Ako som už spomínal v článku oznamujúcom naše pôsobenie vo Fantasy Premier League(ďalej len FPL), vysvetlím Vám, čo to je a ako to funguje.

FPL je browserová hra, v ktorej si účastníci zvolia pred začiatkom sezóny 15 hráčov, z ktorých získavajú herné body v závislosti od výkonu a štatistík vybraných futbalistov v reálnom živote. Existuje aj aplikácia určená pre mobilné zariadenia. Z názvu tejto zábavky môžeme vyčítať, že sa jedná výhradne o anglickú Premier League. Existuje aj verzia pre La Ligu, tá je však kvalitatívne a funkčne na katastrofálnej úrovni. Ja osobne začínam už piatu sezónu, pričom moja najúspešnejšia bola 2017/18, kde som skončil na 27.000 mieste zo 6 miliónov hráčov. Minulá sezóna už bola menej úspešná (skončil som na 300.000 mieste).

Prvým krokom ku hraní FPL je samozrejme registrácia na ich stránke: fantasy.premierleague.com. Registrácia je jednoduchá, zvládne ju bez problémov každý z Vás. Následne môžete prejsť ku vytváraniu svojho tímu.

TVORBA TÍMU

Svoj tím si vytvoríte v sekcii „My Team“, kde si následne vyberiete 15 hráčov a to 2 brankárov, 5 obrancov, 5 záložníkov a 3 útočníkov, pričom maximálny počet hráčov z jedného tímu je 3(takže nemôžete mať napríklad 4 hráčov z Liverpoolu). Každý hráč má svoju fantasy hodnotu v miliónoch libier(Dúbravka má napríklad 5.0, Salah má 12.5). Pri výbere zostavy si teda treba dať záležať na rozložení síl, keďže hranicu 100 miliónov(Váš rozpočet) nemôžete prekročiť.

Ak už máte úvodný tím vybraný, ostáva Vám čakať do začiatku sezóny. Tím si však môžete ľubovoľne meniť až do uzavretia súpisiek, ktoré je stále hodinu pred začiatkom prvého zápasu.

POZOR, počas sezóny si už tím ľubovoľne meniť nemôžete, po každom kole si zadarmo môžete vymeniť jedného hráča, ak by ste chceli urobiť viac zmien, každý hráč navyše Vás ďalšie kolo bude stáť -4 body. V takom prípade si treba uvážiť, či sa Vám to oplatí alebo nie. Ak by sa Vám stalo, že nevyužijete jeden free prestup, presunie sa Vám do ďalšieho hracieho kola, takže môžete zadarmo vymeniť dvoch hráčov(POZOR, maximálny počet free prestupov sú 2, tým pádom keby ste ani ďalšie kolo neurobili úpravy, prestup Vám prepadá.)

VÝBER ZOSTAVY

Čas, do kedy môžete robiť úpravy v zostave počas sezóny ostáva rovnaký, ako pred prvým kolom, teda hodinu pred začatím prvého zápasu daného kola. Všetky ďalšie úpravy sa aplikujú až v nasledujúcom kole. Odporúčam si teda tím nachystať už v priebehu týždňa, aby ste si nezabudli vybrať najlepšiu možnú zostavu, pozor však na prestupy, nikdy neviete kedy sa hráč môže napríklad na tréningu alebo v Lige Majstrov zraniť.

Vaša vyvolená zostava bude obsahovať 11 hráčov a to minimálne 1 brankár, 3 obrancovia, 2 záložníci a 1 útočník. Nemôžete teda nastúpiť v zostave 2-5-3(s dvoma obrancami). Zvyšní 4 hráči budú náhradníci, ich zoradenie na lavičke je veľmi dôležité, pretože ak by niekto z Vašej základnej zostavy nenastúpil, automaticky sa za neho dosadí prvý náhradník (POZOR, stále platí, že tím musí mať napríklad 3 obrancov, čiže ak by ste mali zostavu z troch obrancov a jeden by nenastúpil, dosadil by sa za neho iný obranca, aj keby nebol na prvom mieste na lavičke ... ak by ste mali 4 obrancov a jeden nenastúpi, dosadí za neho hráč z prvého miesta, teda kľudne aj útočník alebo záložník). Ak by sa Vám stalo, že prvý náhradník takisto nenastúpi, nezúfajte, dosadí sa následne druhý v poradí.

Ako každý iný tím, tak aj Váš potrebuje svojho kapitána. Jeho výber je kľúčový, pretože za tohto hráča zinkasujete dvojnásobný počet bodov, treba si teda pred každým kolom poriadne premyslieť, ktorý hráč by mohol získať najviac bodov. Následne si musíte vybrať aj vicekapitána, to je taká poistka, pretože ak by Váš kapitán nenastúpil, vicekapitán sa automaticky stáva kapitánom.

Niekedy sa Vám stane, že informačná kolónka pri hráčovi sa zmení na výstražný trojuholník rôznej farby, to znamená, že hráč má zdravotné problémy alebo trest. Každá farba označuje percentuálnu šancu na nastúpenie daného futbalistu v hracom kole. Žltá napríklad značí 75% šancu na nastúpenie, naopak červená je istota neúčasti. V tomto prípade môžete hráča za svoj free prestup vymeniť alebo ho dať na lavičku.

Ako som už vyššie spomínal, každý futbalista má svoju fantasy hodnotu, ktorá sa však každým hracím kolom môže meniť v závislosti na výkonoch a taktiež na tom, koľko hráčov daného futbalistu nakupuje do svojho tímu. Predajom takého hráča si teda môžete zvýšiť bank. Ja som napríklad končil minulú sezónu s hodnotou tímu 104 miliónov, teda 4 milióny v zisku. Pozor však pri predaji hráčov, jeho fantasy hodnota málokedy znamená aj predajnú hodnotu. Uvediem príklad: v prvom kole si vyberiete hráča, ktorý stojí 5.0 milióna, on za pár kôl stúpne na 6.0, vy ho však môžete predať za 5.5. V preklade za každý nárast fantasy hodnoty o 0.2, sa predajná cena hráča zvyšuje o 0.1. Na to si treba dávať pozor, keď pôjdete takého hráča predávať.

HERNÉ BODY

Ako Vaši hráči získajú body? Každá pozícia dostáva rozdielne počty bodov za rôzne veci. Jednu vec, ktorú však majú všetky pozície spoločnú, sú body za počet odohratých minút. Ak futbalista odohrá od 1-60 minút, získava jeden bod, ak 60 a viac, získava 2 body. Poďme si teda postupne povedať, aké ďalšie body môže futbalista na rôznej pozícii získať:

Brankári:

Za čisté konto: +4

Za každé 3 úspešné zákroky: +1

Za asistenciu: +3 (minulú sezónu sa to tuším podarilo Lenovi)

Obrancovia:

Za čisté konto: +4

Za gól: +6

Za asistenciu: +3

Záložníci:

Za čisté konto: +1

Za gól: +5

Za asistenciu: +3

Útočníci:

Za gól: +4

Za asistenciu: +3

V hre sú ale aj premenné, ktoré hráčovi body uberajú. Za nepremenenú penaltu sa hráčovi odrátajú 2 body, za žltú kartu 1 bod a za červenú 2 body. V každom zápase sa taktiež udeľujú bonusové body trom vraj najlepším hráčom zápasu od 3 až po 1 bod(„vraj“ píšem preto, lebo niekedy sa vážne čudujem, čo za hráčov to tie bonusy dostalo).

BONUSY

V hre sa nachádzajú pre každého hráča 3 bonusy: wildcard, tripple captain a bench boost

Wildcard:

Wildcard môžete použiť dvakrát za sezónu. Raz v prvej polovici a druhýkrát v druhej polovici(POZOR, ak prvú wildcard nevyužijete, prepadne Vám). Keď si aktivujete wildcard, môžete si kompletne vymeniť tím, tak ako keď ste sa registrovali, bez ujmy na bodoch.

Tripple captain:

Môžete ho využiť iba raz. Jeho efekt je, že namiesto klasického dvojnásobku bodov za kapitána, získate trojnásobok. Odporúčam si to však pošetriť na záverečnú fázu sezóny a to z toho dôvodu, že kvôli anglickým pohárom vznikajú takzvané dvojité kolá, keď tímy pôsobiace v pohári dohrávajú svoje ligové kolo cez týždeň, stáva sa teda, že napríklad Liverpool s Vašim kapitánom Salahom bude hrať až dva zápasy v jednom hracom kole. Môžete teda získať trojnásobný počet bodov až za dva zápasy(Raz mi tak drahý Salah zarobil až 58 bodov).

Bench boost:

Môžete taktiež použiť iba raz a rovnako si ho odporúčam nechať na dvojité kolo. Pri bench booste sa Vám totiž rátajú body aj za náhradníkov.

PROTI KOMU VLASTNE HRAJETE?

Každému hráčovi sa automaticky rátajú tri štatistiky.

1.Na ktorom mieste na svete skončíte(tam sa zrátajú všetky získané body za všetky gameweeky)

2.To isté ale len vo Vašej krajine

3.To isté ale v lige Vášho obľúbeného tímu Premier League, ktorého si musíte vybrať pri registrácii

V FPL taktiež existuje aj pohár, ktorý začína približne v polovičke sezóny a kvalifikuje sa do neho len časť hráčov. Presné pravidlá kvalifikácie Vám neviem povedať, pretože sa určujú podľa toho, koľko hráčov v danej sezóne hrá FPL. Uvediem ale príklad: dajme tomu, že pohár sa začne hrať v 19 hracom kole, kvalifikuje sa teda napríklad polovica najlepších hráčov z predchádzajúceho hracieho kola. Nie je to práve najspravodlivejší výber, keďže hráč, ktorý mohol mať super sezónu zrazu v jednom kole nedostane šancu kvalifikovať sa do pohára.

Ďalej si môžete buď vytvoriť vlastnú ligu alebo sa pripojiť do ligy niekoho iného(ako sme spomínali v predchádzajúcom článku, my sme pre Vás vytvorili dve ligy, vysvetlili sme tam aj čím sa tieto ligy odlišujú), samozrejme ale musíte mať prístupový kód.

Snáď toto vysvetlenie nie je veľmi zložité a odnesiete si z neho všetko potrebné. Keby ste mali akékoľvek otázky, tak sa kľudne v komentároch pýtajte a ja Vám s radosťou poradím(ak budem vedieť). Držím nám všetkým palce, nech sa všetci zabavíme, nech vyhrá ten najlepší ale hlavne, VISCA EL BARCA.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.