Po skončení prebiehajúcej sezóny futbalové kopačky na klinec zavesí aj Xavi Hernández - legendárny stredopoliar FC Barcelona, ktorý v súčasností hráva v katarskom Al-Sadd.

V posledných týždňoch fanúšikovia futbalu diskutujú predovšetkým o prehre Barcelony s Liverpoolom, o vypadnutí Ajaxu Amsterdam s Tottenhamom či aktuálne je na pretrase slovenská hokejová reprezentácia, ktorá hrá skvelý hokej, no v koncovkách zápasov nemá ani za mak šťastia. Tieto témy bohužiaľ prevalcovali ďaleko podstatnejšiu správu - Xavi Hernández oficiálne oznámil ukončenie aktívnej futbalovej kariéry. Stredopoliar, ktorý je zodpovedný za revolúciu v spôsobe hrania moderného futbalu.

Skúsme si však Xaviho vplyv počas celého pôsobenia v Barcelone pripomenúť, predovšetkým v najúspešnejšom období katalánskeho klubu. Xavi vďaka svojej kariére a vplyvu na futbal rozhodne patrí medzi tých najlepších hráčov futbalovej histórie.

Ak sledujete hru Barcelony v tomto miléniu, máte možnosť vidieť futbalový štýl, ktorým nehráva žiaden klub na svete a ktorým žiaden klub na svete ani nedokáže okopírovať. Tento rok sme mali po dlhých rokoch možnosť ohliadnuť niečo podobné v tímoch Ajaxu Amsterdam či Manchestru City, ktorý má Pepa Guardiolu, ale stále hovoríme len o podobnosti.

Ak sa v tíme Barcelony v strede poľa predstavili Xavi s Andrésom Iniestom, culés síce nemali istotu, že Blaugranas zvíťazia vo všetkých zápasoch, ale mohli si byť istí, že stred poľa bude fungovať na výbornú. Štýl Tiki-Taka, ktorý vynašiel Johan Cruyff a ktorý vylepšil Pep Guardiola, bol Xaviho definujúcou kvalitou. Zdalo sa, že pri každom dotyku s loptou nemyslel na okamžitú prihrávku, ale na to, aby zdanlivo jednoduchá prihrávka viedla k ľahkému gólu. Ako všetci vieme, ak máte loptu pod kontrolou, súper vám gól nestrelí a Xavi túto mentalitu stelesňoval. V strede poľa bol pokojný a sústredený, dokázal sa postarať o to, že vízia Pepa Guardiolu sa objavila aj na ihrisku.

Jeho vplyv sa však nevzťahoval len na klubovú úroveň - aj na medzinárodnej scéne získal mnohé najväčšie tituly. Španielsko v tom čase dominovalo svetu a to vďaka prevažne barcelonskému stredu poľa v zložení Xavi, Iniesta, Busquets a Fabregas. Španieli dokázali získať Majstrovstvá Európy v rokoch 2008 a 2012 a vyhrali aj Majstrovstvá sveta v roku 2010.

Vicente del Bosque si správne uvedomil, že mužstvo musí hrať tak, aby vyťažilo čo najviac zo Xaviho silných stránok. Bolo to v najlepšom záujme tímu a ak sa to spoluhráčom podarilo, tak z toho ťažili všetci. Nie je preto prekvapením, že postupom času začala Xaviho výkonnosť klesať, no klesla aj výkonnosť reprezentácie a Barcelony. Posledný úspech Španieli zaznamenali v roku 2012 a Barcelona získala poslednú Ligu Majstrov v Xaviho poslednej sezóne v drese Blaugranas. Luis Enrique svojho maestra nenasadzoval do hry v každom zápase, pretože bral do úvahy jeho vek, no Xavi v každej strávenej minúte na trávniku ukázal, že tréner sa na neho môže plne spoľahnúť.

Xavi na trávniku síce strácal z pohľadu fyzických predností ako výška, váha, no dorovnal to z pohľadu psychických schopností. Zatiaľ či všetci hráči sa snažia zahrať ľahkú loptu, Xavi sa snaží zahrať tú najlepšiu bez ohľadu na to, či pôjde o jednoduchú prihrávku alebo zložitú. Bezkonkurenčná úroveň technickej zručnosti v kombinácii s jeho ľahkosťou na lopte z neho urobila rýdzu definíciu barcelonského štýlu hry a jeho prítomnosť na trávnikoch nám bude navždy chýbať, no zároveň si jeho prínos pre futbal budeme ešte veľmi dlho ceniť. Maestro bol lídrom Barcelony v časoch, ktoré sú právom považované za tie najlepšie v histórii klubu.

zdroj: barcablaugranes.com
foto: fcbarcelona.com

Marian

7
2019-05-16 17:16:59

Doplnil by som, že Cruyffa viedol tréner Rinus Michels, ktorý zaviedol totálny futbal, ktorý hral Ajax a vyhral 3x za sebou PEM a aj Holandsko v 70.rokoch a Cruyff bol nositeľom a realizátorom Michelsových ideí na ihrisku. Ako tréner Barcelony to potom Johan využil pri vytváraní tiki-taka, ktorá bola vyústením totálneho futbalu.

maryann

6
2019-05-16 17:28:27

Velmi pekny clanok.Dakujem !!!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.