Víctor Font sa ako jeden z prezidentských kandidátov snaží o to, aby v nasledujúcich prezidentských voľbách FC Barcelona mohli socios voliť aj prostredníctvom elektronického hlasovania. Takáto možnosť v súčasnosti nie je v súlade s katalánskym právom. Z tohto dôvodu Barcelona nemôže v súčasnosti ani zmeniť svoj štatút. Katalánsky zákon sa v každom prípade má meniť, takže možno stojí za to vykonať niektoré kroky, aby sa v budúcich voľbách mohlo hlasovať aj elektronicky.

Potenciálny prezidentský kandidát FC Barcelona Víctor Font sa snaží zabezpečiť, aby sa budúce prezidentské voľby uskutočnili aj pomocou technológie umožňujúcej elektronické hlasovanie. Súčasný zákon však tejto iniciatíve bráni. Po porade s generálnym tajomníkom Katalánskeho spoločenstva pre šport sa ukázalo, že súčasný zákon o športe v regióne neumožňuje voľbu prezidenta a správnej rady inak než osobne. V súvislosti s tým tajomník preto neakceptuje zmenu štatútu klubu, aby sa umožnilo elektronické hlasovanie, pretože by to nebolo v súlade s platnými právnymi predpismi.

Uvedený tajomník Gerard Figueras vysvetlil, že Barcelona už roky pracuje na zavedení iného spôsobu hlasovania, pričom zvažuje možnosť hlasovania prostredníctvom pošty alebo elektronicky. Zavedenie týchto možností však pripadá do úvahy až vtedy, ak sa zmení súčasne platný zákon o športe. Následne by sa vo voľbách mohla zvýšiť účasť. V každom prípade je potrebné zabezpečiť maximálnu bezpečnosť zo všetkých strán, aby sa vylúčilo riziko manipulácie s výsledkami. Práve Katalánske spoločenstvo bude po zavedení nového zákona zodpovedné za bezpečnosť a riadnu kontrolu mechanizmov.

Katalánsky denník Mundo Deportivo konzultoval túto záležitosť s právnikmi a dostal potvrdenie, že Barcelona nebude môcť na nasledujúcom zasadnutí socios, ktoré je na programe 6. októbra, prijať možnosť elektronického hlasovania. Úprava športového zákona sa totiž očakáva najskôr na budúci rok. Mundo Deportivo tak dodáva, že iniciatíva Víctora Fonta je v súčasnosti nepraktická a nezákonná. Pre úplnosť je potrebné dodať, že informácie denníka Mundo Deportivo je potrebné brať s nadhľadom, pretože denník patrí do mediálnej skupiny, ktorá veľmi dobre vychádza práve so súčasným vedením Blaugranas a Josep Maria Bartomeu v nedávnom rozhovore potvrdil, že hoci on už na prezidenta kandidovať nemôže, v súčasnom vedení existuje človek, ktorý kandidovať chce, aby mohol pokračovať v práci súčasného vedenia aj v budúcich rokoch.

Spomenutý Font na článok denníka Mundo Deportivo reagoval na Twitteri, kde uviedol, že súčasný zákon skutočne neumožňuje zaviesť elektronické hlasovanie, poznamenal však, že o niekoľko mesiacov sa tento zákon zmení a zároveň, že tento zákon nie je predmetom sporu politikov. Dodal, že takéto hlasovanie by bolo užitočné aj počas referenda, ktorých by malo byť viac. Podľa neho by socios ako majitelia klubu mali možnosť rozhodovať o mnohých veciach týkajúcich sa klubu. Ich aktívna účasť je nevyhnutnosťou.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: facebook

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.