loptu jasne pod kontrolou a to isté platí aj o centrálnych záložníkoch. Lebo taktika. Presne práve kvôli tomu je Rakitič a Busquets nonstop v základe či sa to niektorým mudrlantom aj tu na forcabarca.sk páči alebo nie. Preto z hľadiska držania lopty, z hľadiska pozičnej hry a z hľadiska plnenia taktických pokynov trénera sú najlepší. V ich prípade je problémom len a práve to, že to všetko, čo pre tím robia, fanúšikovia nevidia, keďže futbalovú taktiku nemajú naštudovanú do detailu, no jedna jediná chyba v zápase je okamžite viditeľná. Skúste to však vážení fanúšikovia otočiť – aký je ten hráč dobrý, keď počas celého zápasu urobí len jednu dve chyby, na pritom jeho úloha na trávniku je tak náročná?

Zápasy ako tento proti Huesce však ukázal dvojicu vecí - jednak Valverdeho tím vie veľmi dobre, čo robí a na druhej strane má Barcelona skutočne dosť vysoké percento nevďačných fanúšikov. Zniesť po jednom dvoch zápasoch pod zem chalanov, ktorí na sebe celý doterajší život tvrdo pracovali, aby na seba obliekli dres Blaugranas? Treba ich podporiť. Ak sa stretneme s prípadom ako André Gomes, skvelý stredopoliar, ktorému to na Camp Nou jednoducho neklaplo, miesto nadávania sa priam pýta poďakovať a zapriať všetko dobré do ďalšie života.

Očakávať, že po Valdésovi, Puyolovi, Andrésovi, Xavim či Messim príde v pohodičke ďalšia generácia, ktorá napíše zlatú históriu, je hlúpe. Klub však v každom prípade tvrdo pracuje na tom, aby generačná výmena prebehla plynule a zároveň, aby sa klub udržal na výslní aj naďalej. Tento cieľ sa darí dosiahnuť aj vďaka zápasom ako proti Huesce. Skúšať nových hráčov, novú taktiku v zápasoch, kde prehra nebolí. A kde sa hráči majú možnosť nesmierne veľa naučiť, kde si tréneri môžu pozrieť mladíkov na ostro.

Dembélé včera dostal hodinku na chytenie zápasového rytmu, postupne nabehne do tempa. Odohral veľmi solídny zápas po mesiaci voľna. Patril medzi najlepších na trávniku. Malcom sa takisto potešil minútam a pokúsil sa nesklamať. Zápas v každom prípade nevyšiel Boatengovi. Niet sa čomu čudovať, nervozita spraví svoje, veď nehral dlho. Úlohu ale splnil - Suarez mohol oddychovať. A preto si na 6 mesiacov obliekol dres. Rozhodne to nie je nejaké priemerné hovno. Inak by v Barcelone nebol.

Zápas nesmierne pomohol Riquimu, ktorý opäť získal cenné skúsenosti. V jeho hre je veľa, čo musí zlepšovať, ale základ má daný, je na čom stavať. Má nesmierny talent, ktorý musí cibriť, aby sa z neho stal nástupca trebárs Dona Andrésa. Carles Aleñá je ďalším odchovancom La Masie, ktorí má nesporný talent, no musí tvrdo pracovať. Včera sa mu nedarilo podľa predstáv, no treba ho podporiť a ono to pôjde. Pozrite sa na Arthura - v posledných zápasoch nežiari tak ako by si hejfanúšikovia priali, no spoluhráči s Valverdem stoja za ním. Detto Coutinho, ktorý je ešte lepším príkladom.

Umtiti, ktorého polovica fans chce predať, takisto zahral rozumne a postupne sa po pol roku bez futbalu dostane do tempa. Médiá toho popíšu veľa, no faktom zostáva, že stopéra treba podporiť. Včera na druhej strane vyšiel zápas Todibovi, ktorý takisto ukázal, že niečo v sebe má. Aj Wagué predviedol dobrý výkon. Vo všebecnosti včerajší zápas ukázal veľmi veľa pozitívneho, preto ma prekvapuje toľko hejtu od fanúšikov. 

Musím zdôrazniť, že klub robí skvelú prácu na strane prestupov, zas Valverde a jeho realizačný tím prijímajú veľmi pragmatické riešenia z pohľadu práce na zápasoch. Postupne, krok za krok sa nám Barca pred očami mení, vyvíja, menia sa hráči, hra sa prispôsobuje súčasnej dobe a súperom tak, aby sme stále mali šancu nejaký ten titul osláviť. Uvedomiť si musíte len to, že hoci sa s treble pred spolužiakmi v škole chvastá lepšie, je to historická udalosť. Inak by treble každých pár rokov výnimočné nebolo. Veď sa pozrime na Messiho - výnimočný človek a futbalista, no jeho výnimočnosť sa rokmi začala považovať za akýsi jeho štandard. Ak nedá hetrik, zahral zle.

Takže hlavu hore dámy a páni. Sme Barca, viac ako klub. Hráči nám idú skvelým príkladom – tvrdo na sebe pracujú, pokorne a pevne zároveň stoja nohami na zemi. Spravme si tak svoju ‚domácu úlohu‘ a buďme viac ako fanúšikmi.

P.S.: Ešte som dlžný hodnotenie. Na bandu priemerákov celkom dobré, nie? ;)

 

zdroj: sport.es whoscored.com sofascore.com forcabarca.sk
foto: sport.es forcabarca.sk

BayernMunchen

35
2019-04-14 13:17:24

Za mna vcera rotacia dobra a vysledok akceprovatelny. Uz pred zapasom som pisal o remize. Nerozumiem len 2 veciam:
1. Naozaj v klube mame takych ludi ktori videli v boatengovi prinos pre muzstvo? Ak ano, treba sa ich rychlo zbavit
2. Co cakame od hracov pre ktorych to bol druhy zapas v acku? Je jednoznacne chyba valverdeho ze niektori hraci vobec nehraju. Ak na to podla neho nemaju nech ich vyhodi ale naco mame 40 hracov ked ich strieda max 14. Od tych hracov ktori celu sezonu sedia nemoze nikto ocakavat ze budu pri striedani alebo rotacii prinosom

barcelonista29

16
2019-04-14 13:39:46

Ja som už pred jeho príchodom tvrdil, že Boateng musel byť až možnosť Z :D inak si to tiež neviem vysvetliť. Klub mu zaplatil polročnú dovolenku + 1M€ Sassuolu :D

harry525

12
2019-04-14 13:49:21

Ako som uz mnoho krat pisal, nakupy typu "Boateng" musia byt pračkou spinavych penazi...Inak si to neviem vysvetlit :D

Adamos

25
2019-04-14 13:19:23

Na to ze todibo od novembra hral len raz v pristelskom zapase (a ma 19 rokov) odohral celkom dobry zapas..Boatenga je mi luto, dufal som ze zapadne, ale vidno ze na barcu vobec nema..murillo pre nas priemerny, ale nechapem ze vo valencii preco nehral.. zasluzil by hrat zaklad minimalne v takom time aka je valencia

Jhonys

27
2019-04-14 13:20:48

Díky za tento článek.

JURITO

-24
2019-04-14 13:31:21

Divny clanok. Redaktor sa snazi branit hracov a roznymi cestami obkecavania presvedcit ludi,ze to nebolo az tak zle.

Ale ano bolo. To ze hrali spolu prvykrat,to ze nehravaju casto atd je vsetko v poriadku. Necakal som ze ich rozbiju 7:0. Vobec nejde o vysledok,aj keby prehrali tak je to v poriadku,ale po peknom vykone. Sorry ale 90% hracov tam nema na Barcelonu. Proste ked bojujete o miesto v time ako je FC BARCELONA tak presne c takomto zapase tam musite nechat vsetko ako keby to bol posledny zapas vasho zivota. Z tych hracov som vobec necitil vynimocnost,hraci Huescy boli na tej istej urovni a to je v podstate druholigovy tim.

Vsetci mali hrat a bojovat ako Vidal a garantujem vam ze by vyhrali s prehladom. Tento vykon bol ubohy a netreba to obkecavat a zachranovat mladikov

Menoivan

-7
2019-04-14 13:45:35

Vo všetkom s tebou súhlasím Pekne si to zhodnotil.

MinoKe

-3
2019-04-14 14:05:48

Vyborne napisane! Mas moj uplny suhlas.

Menoivan

8
2019-04-14 13:41:39

Rád by som si pozrel zápasovú štatistiku Boatenga. Je to hanba,čo za 90 minút predviedol.Je to názor amatéra za ktorý sa nehanbím.

GabrielSVK

3
2019-04-14 13:44:46

Ten Puig včera ukázal viac ako taký Coutinho za posledné zápasy, čo sa kreativity týka.

JuanFCB

-9
2019-04-14 13:53:49

Mám pocit, že článek kryje naší zálohu, která se snaží ohrozit soupeře ve STŘEDU POLE!

JuanFCB

2
2019-04-14 14:32:22

ty co nesouhlasí, tak se koukněte na tu bolest zálohy v 2 poločase: http://footballfullmatch.com/... , do 60 min. to nebylo vidět, protože tam byl Dembelé. Nikdo nechce aby záloha vymyslela 30 průnikovek za zapás, ale aspoň se trochu rvala dopředu. A se suchým trávníkem bežte do h*jzlu. Maj navíc!

quentin

32
2019-04-14 14:01:35

Absolútny súhlas! Kolega sa ma včera pýtal, čo tipnúť na ten zápas, keďže som fakt vášnivý culé. Chcel dať tip 2 aj s hcp 2 gólov. Ukázal som mu nomináciu a povedal, že by som bol za to rád, no reálne to vidím na remízku. Poklopal si po čele a povedal mi, že futbalu nerozumiem, pritom zo zostavy mu čosi vraveli mená len ter Stegen, Cou a Vidal. Mám odsledovaný každý zápas za min posledných skoro 7 rokov (aj na živo na Camp Nou) a strašne veľa za zvyšných skoro ďalších 20 rokov dozadu, plus staré zápasy, keď som ešte ani nebol na svete. Mám po 40ke. Reálne, naša Barca pracuje na omladení kádra a dobe, ktorá príde po Leovi, a zároveň sa snaží vyžmýkať z terajších hráčov, mysliac 30nikov, ktorých pseudofans urážajú, predávajú apod.. Futbal sa mení, a to znamená, že na mnohé veci už naši rivali dokážu našli spôsoby brániť sa a naopak. Mali by ste oceniť prácu Valverdeho, nie ho haniť. Prišiel sem v ťažkom období. V období, kedy je práca v prítomnosti asi najsilnejšie ovplyvňovaná prichádzajúcou budúcnosťou. Barcelona je nádherná, farbami iskriaca metropola a futbal ako taký rovnako tak. Nie je všetko len čierne alebo len biele. A hľadať LEN chyby a vyťahovať LEN negatíva je, bolo a bude úbohé, zvlášť z vlastných radov, culés! Visca el Barca!

jan22

12
2019-04-14 14:09:29

Ja s člänkom súhlasim s doplnením dvoch poznámok BayernMunchen. Každý má právo napísať vlastný názor a hodnotiť jednotlivých hráčov ,alebo priebeh určitého zápasu,ale mal by používať slovenčinu a nie krčmový jazyk alkoholikov v krčme .

mikimi122

8
2019-04-14 14:21:18

Po včerajšom zápase som sa prišiel iba pozrieť na názory ostatných na výsledok zápasu a bol som až veľmi prekvapený ako iba každý hejti a tak som radšej odišiel. Kto pozerá každý zápas Barci už dlhé roky (a nie je alibista) nemohol očakávať nič iné ako videl. Presne na taký čas sme si robili ten náskok v lige a dúfam, že tá včerajšia rotácia bude k úžitku a že cez Man Utd postúpime. Mňa celkom prekvapili hlavne Wague a Todibo. Taktiež som bol rád zo staronového Big Sama a uzdraveného Dembeleho. Úprimne ja som od Boatenga nečakal, že zahrá nejako dobre a vôbec ma to potom nezklamalo. Myslím, že sme aj mohli vyhrať keby sme mali viac šťastia v zakončení a to hlavne pri Malcomových a Dembeleho strelách. Ideme ďalej. Vieme v čom sa musíme zlepšiť, koho musíme cez leto kúpiť. Poďme, veď už nám k titulu v lige chýbajú iba 3 výhry.

tunno

8
2019-04-14 14:31:30

Niet dovod kohokolvek za vcerajsok kritizovat. Ved Boateng ked knam prestupil zahral hned solidny zapas ale odvtedy nehral xy mesiacov tak co ste cakali? A co je najpodstatnejsie, cela zostava bola proste improvizovana. Aj keby hral vcera Leo, hralo by sa mu tazko. Proste absolutne nezohrata zostava a smnohymi hracmi ktori hraju malo. Takze niet co kritizovat

FCBarcelona2018

1
2019-04-14 15:26:27

Už som to tu písal vo fóre, nechápem ktorý chuj pritiahol Boatenga do Barce a načo? Podľa mňa je schopný tak akurát čistiť hráčom základu kopačky. Ináč neviem načo je tu. Počas zápasu iba postával, akoby mal problém zorientovať sa na ktorú bránku vlastne Barca útočí, no útočí, lepšie bude keď napíšem, že ktorá bránka je súperova. Nepredviedol jediný nebezpečný prienik, minimum prihrávok aj to 99,9% nepresných, neviem či nabehal počas zápasu 5 km, a jediné pri čom ho bolo vidieť fauly na protihráča lakťami. Čistý drevený Pinocio, ktorý patrí niekde do Gelnice a aj to veľmi uráža hráčov a mesto Gelnicu.

2sjr

6
2019-04-14 17:47:09

Ako môže fanúšik Barcelony tvrdiť že je najlepšie obdobie za nami . Barca je a to aspoň pre nás najlepšia a ako taká naj aj bude.. Ja osobne hundrem, nadávam a aj obviňujem keď sa nedarí a chválim , vyzdvihujem a velením keď sa darí. Myslím že je to tak správne veď aj mne ide o to isté ako im. Samozrejme niesom expert z nikto není zvedavý na môj názor ale som fanúšik FC Barcelona najlepšieho klubu na svete.

xdiko

3
2019-04-15 09:21:39

Autor sice prinasa pekne ostri clanok, kde sa opiera do fanusikov, ale moja otazka je, kto je zodpovedny za to, ze ti chudaci hraci neboli schopni s poslednym timom tabulky uhrat lepsi vysledok? Kto moze za to, ze hraci neustale vysedavaju na lavicke, miesto toho, aby boli postupne zapajani do hry a ucili sa od najlepsich? Takyto zapas, kde je polovica muzstva bez hernej praxe a druha polovica je lavickova je priam takticky nezmysel, pretoze im nic neprinesie a zase budu pol roka sediet na lavicke. Takze opat otazka, kto za to moze?....

Phoenix1981

2
2019-04-15 11:39:03

Veľmi pekne napísaný článok ????????????

Phoenix1981

0
2019-04-15 11:39:42

Veľmi pekne napísaný článok ????????????

one_stay

1
2019-04-16 12:22:05

Moc krásně napsané! Toto by si měli přečíst všichni ti CZ/SK fans hateři vždy, než napíšou jeden ze svých debilních komentářů. Autorovi palec hore :))

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.