Tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom proti Interu Miláno absolvoval aj tréner FC Barcelona Ernesto Valverde.

Akou veľkou výzvou je pre vás zápas proti Interu, ktorý stále bojuje o postup?

"Je to ťažká výzva. My našťastie máme postup zabezpečený, ale chceme súperiť vo skvelej atmosfére, ktorú sme videli už pred rokom. A vyhrať."

Predpokladám, že absencia Lea Messiho v nominácii je zapríčinená dôležitými zápasmi, ktoré pred sebou máte. Hovoril si s ním na túto tému, povedal si mu, že zostáva?

"To sú interné veci. Tréner prijíma rozhodnutia na základe toho, čo považuje za správne. Odohrali sme niekoľko zápasov v rade, naposledy v sobotu večer a ďalší zápas je hneď v utorok. To, na čo sa pýtaš, je interná záležitosť."

Vieš vysvetliť, prečo si nepovolal Messiho a Albu?

"Pred každým zápasom musím vysvetľovať, prečo povolávam tých a nie druhých. V prípade Albu je to jasné - od lekárov ešte nedostal povolenie hrať. Takisto Semedo. Messi si oddýchne, nič viac. Máme iných hráčov, ktorí chcú odohrať dobrý zápas, tak ako sme urobili pred rokom, keď Messi takisto nehral."

Aký Inter očakávaš? Nemôže si dovoliť nasadiť najlepšiu zostavu.

"Očakávam nebezpečného súpera, ktorý vedie Serie A. Inter už v prvom zápase ukázal, že nám môže pripraviť ťažké podmienky, má skvelý začiatok sezóny. Pred rokom takisto hral v zápase o všetko a nepostúpil. Chceme súperiť a vyhrať, hoci vieme, že to nebude jednoduché."

Je zápas proti Interu vhodnou príležitosťou na to, aby si ter Stegen oddýchol?

"Áno. Zajtra bude hrať Neto. Je to skvelý brankár, ktorý doteraz ešte nedostal šancu."

Aké sú najväčšie rozdiely Interu v porovnaní s predchádzajúcou sezónou?

"Zmenil sa tréner, časť hráčov, rozostavenie, ale duch je podobný. V zápase na Camp Nou sme trpeli. Inter veľmi dobre využíva nábehy dvoch hráčov - Lukakua a Lautara. Obaja sú nebezpeční, s ľahkosťou strieľajú góly a na to musíme pamätať."

Do Milána si vzal 6 hráčov z rezervy, medzi nimi aj Riquiho Puiga, ktorý doteraz nedostal toľko šancí ako pred rokom. Je tento zápas vhodný na to, aby hral a predviedol svoje schopnosti?

"Vzal som Puiga, ale takisto Morera a Arauja. Beriem do úvahy, že Riqui včera odohral iný zápas. Musíme si na to dať pozor. Ansu mal isté problémy. Uvidíme zajtra, ako sa hráči budú cítiť. Vtedy zverejním definitívny zoznam."

Bude pre teba zajtra najťažšie nastaviť hráčov na ten správny prístup a presvedčiť ich, že tento zápas bude mať vplyv na ich budúcnosť?

"Odkedy som tu, vždy sme posledný zápas skupinovej fázy odohrali ako istý postupujúci proti tímu, ktorý o niečo bojoval. Neprehrali sme ani jeden. Máme zodpovednosť voči klubu a fanúšikom. Sme Barcelona a máme povinnosť vždy vyhrávať."

Vieš, že predstavitelia Barcelony sa stretli s Interom, aby rokovali o možnom prestupe Artura Vidala? Bol si radšej ak by zostal alebo odišiel?

"O tom nič neviem. Nikto so mnou nehovoril a sám som to takisto neplánoval. Zimné prestupové obdobie sa ešte nezačalo."

Leo Messi už dlho nebol v Lige Majstrov mimo nomináciu. Čo zajtra budeš od svojich hráčov rázne požadovať?

"Messi pred rokom sledoval zápas z tribún a o tri dni nastúpil proti Betisu. Vieme, čo pre nás znamená. Hrali sme už bez neho a niekedy nám to išlo dobre a niekedy nie. Zajtra chceme zahrať na vysokej úrovni, ktorú od nás Inter bude požadovať."

Čo si myslíš o Lautarovi Martínezovi?

"Je to hráč, ktorý má skvelú sezónu. Je rýchly a silný, na Camp Nou nám strelil gól. Dobre si rozumie s Lukakuom. V otázke porovnania s Luisom Suarezom je iný."

Ak by si mal vybrať niekoho namiesto Luisa Suarez, vybral by si Martíneza?

"Nechcem hovoriť o hráčoch iných klubov, musíme ich rešpektovať. Či je Martínez dobrý? Samozrejme. A dobrí sú aj Lukaku a Godín."

Luis Suarez nestrelil gól v Lige Majstrov už 4 roky. Môže to mať vplyv na zajtrajšiu zostavu? Alebo mu dopraješ odpočinok?

"Nerozmýšľal som o tom. Vždy mi túto otázku položíte. Luis tu mal pred rokom viacero príležitostí, ale nepodarilo sa mu streliť žiaden gól."

Chcel by som sa spýtať na zajtrajší základ. Budú Griezmann a Suarez hrať od prvej minúty?

"Bol som len krok od toho, aby som vám povedal celú jedenástku, ale neurobím to (smiech)."

Ako je najlepšie brániť proti Lukakuovi?

"Je ťažké nájsť iného hráča, ktorý je tak silný. Treba pamätať na to, že Lukaku často zavádza. Zdá sa, že hrá tvrdo, je silovým hráčom, ale v skutočnosti má mnoho ďalších predností: strela či kombinačná hra. Hrá dobrý začiatok sezóny. Je pravda, že sme proti nemu ešte nehrali. Musíte si však chrániť loptu, pretože je to veľmi silný hráč."

Čo zajtra očakávaš od hráčov, ktorí hrávajú pomenej? Môže byť pre nich dobrým príkladom Rakitić, ktorý hral veľmi málo, ale v posledných troch zápasoch začínal od prvej minúty?

"V priebehu sezóny došlo k zmenám na viacerých pozíciách a to je jedna z nich. Dúfam, že aj iní budú prezentovať tak vysokú úroveň ako Ivan. Úroveň konkurencie je vysoká."

Si za to, aby počas januára odišla až dvojica záložníkov?

"Uvidíme, čo sa stane. Musíme mať obsadenú každú pozíciu. Od januára do mája je množstvo zápasov."

Barca s Messim a bez Messiho je iná. Ako plánuješ takýto zápas? Je to šanca pre Ansu Fatiho?

"Aj bez Messiho môžeme rovnako nasadiť jedenásť hráčov. Je to hráč, ktorý robí rozdiel, ale my si chceme zachovať náš herný štýl a môcť súperiť bez ohľadu na to, kto sa nachádza na trávniku. Ansu mal isté problémy. Uvidíme, či zajtra bude môcť hrať."

Mohol by si vysvetliť problémy Arthura s panvovou kosťou?

"Arthur sa z reprezentačného zrazu vrátil s drobným zranením. Potreboval trochu spomaliť. Neviem, či sa situácia môže zhoršiť. V uplynulej sezóne tento problém trval po celý rok. V tejto sezóne sme to kontrolovali, ale nepodarilo sa, uvidíme ako tento problém vyriešime."

zdroj: fcbarca.com
foto: fcbarcelona.com

Domink

12
2019-12-10 07:51:17

Niektoré otázky úplne zbytočné, napríklad ako aj nenasadenie do nominácie Messiho, veď to musí byť jasne každému prečo nebude hrať

emiliano

11
2019-12-10 08:31:08

Zostave bez Lea sa nepoteší Dortmund, ten potrebuje, aby Inter nevyhral. Ale inak je správne, že Leo nebude hrať , a to z troch dôvodov: Postup máme a neriskujeme jeho zranenie, keď Interu ide o všetko. Druhá vec je, že sa ukáže, ako to pôjde bez neho, či naozaj je tento káder konkurencie schopný bez Lea. A dobre to bude aj pre trénera, ak prehráme, je tu výhovorka.

Milan87

12
2019-12-10 08:46:39

Uvidíme dúfam že prekvapia. Leo musí dat ďalšie dvě zápasy v kratkom čase. Už na anoete to bude náročné a potom v stredu Puttamadrid. Dobre že nejde proti conteho premotivovanemu interu. Fandím mladikom dúfam že keď už ich vzal tak ich aj postavy od začiatku.
Možno lamasia prekvapi

jokerito

0
2019-12-10 10:33:11

Luis nestrelil gol 4 roky? ved to uz neplati nie? dal go na slavii, doma s Interom a aj na manchestri na jar..

PETERKRIZAN

1
2019-12-10 10:42:11

luisove goly asi neplatili,podla novinara

BartFart

1
2019-12-10 10:51:20

Přesně tak! Dal už 3 góly a jednu asistenci. Nevím jestli není někde v překladu, ale jestli ne, tak novinář který se ptal nezná fakta.

Soukys

2
2019-12-10 18:21:26

Chybí tam že 4 roky nedal gola venku v UCL (góly na Slavii a ManU jsou počítány jako vlastní)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.