Hráčom FC Barcelona sa postupne doplňujú zmluvy o novú a celkom nezvyčajnú klauzulu. Týka sa predovšetkým zákazu vykonávať inú než futbalovú činnosť. Klub sa chce v budúcnosti vyhnúť situáciám ako v prípade Piquého, ktorý naplno rozbehol svoje podnikateľské aktivity.

Časy sa menia. Vznik nových technológií a postupujúca globalizácia zapríčinili, že kluby musia dbať o svoje záujmy a niekedy k tomu musia donútiť hráčov aj úpravami v pracovných zmluvách. Denník ABC priniesol informáciu o tom, že zmluvy svojim hráčom doplnila o novú klauzulu aj katalánska Barcelona.

Súčasné kontakty môžu mať aj 30 strán a obsahujú záležitosti týkajúce sa financií, ustanovenia týkajúce sa obrazových práv, predpisy federácie, práv na poskytovanie vyjadrení, lekárske predpisy, doložky dôverného charakteru, zákazy týkajúce sa trávenia voľného času či správania sa mimo klub a dokonca aj predpisy týkajúce sa ďalších ustanovení. Kluby sa snažia v prípade hráčov predísť zraneniam a takisto ich chránia pred stratou koncentrácie. Tréner Espanyolu Camacho to opísal už pred 25. rokmi: "Futbalisti sú podnikatelia, ktorí sa vo voľnom čase zaoberajú futbalom."

Barcelona sa podľa vyššie uvedeného denníka rozhodla pristrihnúť hráčom krídla - klub sa chce v budúcnosti vyhnúť situácii podobnej tej s Piquém. Od predchádzajúcej sezóny musia hráči súhlasiť aj s doložkou v zmluve, na základe ktorej sa musia plne venovať futbalu a nemôže tieto aktivity kombinovať s vykonávaním podnikateľskej činnosti, pokiaľ s tým klub nesúhlasí. Ako je všeobecne známe, Piqué podniká v oblasti gastronómie, hotelierstva, módy či videohier, no primárne je zapojený do organizácie nového formátu Davis Cupe a takisto vlastní futbalový klub Andorra FC. Tieto aktivity mu pohltili všetok voľný čas.

V priebehu konania Davis Cupu odletel Piqué niekoľko krát do Madridu. Hráč takisto priznal, že v auguste vycestoval do Orlanda bez povolenia Ernesta Valverdeho. Stalo sa tak pred zápasom Španielskeho superpohára, ktorý Barcelona nakoniec vyhrala vďaka Piquého gólu. Obranca ubezpečil, že vynechal len jeden tréning: "Valverde sa ma spýtal, kam cestujem a keď som povedal, že do Orlanda, odpovedal: 'V žiadnom prípade, je to pridlhá cesta'. Povedal som, že vynechám len jeden tréning, vrátim sa a vyhráme. A tak bolo, vyriešil som si svoje záležitosti, vrátil som sa vyhrali sme," povedal Piqué.

"Tenisu sa venujem 24 hodín denne, sedem dni v týždni. Je to projekt môjho života a myslím si, že sme na dobrej ceste. Keď v niečo veríte a máte taký tím ako ja, pracujete, koľko môžete, aby ste dosiahli svoj cieľ," uviedol Piqué  v jednom rozhovorov. Tieto výroky sa stretli s kritikou médií a to donútilo hráča jeho vyhlásenia poopraviť. V každom prípade sa to nepáčilo Barcelone, ktorá chce, aby podobné situácie už nevznikali. Stojí za zmienku, že nové doložky v zmluvách sa netýkajú Piquého, pretože sú platné nových zmluvách a pri predĺženiach.

Zmluvy hráčov sa prispôsobili aj meniacim sa technológiám. Barca chce kontrolovať aktivitu svoju hráčov na sociálnych sieťach a správach, ktoré zverejňujú. Aj napriek tomu, že ten krok môže v istom smere ohroziť slobodu prejavu, klub sa stará o svoj imidž. Slávna fotografia Neymara s Piquém s popisom 'Zostáva' či Piquého dokument o Griezmannovi, sú príklady toho, čomu sa chce Barcelona v budúcnosti vyhnúť. Klub zakazuje využívať sociálne siete v čase, keď sa hráč nachádza v klube a to predovšetkým v priebehu zápasov, tréningov a stretnutí. Okrem toho hráčov žiada, aby sa vyhli komentárom k zápasom či spoločenským otázkam a to sa týka aj rozhovorov. Je tiež zakázané publikovať fotografie z miest, na ktoré fanúšikovia nemajú prístup, napríklad zo šatne či z hotela.

zdroj: ABC
foto: fcbarcelona.com

vondeylen

34
2020-01-11 12:01:02

...začína vládnuť rozum v barcelone)

s1ck_1

top komentár
49
2020-01-11 12:05:19

tak valverde mu povie že tam nemože ísť, pique povie že tam ide a vynecha jeden trening a ide sa:D Aspon vidiet aku autoritu ma trener. Toto je chore aby vynechaval trening a odletel na taku dlhu cestu ešte pred takým zápasom. Ani sa nečudujem že ho tam držia hráči keď si môžu robiť čo chcu

kluc

top komentár
41
2020-01-11 12:13:50

A aj tak ho postavil do toho zápasu...dosrany bol spraviť si aspoň trocha rešpektu

SamoH

11
2020-01-11 12:47:21

Keby to spraví Dembele tak s ním rovno rozviažu zmluvu, šašovia.

MessiGOAT

15
2020-01-11 12:26:47

Přesně tak!!!! Stejně jako příslušník Policie, Vězeňské Služby, Celník, Hasič nebo profesionální voják nemůže vykonávat živnostenskou činnost a nebo být příslušníkem politické strany tak by ani profesionální sportovci neměli řešit svůj byznys viz Pique, který spí 4-5h a škodí tak klubu. Kde to jsme?

SamoH

18
2020-01-11 12:46:04

Tak prepíšem všetky firmy na manželku a vec je vybavená. A naďalej sa tomu môžem venovať len s tým rozdielom že všade je uvedené meno manželky, jej podpis a ja s tým nemám akže nič spoločné. Je síce pekné, že sa takýmto veciam snažia zabrániť ale toto nie je riešenie.

Valverdeee

30
2020-01-11 12:53:18

Pravda. Problem je v tom ze maju zjavne prilis vela casu. Keby dal nosaty piquemu trojfazove treningy tak by,sa nestihol ist ani vysrat

adriano

7
2020-01-11 13:00:36

Tak pique prešiel pomyselnu hranicu a keď hráč ktorý je kráľovsky platený a nedáva všetko pre fotbal a on povie že tenisu sa venuje 24 hodín denne 7 dní v týždni tak to kde sme?Odbehuje po celom svete nerešpektuje trenera potom to tak vyzerá že celý klub je vlastne cirkus.aspon vidno že každý si tam robí čo chce.Venovat sa tenisu má po skončení kariéry a keď to chce robiť tak mu malo dať vedenie ultimátum buď futbal alebo tenis.Slabe vedenie slabucky tréner a potom to vyzerá tak ako teraz.

adriano

11
2020-01-11 13:05:36

Podľa všetkého panuje v klube pekný bordel od nástupu Barta .

bart66

3
2020-01-11 13:48:42

tých zákazov je trošku priveľa si myslím..a Piqueho chápem, blíži sa jeho koniec a myslí na budúcnosť..veľa hráčov nevie, že čo ďalej..Pique je inteligentný a vie čo chce. Samozrejme robiť si čo chce by nemal, pokial má zmluvu..ale ako tu niekto napísal, presne to odzrkadluje akú autoritu má Valverde..

adriano

5
2020-01-11 14:11:12

Toto keby spraví v hociktorom inom klube tak by nehral.A to nevravím o Anglicku alebo Nemecku tam by sa snim nehrali.To isté platí v prípade umtitiho keď odmietol rady klubových lekárov a od vtedy laboruje .A to nielen že tréner je slabý ale aj prezident klubu.Ako si môžu hráči diktovať svoje podmienky pre svoj prospech keď sú viazaný zmluvami a vysokými plarmi.Oni by mali dýchať pre klub a nie si robiť sklubu platcu ich platov.A teraz idú dávať doložky do zmlúv veď to je choré čo sa robí v klube.

Valverdeee

2
2020-01-11 15:07:20

Ver mi ze ani ak by Pique cely zivot pouzival namiesto toaletaku 100 eurovky tak triet biedu z toho co doteraz zarobil nebude

maryann

1
2020-01-11 17:47:44

Pique mal byt na lavicke aspon 3 zapasy za neposluchnutie trenera..../aj by sa mu to zislo/
Aj teraz sa nestacil vratit,nezobral superovi loptu a padol z toho gol.
Radsej by som videl Todiba s Umtitim,rozohral by sa aj jeden aj druhy,urcite by ta obrana nenola horsia ako je.

Valverdeee

0
2020-01-11 18:49:11

To by nas trener musel mat gule

RastoD

0
2020-01-11 21:06:56

Na tom je prekvapujúce jedine to, že to tak nie je už aspoň 30 rokov. Už dlho ma fascinuje, aké volne podmienky hráči majú.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.