FC Barcelona na čele s jej fanúšikmi môže hľadieť do budúcnosti s optimizmom. V La Masíi totiž vyrastajú talenty, ktoré majú na to, aby sa v nasledujúcich rokoch prebili do prvého tímu Blaugranas. Na týchto chalanov môžeme byť právom hrdí a to nielen z tej futbalovej stránky.

Médiá v poslednom čase hanobia prínos barcelonskej akadémie množstvom článkov, ktoré vyznievajú negatívne. Až má čitateľ dojem, že v La Masii nefunguje absolútne nič. V podstate aj v seniorskom tíme. V každom prípade to nie je pravda. 'Áčko' v tomto písaní nechám bokom; rád a s chuťou niekoľko riadkov venujem chalanom z La Masíe. Mužstvo do 17 rokov totiž zavítalo do Michaloviec na kvalitne obsadený turnaj Michalovce Cup 2019.

Pred zápasom Michalovce U17 - FC Barcelona U17

V prvom zápase turnaja mladíci z Katalánska narazili na domáci výber Michaloviec, ktorému nadelili manitu. O góly Blaugranas sa postarali Lopez (2x), Ghailan, Reis Muniz a Bah z pokutového kopu. Viac ako víťazstvo Barcelony ale zaujala predvedená hra, na ktorú sa veru dalo pozerať. Futbalu priali poveternostné podmienky a takisto skvelá divácka kulisa na štadióne v Michalovciach.

V úvodných minútach zavelili do náporu domáci, ale po piatich minútach sa na ihrisku usadili Katalánci a zápas v prevažnej väčšine držali pod kontrolou až do záverečného hviezdu. Dovedna sa odohralo 2x40 minút. A mňa zaujalo hneď niekoľko momentov. V prvom rade som videl peknú a umnú kombinačnú hru. Aj napriek tomu, že hovoríme o hráčoch do 17 rokov, z ktorých mnohí majú 15 či 16 rokov, futbalový prejav zapôsobil. Miestami akoby som videl prvý tím.

Na trávniku sme v hre Blaugranas mohli badať jasne naučené herné schémy. Mladíci samozrejme vynikali technikou, posielali si presné časované prihrávky, vedeli udržať loptu aj pod tlakom v stiesnenom priestore atď. Zverenci Francesca Artiga krásne rozťahovali hru, držali loptu pod kontrolou a pokojne čakali na svoje útočné možnosti. Ktoré aj prišli. Navyše, medzi hráčmi Blaugranas to na trávniku žilo. 11 hráči Barcelony na trávniku pôsobili ako skutočný tím, živý organizmus – chalani medzi sebou komunikovali, gestikulovali, pýtali si loptu. Vytvárali si voľný priestor, ponúkali sa do kombinácie. Boli draví, mali chuť hrať, riskovať.

Momentka zo stretnutia

Presne to mne osobne chýbalo v hre domácich Michaloviec. Komunikácia. Najmä v zadných radoch s brankárom. Mladíci z východu Slovenska pôsobili trochu zakríknutým dojmom a chýbala im väčšia tímovosť v ich hre. Prihrávky skôr na náhodu, veď z toho možno niečo bude. Snahu v zápase im uprieť nemožeme, no v mnohých aspektoch za rovesníkmi z Katalánska zaostávali.

Poznačil som si aj niekoľko mien, ktoré na mňa urobili dojem. Berme samozrejme do úvahy, že išlo o jeden zápas. V každom prípade spomeniem Marca Casada, ktorý 14. septembra oslávi 16 rokov. Následne Txus Albu, stále len 15-ročného centrálneho záložníka. Pred zápasom sa práve táto dvojica spomínala ako tá najhviezdnejšia. Odohrali veľmi dobrý zápas, v ktorom s prehľadom kontrolovali dianie v strede ihriska. Následne sa v dobrom svetle prezentoval 16-ročný ľavý bek Alejandro Balde, s ktorým mali Michalovčania veľké problémy.

V druhom polčase mi popred nos po čiare lietal Mamadou Saldou Bah (10. augusta oslávi 16 rokov). Na svoj vek nesmierne rýchly hráč so skvelou výdržou. Rozumne číhal na svoje momenty, nabiehal po čiare a centroval do pokutového územia súpera. Nakoniec strelil aj gól, keď sa presadil z pokutového kopu. V tomto smere trochu nerozumiem taktike Michaloviec – obrancovia Bahovi neraz dopriali luxusne veľa voľného priestoru, keď krajný obranca odbehol do stredu poľa k stopérom a teda traja bránili jedného hroťáka, pričom Bah mal pri čiare voľnú cestu k bráne. A to aj využíval.

MeeTee z ForcaBarca.sk s Alejandrom Baldem

Spomenúť musím aj 17-ročných útočníkov: Zacarias Ghailan a Diego Lopez. Obaja sa gólovo presadili, v zápase sa neustále pokúšali niečo vymyslieť a boli nebezpeční. Obrana Michaloviec si s nimi nevedela dať rady. Výborná tímová hra sa takisto nedala prehliadnuť.

Mňa osobne hádam najviac zaujala drobná '20tka' menom Fermin Lopez. Vzrastom podobný Messimu, keď na ňom dres visel ako na vešiaku. Futbalovým umením taktiež vynikal. Ofenzívny hráč – šikovný a vrtký, ktorý s loptou na nohe neustále hútal ako súperovi uškodiť. A volil riešenia, ktoré mali oči. Boli umné, nečakané a nebezpečné. Nebál sa zdravo riskovať – napríklad poslať kolmicu cez dvojicu línií súpera. Prekvapivo, z ničoho.

Takisto sa mi pozdával brankár Pablo Cuñat. 17-ročný mladík okrem toho, že niečo pochytal, vynikajúcim spôsobom komunikoval s defenzívnou líniou. Všetci hráči vedeli presne, čo majú robiť a vo vypätých situáciách si navzájom kričali a usmerňovali sa v snahe neutralizovať útoky súpera. Vo všeobecnosti hra mladíkov Blaugranas pôsobila organizovaným dojmom, jasne sme v nej badali črty DNA Barcelony.

Stretnutie s mladíkmi po zápase

Títo chalani majú futbalový talent a špičkové prostredie na to, aby sa aj naďalej rozvíjali. Pred piatimi rokmi sme v Michalovciach videli po trávniku lietať hráčov ako Carles Aleñá, Marc Cucurella či Carles Pérez a títo zaklopali na dvere prvého tímu. Teraz máme v La Masíi opäť niekoľko hráčov, ktorí majú na to, aby zabojovali o miesto v prvom tíme. Podstatné je v každom prípade to, že títo mladí chlapci sú nesmierne skromní a pracovití.

Ich charakter je rozhodujúci v tom, či vo futbale na tej najvyššej úrovni uspejú, alebo pôjde o premárnenú šancu ako v prípade mnohých ďalších, ktorých ego bolo silnejšie, než túžba po tvrdej drine na tréningoch. V prípade tejto generácie hráčov juvenil v La Masíi to tak nie je.

Členovia Penya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras pred zápasom

Po zápase sme sa spoločne s členmi oficiálneho fanklubu FC Barcelona na Slovensku – Penya Barcelonista Eslovaca dels Alts Tatras stretli s celou výpravou Blaugranas v Michalovciach. S chalanmi sme prehodili niekoľko slov, pochválili ich za výkon v prvom zápase na turnaji. Sršala z nich pokora a skromnosť, z našich slov mali veľkú radosť. Veľkú radosť a príjemné prekvapenie mali aj z fanúšikov, ktorí ich do Michaloviec prišli podporiť. Až takú kulisu nečakali.

A spoločné foto :)

V krátkosti sa s nami porozprával aj tréner Blaugranas Francesc Artiga Cebrián. Ten vyzdvihol predovšetkým fakt, že v La Masii žiadna kríza nie je. A to ani náhodou. Tvrdí, že akadémia aj naďalej pracuje s rovnakou ideológiou a filozofiou. A ja súhlasím, veď z chalanov priam sršala chuť po futbale, videli sme jasnú hernú kvalitu a talent, či jedinečnú hernú filozofiu, kvôli ktorej je katalánsky klub známy po celom svete. O budúcnosť Barcelony sa veru báť nemusíme a ja sa teším už na ďalší zápas v podaní našim mladých nádejí.

Moja maličkosť s trénerom Francescom Artigom Cebriánom

A na záver - FC Barcelona si nesmierne váži podporu svojich fanúšikov, najmä ak prídu podporiť práve mladé nádeje na turnaje mimo Španielska. Inak tomu nebolo v tomto prípade, keď sa katalánsky klub fanúšikom Blaugranas, ktorí merali cestu do Michaloviec, poďakoval prostredníctvom sociálnych sietí na svojich oficiálnych profiloch.

zdroj: forcabarca.sk
foto: forcabarca.sk

Kapo610

17
2019-08-07 18:35:39

super report

jan22

2
2019-08-07 18:58:21

Je niekde možné pozrieť aspoň zhrnutie zápasu na videu?

MeeTee

6
2019-08-07 20:44:06

Heh, jedna moznost by tu bola, na tribune sme videli dvoch zamestnancov FC Barcelona so spickovym technickym vybavenim, kamerami a notebookmi, ktori vsetko poctivo zaznamenavali, ale obavam sa, ze nam asi svoje materialy neposkytnu :-)

ulukitkan

4
2019-08-07 19:48:37

Nechcem vyzniet priliz negativisticky, ale hodonotit kvalitu hry nadeji Barcelony, proti timu z ligy kde prekroci prah predkol europskych poharov max.jedno muzstvo za 5 rokov a potom plni rolu fackovacieho panaka je trochu smiesne...

ulukitkan

4
2019-08-07 19:53:19

O kvalite akademie rozhoduje uplatnenie hracov v seniorskych kategoriach co pre La Masiu vychadza nelichotivo a urcite nedava vela dovodov na pokoj a optimizmus. Lidri v tomto su akademie Chelsea, Man City, Realu, Arsenalu, PSG a Atletika do istej miery z velkoklubov.... Barca urcite nie pslednych 8 rokov...

Maximus80

7
2019-08-07 20:31:29

Parádní článek Lukáši a fotky super :-)

2sjr

6
2019-08-07 20:35:28

Perfektné , ďakujem za super článok

Gajdy38

-2
2019-08-07 23:06:01

Tak som zvedavý na hodnotenie ega po dnešnom zápase, kde to už také ružové nebolo. :D

Pitbul

0
2019-08-08 09:13:16

Fascinujuce. Ludia, ktori maju priamy kontakt s akademiou a navstevuju ju castejsie ako ste vy kedy videli loptu, su vlastne luhari, konspiratori a vedia trt barani, pretoze tuto borci z nejakej slovenskej viesky na zaklade jedneho zapasu cadetov (a 2 viet trenera, ktory urcite pride do Michaloviec a bude grcat na vlastneho zamestnavatela) do detailu odborne zhodnotia situaciu v akademii, ktoru velmi pravdepodobne videli maximalne na obrazku. Uvazovanie na urovni "globalne oteplovanie neexistuje, lebo vacsinu leta tu prsi".

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.