Ovplyvňovanie športových udalostí vo svete je vcelku bežná vec a platí to aj o vrcholovom futbale. Bohužiaľ. A bohužiaľ - nezabráni tomu ani videorozhodca. Stačí, že sa dohodne niekoľko hráčov a problém je na svete. Vo futbale sa stretnutia ovplyvňujú predovšetkým prostredníctvom kapitána, stopérov a brankára. Práve tí majú na zápas najväčší vplyv.

Sprostredkovatelia, ktorí sa snažia futbalový zápas ovplyvniť kontaktujú klub najskôr prostredníctvom hráčov, ktorí sa práve chystajú zavesiť kopačky na klinec a ktorí majú v šatni veľmi dobré vzťahy s ďalšími hráčmi, ktorí zadanú úlohu bez problémov naplnia. Dohodnutá odmena sa vypláca v dvoch platbách - prvá je vyplatená pred zápasom a druhá zápase, keď je úloha úspešne splnená. Samozrejme v hotovosti.

Zodpovedné úrady však snahu o ovplyvňovanie zápasov pozorne monitorujú. Úradník La Ligy Inaki Arbea v rozhovore pre denník Marca vysvetlil ako sa Španielska kráľovská futbalová federácia stará o to, aby ovplyvňovaniu zápasov v La Lige zabránila: "Prvým krokom je prevencia, keďže navštevujeme všetky šatne v La Lige Santander, La Lige 1|2|3, Lige Iberdrola a Lige Nacional de Futbol Sala," uviedol. "Organizujeme workshopy, ktoré vysvetľujú, čo by sa nemalo robiť a ako by sa dotyční mali zachovať v prípade ak sa ocitnú v takejto situácii. Funguje to lepšie, než by sa mohlo zdať," povedal.

Dohodnuté zápasy v každom prípade nie sú nič výnimočné a zvyčajne sa výsledky dohadujú medzi klubmi, ktoré potrebujú vyhrať kvôli postupu alebo kvôli tomu, aby sa vyhli vypadnutiu či si zabezpečili miestenku v európskych ligách. Analytici La Ligy však takéto pokusy vedia odhaliť z informácií, ktoré dostávajú. Data vyhodnocujú, kontrolujú dôkazy a následne opodstatnené podnety posúvajú na políciu. Existuje mnoho prípadov, kedy sa ovplyvneniu zápasu podarilo zabrániť predtým, než sa odohral.

La Liga má totiž vypracovaný systém na odhaľovanie podozrivých stretnutí. Nesie názov: TYCHE alarm, ktorý má úrovne od 0 až do 5, kedy je riziko ovplyvnenia zápasu najvyššie. Tento systém monitoruje všetky uzatvorené stávky v stávkových kanceláriách na dané športové udalosti. Ak alarm dosiahne úroveň 2, futbalová udalosť sa začne prešetrovať. Zápas medzi Huescou a Gimnastic de Tarragona pritom atakoval úroveň 4 až 5.

Údaje sú následne zhromaždené a správa je posudzovaná príslušnými oddeleniami La Ligy. Následne sa zložka odošle políciu pre ďalšie vyšetrovanie. V tomto smere sa začne vyšetrovanie zainteresovaných osôb. Zbierajú sa ich svedectvá a ďalšie dôkazy. Španielski policajti zatkli len v utorok až 9 ľudí podozrivých z ovplyvňovania zápasov v prvých troch španielskych ligách.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Oleguer23Legend

7
2019-05-30 14:51:01

Niekto by mal kontrolovať a monitorovať aj LM...

Malloy

2
2019-05-30 15:57:50

Tam si UEFA nedá kontrolovať nič :D

maros1

3
2019-05-30 18:59:27

A kto kontroluje rozhodcov ???
Skorumpvaná UEFA ???

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.