Čo majú spoločné čísla 8 a 11? Nie je to ani všeobecne významný dátum a nie je to veru ani umiestnenie v ligovej tabuľke, či trebárs teplota vzduchu v nejakom podhorskom meste. 8 a 11 sú číslami zdôrazňujúcimi absolútnu dominanciu FC Barcelona v domácej najvyššej futbalovej súťaži - La Lige. 8 krát za posledných 11 sezón dokázali blaugranas dobiť prestížny titul určený pre najlepšie mužstvo v Španielsku.

Počas dlhých 38 zápasov musí klub rozumne využívať svojich hráčov v snahe dostať z nich všetok dostupný talent a zároveň získavať všetky zápasy vo svoj prospech.

Trénerský štáb musí dbať na dostatočnú rotáciu v snahe zachovať maximum energie do tých posledných fáz sezóny, do tých práve teraz prichádzajúcich.

A ak sa tieto všetky veci skĺbia tým správnym spôsobom, dopadne to presne tak, ako včera. 

Včera sa na Camp Nou diali veľké veci a celý večer bol po bizarnom konci plnom napätia a hrozieb ukončený fantastickým momentom – najlepšiemu hráčovi sveta a kapitánovi najlepšieho mužstva sveta v jednej osobe, ktorý zároveň zápas rozhodol svojim typickým spôsobom, odovzdali do rúk nádherný pohár pre majstra Španielska.

Fiesta nasledujúca po spomínanom okamihu ukázala miestami až detsky úprimnú radosť ťažkých profesionálov obliekajúcich náš dres.

Tance a úsmevy, spev a spontánnosť.

Barca, Barca, Barca.

Campeones.

A najkrajším momentom hodným zapamätania bol pre mňa príchod detí hráčov oblečených v dresoch a mikinách klubu.

Zmes juhoamerických a juhoeurópskych tváričiek s obrovskými očiskami a strapatými tmavými vlasmi bola jednoducho očarujúca.

Slávnostným chvíľam ale predchádzala, samozrejme, bitka na ihrisku a ja sa podrobne pozriem na výkony našich hráčov.

Ter Stegen: 10

Opäť bol fantastický. Súper sa k našej bráne v prvom polčase nedostal vôbec, ale v tom druhom po inkasovanom góle súper dvakrát obrovskými šancami ohrozil našu bránu a len neuveriteľné reflexy zabránili prieniku lopty do našej siete. Ten druhý zákrok po šťastnom odraze od tyče bol dokonca sprevádzaný brankárovým úsmevom. Rozohrávku nohami musím spomenúť aj tentokrát, pretože znovu bola presná a správne časovaná.

Semedo: 7

Priemerný výkon, smerom dopredu občas zamotal hlavy súperovým obrancom, ale nič svetoborné to neprinieslo. Rýchlosťou si dostatočne postrážil svoju čiaru a veľa práce nemal.

Lenglet: 7

Prvá polovica zápasu bez práce, v tej druhej trochu začalo prihárať a veru dvakrát skoro zahorelo. Strach z výsledku, alebo strata koncentrácie v očakávaní zisku titulu a následných osláv priniesla sériu zaváhaní a tie mohli skončiť fatálne z toho futbalového pohľadu. Našťastie neskončili.

Piqué: 8

Výborný výkon okorenený útočnými chúťkami a častým vyvážaním lopty až hlboko do brániaceho bloku súperovho autobusu zaparkovanému pred pokutovým územím. Predskakoval protihráčov a zbieral loptu za loptou okamžite tým vracajúc loptu do útočnej fázy. Ale nevyhol sa zaváhaniu pri nábehu hrotového hráča Levante (hlavičkový súboj prehral Rakitič), ktorý zahodil stopercentnú šancu natrafením priestoru našej brány.

Alba: 7

Priemerný (taký vyšší priemer) výkon včera stačil ľavému obrancovi na zachovanie čistého konta. Smerom dopredu pri prvopolčasovej absencii Messiho málo využívaný, okrem toho na krídle v tom priestore vládol iný hráč. Niekoľko nebezpečných centrov pripravil.

Roberto: -

Len krátky taktický pobyt na ihrisku.

Arthur: 7

Behavý výkon s veľmi dobrým krytím lopty. Dokázal aj z ťažkých pozícií vykĺznuť a ponúknuť prihrávkou otvorenie priestoru v hráčmi súpera prepchatom priestore. Z môjho pohľadu sa ale málo pokúšal o prienikovú prihrávku, či nábeh z druhej vlny. Možno mu v tom bránia taktické pokyny. Celkove včera vyšší štandard.

Rakitič: 8

Ivan v zálohe vládol a vládal. Opäť predviedol vysokú kvalitu pri bránení priestoru a v kombináciách. Nádherná strela, ktorú súperov brankár len očami vytlačil mimo bránu, mohla a mala skončiť gólom.

Vidal: 9

Začínam maž na neho tak trochu slabosť. Nezastaviteľný bojovník plný energie. Behajúci býk fungujúci na atómový pohon. Nebol superrýchly, nebol supertechnický, nebol supertaktický. Ale aj včera nepochybne bol nepretlačiteľný. Súbojovo dominantný. Dva, či trikrát sa dostal aj k veľmi nebezpečným zakončeniam, škoda produktivity.

Príde jeho gól v pravý čas? 

Busquets: 7

Svoju dvadsaťminútovku si jeden z najlepších defenzívnych strednopoliarov na svete užil dostatočne. Jeho nefutbalová postava a nefutbalové pohyby majú našťastie vysoko futbalové a nesmierne inteligentné vedenie uložené v hráčovej hlave. Presné načasovanie zákrokov a skúsenosťou podložené skvelé čítanie hry dokázali vygumovať nedostatok rýchlosti. Jeden zákrok bol zaslúžene na žltú kartu a hráč predviedol, že vie byť v prípade potreby aj dostatočne tvrdý.

Dembélé: 7

Ešte stále trochu opatrné, lenže po vypnuté elektronickej ručnej brzdy sa chlapec rozbehol s loptou na nohe k súperovej bráne ako blesk nechávajúc za sebou bezmocných brancov súpera. Tí len s ťažkosťami reagovali na rozmazanú škvrnu vo farebnej kominácii blau-grana.

Chýbal gól, ale ten určite čoskoro príde.

Do siete Liverpoolu?

Suárez: 7

Driblingový tréning dopadol úspešne, kužele v podobe súperových hráčov rozmýšľajú aj v tejto chvíli o tom, na ktorú stranu by sa mali po správnosti otočiť. Gól nestrelil, odložil si ho pre iného súpera. Odbojoval svoje, ostal v zápasovom rytme.

Liverpool, tras sa!!!

Messi: 10

Za jeden polčas strelil gól, prihral do piatich šancí kolegom z mužstva a ešte popritom sám niekoľkokrát nebezpečne zakončil. Ukázal, že napriek pokročilej fáze sezóny je stále maximálne nebezpečný a pripravený roztrhať kohokoľvek.

Messi, Dembélé a Suárez s Coutinhom k tomu?

Znovu a znovu:

LIVERPOOL, NA TVOJOM MIESTE BY SOM SA BÁL!

Coutinho: 10

Ja viem, že k desiatke chýbal gól, ale na povzbudenie mu ju dám aj tak. Behal, šprintoval, kľučkoval, zakončoval, bránil. Plný energie a života. Znovuzrodený hráč sa v pravý moment znovu ukazuje. Jeho talent rozhodne niečo veľké, opakujem to už po niekoľkýkrát. Pre istotu, aby sa nezabudlo.

Ide hore, pomaličky, isto, cieľavedome.

Tričko z majstrovských osláv nájdeš TU!

Valverde: 10

Základné rozostavenie s prestriedaním kľúčových hráčov klaplo absolútne presne. Každý si trochu zahral, každý trochu oddýchol. Ak vezmem do úvahy predchádzajúci týždeň, hráči sa dokázali udržať v zápasovom rytme a zároveň neminuli priveľa energie. Veril som mu doteraz a verím aj naďalej. Ukázal výbornú prácu a titul je v našich rukách určite aj jeho obrovskou zásluhou. A ešte zďaleka to túto sezónu nebolo všetko.

Priemerná známka tímu: 8,9
FCB TOP LINE: Valverde + Coutinho + Ter Stegen + Messi
FCB légia skazy: -
Hodnotenie zápasu: 10

Získali sme v zápase titul, diváci boli skvelí a bolo ich teda dosť aj v hľadisku.

92.000 je krásna návšteva a tak aj následná oslava bola vydarená.

Dramatickosť nechýbala, zápletka v podobe obrovskej šance hostí tesne pred koncom dodala gradáciu pomerne jednoznačnému priebehu.

Barca mohla pri lepšej efektivite pokojne vyhrať 5-0.

Ale tie góly, tá pravá efektivita príde v najviac potrebný moment.

Kto si odnesie náklad?

V tomto texte sú vyjadrené len a len názory autora, nepodložené štatistikami a podobne. Len popísané emócie, pohľad zarytého fanúšika FC Barcelona, v dobrom, aj v zlom.

A ako by ste našich hráčov v tomto zápase ohodnotili ostatní, prosím?

zdroj: megabarca.sk | Peter Maďar
foto: fcbarcelona.com

ARTURMELO

19
2019-04-28 15:27:17

Dembele hral včera krasny futbal prešiel 3 hračov a potom bol pred brankarom a prihral vravim si vystel Dembo ! keby dostaval viac lopt tak tam padne aj gol napr. ide messi s Suarezom aj Dembom pri dembovi nikto nieje a pri suarezovi 3 hračy a on to da na suareza keby dal na demba Gool . ja by som mu dal min.8

Teo07

4
2019-04-28 17:21:44

Hráčy radím k horčyci.. ;-)

blauigrana

21
2019-04-28 15:45:25

Vidal premna 10 minimálne včera jeden z naj

GabrielSVK

35
2019-04-28 15:56:35

Coutinho včera najlepší hráč, aspoň ten prvý polčas čo hral.

2sjr

24
2019-04-28 16:00:01

8z11 je odkaz pre Zidana. Keď si bral Barcu do huby pre trofeje ktoré získal Real a Barca

PETERKRIZAN

21
2019-04-28 16:16:12

Coutinho je vynikajuci momentalne,v pravy cas,bez hybny vykon,jeho vykonje omnoho lepsi ked nehra mesi

BjornNor88

5
2019-04-28 19:08:03

Ľudia, je tu jeden veľký otáznik. Kto bude hrať proti Liverpoolu? Super rýchly Dembelé alebo fantastickú formu chytajúci Coutinho? Môj typ je Dembelé. Ja by som preferoval Demelého.

ximpp

1
2019-04-28 20:06:00

Já bych asi nechal sedět Suiho, strašně moc toho kazí.

bulldozer

2
2019-04-28 20:34:26

podla mna stary lisiak vygumuje liverpool a je to jedno kto nastupi od zaciatku.

tominno9

4
2019-04-28 21:13:53

páči sa mi 10 bodov pre Coua na povzbudenie, keby si to prečítal, isto by mu to pomohlo.... pačia sa mi tieto osobné vskuvky v hodnoteniach! :D

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.