Na konci sezóny 2008/09 bola Barcelona na absolútnom výslní, niekde inde ako celý zvyšok sveta. Víťazi La Ligy, Copa del Rey aj Ligy majstrov sa prezentovali neuveriteľnou symbiózou osobnosti, talentu a skúseností, čo všetko dopĺňala perfektná vízia Pepa Guardiolu. Jeho úvodná sezóna na Camp Nou bola taká úspešná, že dostal na prestupovom trhu prakticky voľnú ruku. Manažér sa rozhodol získať Zlatana Ibrahimovića, hoci stál závratných šesťdesiatpäť miliónov eur, a klub mu vyhovel. Príbeh švédskeho fenoména nepotrebujeme vyrozprávať dva razy, s Kataláncom si neporozumeli a už dvanásť mesiacov nato sa z Barcy porúčal. Popri Zlatanovi však akosi zanikol podobne pozoruhodný príbeh Dmitrija Čirginskija. Poďme si ho vyrozprávať. 

Čirginskij bol jedným z mála Guardiolovým hrubých prešľapov. Išlo o robustného ukrajinského stredného obrancu, ktorý posilnil Barcelonu za zhruba dvadsaťdva miliónov eur počas toho istého leta, ako do klubu prišiel aj Ibrahimović. Zatiaľ čo však Švéda očakávali fanúšikovia s otvorenou náručou, už počas jeho prvého dňa ho vítalo viac ako päťdesiatpäťtisíc priaznivcov, stopérov príchod sprevádzali pochybnosti, ktoré sa ukázali ako plne opodstatnené. Dodnes ide o jeden z najhorších prestupov celej klubovej histórie. 

Čirginskij mal ďaleko od toho, aby sa mu podarilo naplniť očakávania, no rovnako tak bol obeťou zlých okolností. Po tom, čo i napriek Guardiolovej nevôli odišiel naspäť do Šachťaru za sedemnásť miliónov eur, mal na svojom konte v Barcelone odohraných iba 851 minút. Hoci si manažér hráča nesmierne požadoval, prezident Sandro Rosell v ňom nevidel žiadnu perspektívu a vyžiadal si Ukrajincov urýchlený odchod. 

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

PETOHOLO93

top komentár
67
2019-07-26 20:50:02

Chcem vyjadriť veľkú vďaku tejto stránke adminovi a ostatným redaktorom za vynikajúce články, novinky, historické súvislosti a najnovšie správy vďaka vám sme neustále v obraze... Vďaka aj ostatným spolukomentujucim (aj napriek niektorym negatívam) za to ze človek si aj z niektorých komentárov zoberie ponaučenie... Visca el Barca a Visca el Catalonia...

Barcelona2002

11
2019-07-26 21:12:18

Pamätám si tento prestup, bolo to také isté ako s Ibrahimovičom vydržal u nás iba jednu sezónu bol to zbytocny prestup

Mark9

18
2019-07-26 23:51:29

na Lorda Douglasa nema ziadny prestup ..

Messi666

0
2019-07-27 16:25:48

A potom prišiel Vermaelen.Už len to bola dobrá kúpa!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.