Posledný víkend sa fanúšikom Barcelony zdal príliš povedomý. Blaugranas v priebehu 8. minút inkasovali 3 góly a na pôde priemerného Levante prehrali 3:1. V hre Barcelony však neexistoval ani len náznak, aby s výsledkom niečo urobila. Culés síce hľadali Lea Messiho - tak ako vždy. Ale vyzeralo to beznádejne.

Argentínčan v zápase strelil jeden gól a bol najlepším hráčom svojho tímu, jediným, ktorý sa v zápase snažil vymyslieť niečo konštruktívne. Ostatné pozlátené superhviezdy zanikli. Viniť Messiho za výsledky tímu je nemožné, sám Barcelonu vytiahol z biedy nespočetnekrát. Ale samotná skutočnosť, že v ťažkých momentoch sa všetky oči upierajú práve na Messiho, hovorí za všetko. Skutočnosť, že už nielen fanúšikovia, ale aj hráči čakajú, čo vymyslí Messi, je deprimujúca. Od leta 2017 klub nakúpil viacerých hráčov do útoku, ale každý jeden z nich sa nakoniec dostane do pozície, kedy takisto len čaká na Messiho.

Prišiel Coutinho, Dembélé a Deulofeu - spolu za 282 miliónov eur. Písala sa sezóna 2017/2018. V lete 2018 prišiel Malcom za 41 miliónov eur a o rok na to Katalánci vyhodili ďalších 120 miliónov eur za Antoina Griezmanna. Blaugranas za tri roky minuli takmer 450 miliónov eur na to, aby našli ofenzívneho hráča, ktorý odbremení Messiho.

Ale. Zo všetkých tých hráčov to nedokázal ani jeden. Dembélé je jednoducho problém a čoraz hlasnejšie sa hovorí o jeho predaji. Coutinho odišiel na hosťovanie do Bayernu Mníchov a Malcom je už na trvalý prestup v Zenite. Deulofea zas predali hneď po roku do Watfordu, kde sa mu darí.

450 miliónov je fuč, prešlo niekoľko rokov a mužstvo sa spolieha na Messiho viac ako kedykoľvek predtým. Pre úplnosť je potrebné dodať, že Katalánci mali počas posledného letného prestupového obdobia vážny záujem kúpiť Neymara. Dokonca niektorí hráči boli ochotní utiahnuť si opasky, len aby sa Brazílčan vrátil. Prestup sa nakoniec nekonal a na ľavom krídle zostal Griezmann. Nie je to však prirodzená pozícia pre niekoho, kto v Atléticu Madrid hral ako útočník alebo podhrotový hráč. A darilo sa mu, patril medzi ťahúňov Los Colchoneros.

Je pravdou, že počas pôsobenia v Reale Sociedad hrával ako ľavé krídlo, no na tejto pozícii sa mu nedarilo tak ako by bolo potrebné. V 202 zápasoch pomohol Realu Sociedad k 70 gólom. V Atléticu odohral 257 zápasov, teda o 55 viac, ale po zmene pozície pomohol mužstvu k 183 gólom, teda k 113 viac, než na ľavom krídle v Sociedade. Zároveň je všetkým jasné, že Atlético pod Simeonom nehráva útočný futbal s množstvo nastrieľaných gólov.

To len dokazuje, že je zásadne nesprávne, ak chce Barcelona tohto útočníka využívať silou mocou na ľavom krídle. Valverde získal do kádra hráča, ktorý je nesmierne kvalitný, len ho treba vedieť využiť. Nakoniec však Valverdeho vidíme v pozícii, kedy sa chytá za hlavu a uvedomuje si, že Griezmann nemôže hrať s Messim spoločne v jednom tíme. Ak by si Barcelona tento prestup naozaj lepšie premyslela, veci by potom neboli také komplikované. Aj napriek tomu, že vedia, kde je pre Griezmanna primárny post, s Messim na trávniku takto nemôže hrať. Je to niečo podobné ako v prípade Coutinha.

V prípade Dembélého viacerí vedeli o jeho problémoch s disciplínou už v Borussii Dortmund. Borussia ho dokonca potrestala finančnou pokutou a suspendovala. Barcelona v každom prípade zariskovala, mladíka kúpila za premrštenú čiastku a mýlila sa. Francúz nepresvedčil, je naďalej problémový a okrem toho sústavne zranený. Aj keď sa ho Kataláncom podarí predať, istotne to bude so značnou stratou.

To isté platí aj pre Coutinha. V Liverpoole hrával ako tvorca hry pozične viac naľavo, kedy si zbiehal do stredu poľa. Takto sme ho pár krát videli hrať aj v Barcelone, predovšetkým v poslednej sezóne. No Liverpool za čias Coutinha hral plynulejší futbal, kým v Barcelone sa Brazílčan zamotal do tvrdej štruktúry vo futbale zameranom na držanie lopty. A po vyhodených stovkách miliónov eur sme opäť pri systéme 'všetky cesty vedú k Messimu'. Kvalitnejší súperom tak stačí Messiho vypojiť z hry a je po probléme. Argentínčan je síce tak geniálnym hráčom, že ubrániť ho je niekedy nemožné, ale vek si vyberá svoju daň. Preto je schopný vyhrať mužstvu nejaký ten zápas, ale dôležité tituly vyhráva mužstvo, nie jednotlivec, nech je akokoľvek kvalitný.

Za tento stav je zodpovedné športové vedenie Barcelony a jeho politika nákupu hráčov. Vzhľadom na to, že Messiho kariéra v Barcelone sa postupne končí, nastal čas, aby Barca konečne urobila aj dobrý prestup. V opačnom prípade Barcelonu po ukončení Messiho kariéry čaká poriadny tvrdý návrat do reality.

zdroj: footballbh.net
foto: twitter

Lukas

top komentár
48
2019-11-05 13:30:25

keď som rozmýšľal nad obrázkom k článku, neviem si pomôcť, ale tento mi napadol na um okamžite. možno trúfalý a možno vystihuje aktuálnu prestupovú politiku v klube...

mexes

14
2019-11-05 13:46:36

v tej suvislosti je zaujimave, ze podla Guardiolu je 80% uspechu City spravny vyber hracov oddelenim skautingu (kde sefuje Begiristain, ktory z Barcy odisiel spolu s Laportom v 2010).. mozno prehana, ale nie az tak velmi, ako by sa zdalo.. https://www.football365.com/...

Nalim

-16
2019-11-05 14:40:34

Lukas, zbadal si negatíva na Demba a šup ho tam článok, Ty nezaprieš antipatiu na Demba...

Lukas

16
2019-11-05 14:46:17

Priznám sa, že neviem, v ktorom vesmíre je tento článok o Dembélém. Druhá časť vety je preukázateľné klamstvo, v každom prípade každý má právo na názor...

MiskoTM

15
2019-11-05 13:39:19

Dokonale napisane

Marian

3
2019-11-05 17:01:05

Je tam jedno mylné konštatovanie, že niektorí hráči boli ochotní si utiahnuť opasok pri príchode Neya. V skutočnosti sa nechceli vzdať svojich financií, ale ponúkli na 1 rok klubu, aby im znížil plat, avšak tirto peniaze by im vrátil v nasledovných rokoch jeho zvýšením. V tom prvom roku by to mohlo pomocť s finančným fair play, keďže by vyskočili náklady kvoli Neyovmu platu.

PETERKRIZAN

-5
2019-11-05 13:44:00

davno som napisal,ze jednym z dovodov preco musia odvolať valverdeho je ze nedokaze vyvažiť lavu a pravu stranu utoku,za cias neymara to iniesta akosi dokazal,odchodom iniestu a neymara,spadla klec,arthur je v tomto nulovy,ten do hustych priestorov na jeden dotyk nepojde,preto zapadol coutinho,preto zapadne griezman aj dembele aj fati,jednoznacne by som dal de jonga vlavo,ten si myslim je presne na to ideal,defenzivneho mame busquetsa,artur by u mna sedelna lavicke,pokial sa nezacne tlacit dopredu a zrychlovat hru,ako niekedy iniesta,aj riskantnou prihravkou

LaBrie

11
2019-11-05 15:07:40

Ty mozes vobec spavat kvoli Arthurovi? Ty musis mat nocne mory, ze nehra Rakitic...

Reekwon

35
2019-11-05 14:22:11

I když výsledkově to tak nevypadá, může se jednat o jedno z nejhorších barcelonských období poslední dekády. Zažili jsme potupné porážky od Bayernu a myslím, že tam se Barcelona dostala herně na úplné dno a i když se dokázala vrátit na vrchol, pomalu zase klesá hlouběji. Je to už klišé, ale já osobně z toho viním především Valverdeho a hned v těsném závěru nesmyslné vedení klubu Bartomeuem. Ty nákupy Malcoma, Coutinha nebo Griezmanna s Dembélém nebyly špatné. Možná, že Dembélé byl špatný nákup ne kvůli kvalitě hráče, ale kvůli panické obavě, že nemáme náhradu za Neymara a tak dali Dortmundu nesmyslnou částku. Nicméně Coutinho byl skvělý nákup, proč ho ale Valverde zabil na křídle? Copak když se vyjednával Coutinho, tak nikdo nediskutoval o tom, kde bude hrát? Nebyla to přece náhrada za Neymara, tou měl být Dembélé. Coutinho byl skvělou náhradou za Iniestu, kterou do dnes nemáme, tedy máme, ale v Bayernu. Griezmann, skvělý střední útočník, umírá však na levém křídle, jako náhrada za Neymara/Coutinha. Problém není v hráčích, ale v tom, kdo klub vede a kdo s nimi pracuje.

Především můžeme vidět, že u nás už poslední dva roky hrají hráči jen díky jménu. Suárez? Katastrofální výkony ho zkrátka nedokázali posadit na lavičku snad ani na jeden zápas. Malcom nestál tolik, neměl jméno a tak Valverdeho ani nezajímal. Coutinho neměl formu, přesto pořád dokola hrál a pořád dokola hrál na křídle. Přece když se hráč trápí, tak mu pomůžu, ale ne tímhle stylem. Wague přišel v létě do áčka, všichni byli nadšený, že Barcelona konečně bude mít dva čistokrevné pravé obránce přičemž jednoho velmi mladého, který se bude moci učit od Semeda, výsledek? 0 minut. Firpo se oslavoval jako vynikající backup za Albu, který loni odehrál strašně moc zápasů a fanoušci to i trochu kritizovali a výsledek? Firpo prakticky nehraje, neustále jako Wague mimo nominaci a Valverde tam raději přesune Semeda, který si tam nepřipadá tak jistý, jako na pravé straně a především to má přes nohu. Ale prostě Firpo ani Wague nemají jméno, za to Sergi Roberto to jméno má a proto hraje téměř každý zápas.

marke7

9
2019-11-05 15:11:55

Ámen. Valverde doslova vysává život.

emiliano

4
2019-11-05 16:42:40

Výborne Reekwon, tak to je.

kacejik

13
2019-11-05 14:46:58

Podľa môjho názoru by mal byť jednotkou na pravo obrany jednoznačné Semedo a automaticky ako sa zraní alebo potrebuje odpočinok ho nahradí Wague, je v prvom tíme a ma obrovský talent, minulú sezónu hral pár zápasov ahral výborne a na ľavo keď sa Alba zraní alebo oddych tak automaticky Firpo on je čistokrvný ľavý bek. Útok Griezmann vy mal hrať hrot a Suarez ako žolík, s Messim a Dembelem + FATI a Perez na lavičke, záloha zatiaľ ako je Busquets, De Jong, Arhur na lavičke Vidal a ako 5 Alena, potom Puig a Roberto a keď by sa vrátil Coutinho tak záloha Arthur, Frenkie, Cou.

kacejik

11
2019-11-05 14:47:42

A Todibo by mohol postupne nahradiť Piqueho

JJ5FCB

6
2019-11-05 14:59:34

Taká obrovská vyslovene nasraná skupina ľudí hádam ešte ani nikdy nebola zaznamenaná ako terajší fanúšikovia Barcelony. Štátne prevraty sú oproti tomu prd :D

marke7

5
2019-11-05 15:01:55

Pod Valverdem je to stejně všechno choré. Místo, aby se postupně začleňovali mladí hráči, co mají nahradit starou gardu, tak on Wagueho, Todiba, Firpa i Arthura nepovolá. Všechno mladí hráči. Valverde by zasloužil pěst mezi oči. Všechny je tam pak nasere během CDR, nezahrají logicky dobře a opět budou sedět. Utrpení tento člověk, to musí být nastrčený agent, to jinak není možné už.

yboh

1
2019-11-05 16:04:49

Takze u19 prehra, uf, co cakat od matadorov..

Tom91

3
2019-11-05 16:07:23

K tomu poslední v tabulce se 3 body ze 4 zápasu...opravdu slibna budoucnost :)

adriano

6
2019-11-05 16:10:04

Veľmi dobrý článok Lukáš.Tolko presustrovanych peňazí a nič nevidno žiadny vysledok.

Milan87

-7
2019-11-05 16:52:22

Už neplacte vkuse boha jeho. Ved od soboty sa to ani nedá čítať tie nekonečné náreky.

Pigue

0
2019-11-05 18:10:44

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

Milan87

-5
2019-11-05 16:57:04

Sa prehra po 8mich výhrách a tu je to konec světa. Prehralo sa koli tomu že luis musel z ihriska, je pravda že niekedy sa od neho lopty odrazia ale na druhu stranu je v pozicnej hře absolutne klucovy a viaze na seba neustale obrancov a uvolnuje cestu pre lea. To griezzy nerobil a chvilami akoby si s messim aj zavadzali. Griezzyho v útoku bolo vidiet menej ako v obrane.

bulldozer

3
2019-11-05 17:06:49

Prehralo sa kvoli tomu ze sme mali utok len po Messiho strane, kedze Grizi je na kridle nulovy. To sa superom i dobre brani ked vedia riziko hrozi len z jednej strany.

2sjr

6
2019-11-05 17:06:26

Veď ich nie je za čo chváliť. Ten článok by mal byť vyvesený na Nou Campe a športové vedenie prepustené.

PETERKRIZAN

5
2019-11-05 17:22:50

Mladici slavie vyhrali v barcelone 3:2,som zvedavy na vecerny zapas

cruyff

3
2019-11-05 18:46:58

je zaujímave čítať všetky tieto, niekedy protikladne komenty.....určite ste čítali nedavne vyjadrenia Pepa na adresu situacie v fcb..netreba sa nad tým ale vela zamýšlať, ale človek-cule, musí prísť na to, že to nebolo len Pepove ,,solidarne,, vyjadrenie voči klubu kde trenoval, ale vyjadril sa presne ako to cítil...je neskutočne, ak sa píše už velmi dlho, ake nezmyselne nákupy sme za poslede obdobie spravili, že sa minulo kopu prachov a ,,skutek-utek,,..preto som aj písal pre velkych kritikov, nech sa tento Pepov prejav naučia naspamäť, lebo vnáša otvara priamo, to čo čo v klube vidí a cíti...je zrejme, že ak by mal od zajtra trenovať fcb, tak sa šibnutím prutika dostaneme tam kde bol Pep so svojím mužstvom...konina ako mraky...to že ten hrač mal hrať tam a iný onam, je krásne ale prázdne..dostať sa do mužstva tam kde hraje Leo, je potrebne kupovať hráčov s DNA fcb..hráča musia scauti poznať po futbalovej, psychyckej, mentalne stranke a prvorade je to, aby hral tam kde mame slabinu..všetci tu ospevujete Lucha, ake výsledky atd...prečo už vtedy prichadzali hrači, ktorý by priamo naväzovali na odchod Xaviho, Iniestu alebo iných hračov....všetci sme žrali vysledky, ale vedenie pod velikanskou euforiou zaspalo dobu...ked si niekto myslí, že krijem chrbat Velvemu, tak sa velmi mýli, lebo on je súčastou tohto marazmu v FCB..ja som len velmi rád, že kabína ho podporuje..a tie kydy, že Messi nerozumie trenerovi su smiešne...a ked už by sme chceli aby prišiel Pep, tak to určite nie dnes a to iste počuvame o tom aby Xavi začal trenovať atď...opýtajte sa ich, že či by prišli...možno ano, ale nie pod týmto vedením, ktore zanechava čiernu dieru...Rosel sa chcel opičiť po Perezovi a všetko hnať cez nekompromisný biznis na rozdiel od toho, že si Perez vážil viac Johana Cruyffa ako Rosell, ktorý Cruyffa zničil a teraz na ňom fcb zarába...visca..

adel

1
2019-11-05 18:49:12

cely ten članok je absolulutne logicky blud, hlupost ktora sa sama neguje, ale bohužial tu absolutne skoro všetci prestali rozmyslať.....takže.: ak vyhlasujeme o leovi že je boh, že sam rozhoduje zapasy, že žije na inej galaxii tak na kom inom by mala byť postavená naša hra, .....ak ale prehrame či remizujeme vtedy akože ma boha nahradiť blebs? no ale kedže mame boha prečo by sme mali stavať nasu hru na plebse, ....každe mužstvo sveta by svoju hru postavilo na hračoch kvalit lea, skor ide o to že by ten boh mal častejsie dokazovať že ním je ,,,a nie ked to vyjde tak waw jeho veličenstvo a ked nie tak ,,kde ste ostatny,, .......

cruyff

1
2019-11-05 18:50:27

..všetci tu ospevujete Lucha, ake výsledky atd..už vtedy NEPRICHADZALI hráči...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.