Barcelonský nový tréner Quique Setién zbožňuje klubovú legendu Johana Cruyffa. Výsledky nepovažuje za to najdôležitejšie. Postačuje to, aby si získal priaznivcov klubu?

„Všetko, čomu vďačím za to, že som tréner, zapríčinili nekonečné kilometre, ktoré som nabehal za loptou ak ju držala v moci Barça.“

Quique Setién

Keď bol Quique Setién naposledy ako hosť u FC Barcelona, zvíťazilo jeho vtedajšie mužstvo Real Betis 4:3. Písal sa november 2018, a zlé jazyky označili okamžite tento zápas za to najlepšie, čo mohli vidieť v ére Ernesta Valverdeho. Nie kvôli Barcelone. Ale kvôli Betisu.

Od barcelonského stredopoliara – hlavy mužstva Sergia Busquetsa dostal Setién v ten deň jeho dres s osobným venovaním: „Z náklonnosti a obdivu: za Tvoj spôsob akým rozumieš futbalu“. Busquets sa ho opýtal aj na Barcelonského svätca Johana Cruyffa. Či sa pozeral plne uspokojený z neba na tento zápas? Setién sa zasmial z celej duše.

Po prepustení Valverdeho neprichádza len nový tréner.  Prichádza muž, ktorý síce nikdy nepracoval v Barcelone, ale sám je viac Barçou ako bola Barça v poslednom období. Muž, ktorý v prvý deň pôsobenia v Las Palmas ako svoj prvý počin zavesil v kabíne Cruyffov portrét. Muž, ktorý vyučuje hranie futbalu tak ako ho učil Cruyff a k perfektnosti doviedol Pep Guardiola. Muž, ktorý neotrasiteľne „promoval“ tento spôsob futbalu, napriek „vetru a dažďu“, úspechu i neúspechu. Aj keď len v Lugo, Las Palmas alebo naposledy v Seville u Betisu.

„Všetko, čomu vďačím za to, že som tréner, zapríčinili nekonečné kilometre, ktoré som nabehal za loptou ak ju držala v moci Barça“, povedal raz.  Kopal o. i. za Atlético, ale vyhlásil že by „obetoval prst za to aby mohol hrať v TEJ Barçe (Cruyffovej – pozn. redakcie)". 2018 dostal vyznamenanie Cruyffovej nadácie: ako "tréner, ktorý najlepšie reprezentuje hodnoty (2016 zosnulého)".

A keďže je ten typ človeka, je nielen veľkým obdivovateľom Lionela Messiho ("Nevidel som nikoho, ktorý by sa mu čo len približoval"). Ale i Busquetsa, ktorého vtedy požiadal o dres. Busquets, ktorý hrá na totožnej pozícii ako predtým Guardiola pod trénerom Cruyffom, na pozícii pred obranou, na ktorej podľa klasiky futbalu v Barçe je platnejšou hlava ako svaly. Vyzerá to, že pod vedením Setiéna asi nebude Busquets v dôležitých zápasoch striedaný ako to bolo často za Valverdeho.

Čisté učenie Barçy – jej DNA, ktorá bola mnohými expertami prehlásená za zastaralú a prežitú, čaká teda napínavé dobrodružstvo. Po pragmatikovi Valverdem sa nerozhodol klub po dňoch neistoty a odrieknutiu Xaviho, pre medzinárodne slávneho trénera, ako Mauricio Pochettino alebo Massimiliano Allegri. Ale pre gentlemana zo Santanderu, ktorý ešte nikdy nekoučoval Champions League – ale pre najradikálnejšieho zástancu učenia Barçy, ktorý je k dispozícii na trhu.

Nedôstojné okolnosti prvej výmeny trénera počas sezóny, od roku 2003, nebudú zahojené touto romantickou voľbou. Ale prezident Josep Maria Bartomeu „zalepil“ minimálne jednu otvorenú ranu.  Setién znamená poistku vlastnej identity. Je koncesiou pre puristov, ktorí roky kritizujú smerovanie klubu, na jednej strane obrovskú komercializáciu, na strane druhej miznutie futbalovej štylistickej krásy. Aj so Setiénom môže padnúť starnúci team okolo dlhodobo zraneného Luisa Suáreza. Ale ak aj áno, tak so vztýčenými vlajkami.

 

Pasovať, pasovať, pasovať a ako cieľ mať len a len súperovu bránku: z dôvodu neodškriepiteľnej lásky Setiéna k určitému typu futbalu bolo toto heslo vidieť už pred historickým 3:4. Setién bol favoritom na možného nástupcu Valverdeho. Las Palmas prebral ako nováčika v La Lige stojaceho na mieste pre vypadnutie z nej a etabloval ho dva roky po sebe až do stredu tabuľky, kým sa nerozhneval s vedením klubu.

Betis doviedol so systémom 3-4-2-1 až do medzinárodného „kšeftu“ a k historickým víťazstvám na pôdach súperov na Camp Nou, na milánskom San Siro, na madridskom Santiago Bernabéu (dvakrát) a v mestskom derby na pôde FC Sevilla (5:3) – až kým sa nerozhádal s časťou priaznivcov.

Setién má tvrdú hlavu: ešte nikdy neobetoval ani 1 % svojho presvedčenia na oltár výsledkov. Výsledky vidí ako nadhodnotené veci. Radšej rozpráva o Cruyffovi. Valverde pri otázkach o Cruijjfovi vždy hovoril len o výsledkoch.

Veľkou neznámou v novej rovnici na Camp Nou je: ako sa Setién dokáže aranžovať v klube s nesmiernymi nárokmi – samozrejme i čo sa týka výsledkov – rozumej titulov. Strategicky sa nemusí  excelentný šachista, ktorý už nastúpil aj proti legendárnym menám Garri Kasparow a Anatoli Karpow, obávať výmeny názorov. To ukázal už pri vyjednávaní o novej zmluve. Zmluva má trvanie do 2022; Setién je plnohodnotný tréner nie len „lepič záplat“, pokým bude k dispozícii Xavi. I keď by možno bol i na to pristúpil.

Pre Enrique Setiéna Solara sa uzatvoril kruh. Dostal sa na miesto svojich túžob.

 

zdroj: der SPIEGEL dňa 14. 1. 2020
výber, preklad, úprava, poznámky: Peter

vondeylen

37
2020-01-16 09:04:20

Bodaj to všetko dobre dopadlo...

mexes

-36
2020-01-16 09:30:55

ejha, Busquets?! este zarad Sergiho Roberta na kraj obrany a Suareza po uzdraveni naspäť do zakladu a nasi "odbornici" ta velmi rychlo roznesu pod ciernu zem :) Quique, uzivaj si posledne dni, kedy mas na svojej strane vacsinu "fans", lebo uz za par dni sa z teba stane hlavny terc kritiky a budu ta spochybnovat coraz viac po kazdom zapase :)

Milan87

-25
2020-01-16 09:32:00

Mne pride že už by mohol prestat s tou chválou aj vdačnosťou bo tam z jeho strany visí vo vzduchu až prilis velký respekt k našim starším hracom.
Takže reci typu :roky ich sledujem a obdivujem každý víkend su to legendy atd atd už prestanu

Jestper9

-46
2020-01-16 10:13:53

Tréner čo začne pravidelne dávať do základu toho lemraka a anti DM Busquetsa by mal prestať s trenerstvom a radšej sa dať na chov slimákov

mexes

29
2020-01-16 10:37:40

zacni sa venovat sledovaniu niecoho, na co rozumovo stacis, lebo futbal to ocividne nie je..:(

Milan87

9
2020-01-16 15:16:11

Asi ta sklamem ale posledne 3 mesiace je prave sergio nás najlepší stredopoliar

emiliano

19
2020-01-16 09:33:53

Som realista pre túto sezónu, netreba čakať zázraky. Chýba cca pol sezóny a mužstvo nemožno za ten čas prebudovať. Malo sa s tým začať už pred 1 a pol rokom najneskôr, už vtedy bolo vidno, že to stagnuje. Postupne sa mali zapracovať noví hráči a starší mali byť striedaní. Na prebudovanie je čas najmä v príprave, tam treba skúšať, ladiť, zohrávať. Valverde to aj skúšal, ale potom vždy sa vrátil k "osvedčenej" zostave a mladých vynechal. Stačil jeden zlý zápas, či dokonca zlý polčas a on cúvol, hráča posadil, dokonca ani hráčovi nepovedal, že prečo. Valverde nemal plán a nových len na pár minút postavil k svojím nedotknuteľným, nikdy si nepostavil otázku, či ozaj majú byť nedotknuteľní.

hoyer11

34
2020-01-16 09:56:02

“.... síce nikdy nepracoval v Barcelone, ale sám je viac Barçou ako bola Barça v poslednom období.” Od první chvíle co nastoupil Valve, OD PRVNÍ !!! přestala být Barca Barcou .... A proto jsem strašně rád že je pryč. Já věřím, že byl dobrý člověk - ale to jakým způsobem hrál, bylo skandální a necítím žádnou lítost z toho že byl odvolán. Vlastně jsem si moc přál aby ten den přišel co nejdříve. Teď mám zase naději, že můj milovanej klub bude znovu tím čím byl a čím by měl být ! A že bude zase rozdávat radost z fotbalu ....

michal11

17
2020-01-16 10:21:10

Je dobre že prinesie aj nové myslenie v podobe držania lopty. Podľa mňa to bude niečo medzi Guardiolovym držaním lopty a Enriqueho viac priamočiarym futbalom. Tento prvok môže Barcelone veľmi veľa pridať. Vnesie nový vietor a taktiež nový pohľad na náš štýl novodobej Barcelony.

Breza

12
2020-01-16 11:26:41

strasne sa tesim na nedelu podla mna uz to bude aj lepsie Setien povedal ze budu hrat pekne mame sa naco tesit :)

michal11

14
2020-01-16 11:36:45

Povedal že budú hrať pekne, ale na druhú stranu za tých cca päť dní sa nedajú robiť zázraky. Hráči si musia zvyknúť na to čo od nich požaduje tréner, musia si vytvoriť mechanizmy.

Breza

10
2020-01-16 11:43:15

vsak jasne zazrak necakam ale zase trener im povie nech hraju utocnejsie sme Barca vieme hrat futbal

michal11

4
2020-01-16 13:35:58

To áno. Aspoň nebudeme hrať ten čudný hybrid :D

cruyff

12
2020-01-16 12:37:26

keďsa v minulosti za čias Pepa vyjadril tuším Wenger, že skúšal natrénovať taký jednoduchý štýl hry, ako hra Barca...,,JEDNODUCHO SA TO NEDÁ,,..musíte mať na tento štýl hry takých hráčov, ako Barca..howg...Satien, aj ked je zástancom štýlu Johana Cruyffa, nebude meniť štýl hry, ale vysoká koncentrácia hráčov, musí byť na prvom mieste....tých krásnych 75min v zápase s ATM, keď nás všetkých dvíhalo zo stoličiek, je dôkazom toho, že chalani to vedia, len chýba tá povestná čerešnička na torte...držím SATIENOVI palce, a pevne verím, že dominancia v držaní lopty bude našou doménou....visca..

Federer

1
2020-01-16 15:36:06

@Cruijjf : máš plne pravdu. Máme vysoko technicky zdatných hráčov a všetci vedia hrať pekne . A tých 75" proti Atlétom bolo fakt výborných i krásnych. Ukázali že vedia hrať pekne len nechápem :
1) zakázal Valverde hrať pekne ?
2) keď zakázal ako to že si hráči "dovolili" proti Atléticu hrať tak ako to všetci chceme ?
3) bolo to proti pokynom trénera ? Vedeli že ide preč ? Lebo ak Setiéna vedenie kontaktovalo už 3 dni predtým hráči URČITE museli niečo tušiť
4) chceli teda ukázať pre nového trémera : my to vieme a chceme hrať takto ?
Uznávam že sú to moje otázky a moje názory a nemusia sa zhodovať s tým čo sa v klube dialo a deje. No tak mi to pripadá. Ak nemám pravdu ospravedlňujem sa všetkým.

Babco

0
2020-01-16 15:11:03

máme vôbec hráčov na rozostavenie 3-4-2-1

cruyff

1
2020-01-16 16:27:45

4 body...tak to nefunguje, hráči nastupujú, aby vyhrali a to o čom píšeš oni v živote ani nepomyslia...jednoducho bolo nam to súdené..

Federer

0
2020-01-16 17:33:58

Asi máš pravdu - mne to tak pripadalo. že chcú vždy vyhrať je jasné ale chcieť a niečo pre to vytvoriť je rozdiel. Jasné je že to naši vedia ! To ukázali a zaujímavé : vždy proti silným súperom akoby len to ich motivovalo. A tí slabší ich "nebavili".

Milan87

-1
2020-01-16 17:09:33

https://isport.blesk.cz/...

Milan87

-1
2020-01-16 17:11:13

Vela ludi ho vnímá prave takto co som sa bavil s inymi fans ako culés sa vacsinou smeju kto že to prisiel, preto vravim ze by už mohol prestat s tou vďacnostou a komplimenty.....

Federer

3
2020-01-16 17:36:43

Vďačnosti, komplimentov a slušnosti nie je nikdy dosť. Prečo s tým prestať ? Pretože dnes je doba silných "bujakov" ? Od Trumpa, cez našich vagabundov až po Putina ? Len nech je slušný a vďačný. Navyše za plat musí dobrý tréner aj čosi dosiahnuť.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.