Všetko naznačuje, že Matthijs de Ligt počas leta prestúpi do Juventusu, ktorý predstavil najvýhodnejšiu finančnú ponuku. Barcelona v tomto smere so Starou Dámou nemohla súperiť, pretože vzhľadom na daňové zaťaženie v Španielsku, by Holanďanovi musela vyplatiť oveľa vyšší plat v hrubom. Javier Tebas na tento problém upozornil, pretože v porovnaní s talianskou ligou to znižuje atraktivitu La Ligy v očiach zahraničných hráčov.

Matthijs de Ligt mal na výber ponuky zo všetkých najlepších líg v Európe a podľa informácií novinárov sa nakoniec rozhodol pre prestup do Juventusu. Holanďan až do samotného záveru zvažoval prestup do katalánskej Barcelony, ale tá nakoniec od prestupu odstúpila, pretože odmietla dorovnať poslednú ponuku Juventusu. Problémom pre Blaugranas nie sú len prehnané finančné požiadavky 19-ročného stopéra, ale aj daňový systém v krajine. Čistá mzda Holanďana by pre Barcelonu znamenala omnoho vyššie výdavky v hrubom, než pre Juventus, takže už len z toho pohľadu nebola Barcelona schopná vyrovnať ponuku jej talianskeho súpera v boji o podpis hráča.

Taliansky parlament sa navyše chystá prijať nové právne predpisy, ktoré sa budú týkať osôb, ktoré v krajine nežili posledné dva roky, ale v nasledujúcich dvoch rokoch žiť budú. Ich príjmy budú zdanené vo výške 30%. Javier Tebas sa k tejto problematike vyjadril len nedávno na Fóre novej ekonomiky: "Zahraničný hráč, ktorý zarába jeden miliónov eur, zaplatí v Taliansku na daniach 45 000 eur, kým v Španielsku musí zaplatiť 450 000 eur," povedal prezident La Ligy. Na juhu Talianska totiž hráči musia zo svojich platov odviesť daň len vo výške 10%, čomu sa tešia kluby ako Neapol či Cagliari. Nové zákony, podobne ako kedysi 'Beckhamom zákon' v Španielsku, môžu byť pre talianske tímy silným vyjednávacím esom v rukáve talianskych klubov.

V prípade de Ligta v Turíne platí, že Juventus zo mzdy hráča odvedie len 30%, kým Barcelona musí odviesť 48% + daň z majetku, ktorú zas nemusí odviesť napríklad v Madride. Nové zákony v Taliansku pomôžu nielen futbalistom, ale aj klubom, pretože na zaplatenie čistej mzdy hráčom, budú potrebovať nižšiu brutto časť mzdy, než je tomu v Španielsku. Tebas tak poukazuje na to, že ak má La Liga zostať atraktívnou súťažou aj pre zahraničných hráčov, daňové zákony sa musia zmeniť. Serie A začína byť vážnou konkurenciou z pohľadu podpisovania hráčov, ktorí týmto spôsobom dokážu ušetriť milióny eur.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: facebook

LaBrie

29
2019-06-29 10:35:49

...a zase tie peniaze v prvom aj poslednom rade....

mikimi122

19
2019-06-29 11:28:10

Čas zmeniť to aj v Španielsku. Skôr o toto by sa mal Tebas zaujímať a nie o zápasy v USA.

GabrielSVK

12
2019-06-29 11:41:23

Do riti, dajte im 2000 € výplatu v čistom, keď sa im nepáči :D

Vajce94

12
2019-06-29 12:58:51

Aj ja chcem takú :-D

Babuca

0
2019-06-29 14:27:12

Fíha to som nevedel: fakt brutálny rozdiel !!! Nič na tom nemení že de Ligt išiel po prachoch / teda hlavne po PRACHOCH. Juve mu zo športového hľadiska neponúknu nič navyše od FCB / aj keď viem že hejteri majú iný názor /. A nemyslím že v Barçe by hral menej minút ako v Juve. Aj výkupná klauzula 150M svedčí o niečom. Myslím si že do 3 rokov zmizne z Juve a bude hľadať lepší ,, športový projekt ‘´ napríklad v Premier League / a Raviola= Raiola sa zasa dobre v krátkom čase nabalí/ . Škoda že sa medziklubové vzťahy v Európe nedajú riešiť severoamerickým štýlom / platový strop a výmeny bez peňazí , len hráčskou protihodnotou. Bolo by to oveľa zaujímavejšie pre fanúšikov.

Babuca

-2
2019-06-29 14:30:40

Oni sa tie veľkokluby na koniec časom vyšťavia a pochopia že budú musieť spolupracovať. Je choré koľko zarábajú futbalisti a ešte im je málo. Ja by som ich zdanil nad ročný príjem 10 M aj cez 50% / viem je to nereálne

Ladislav

0
2019-06-29 17:32:16

Tak to by akorát uškodilo klubům taková daň, protože fotbalisti dostávají platy netto.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.