Španielske médiá priniesli zarážajúcu správu o tom, že vedenie FC Barcelona najalo firmu, ktorá mala prostredníctvom sociálnych sietí vylepšovať imidž vedenia Blaugranas a diskreditovať hráčov, bývalých hráčov či ďalšie osoby spojené s katalánskym klubom. Pred niekoľkými rokmi sa pre podobný krok rozhodlo aj vedenie Realu Madrid, ktoré spoločnosti EICO za tieto služby zaplatilo 300 000 eur. Prípad Realu Madrid sa však od toho barcelonského líši v niekoľkých ohľadoch.

V programe 'Què t'hi jugues' sme sa dozvedeli, že I3 Ventures spravuje na sociálnej sieti Facebook a Twitter viac ako 100 falošných účtov a prostredníctvom týchto účtov očierňovala povesť rôznych osobností, medzi ktoré patrí napríklad Messi, Antonela, Piqué, Guardiola, Xavi, Laporta, Benedito, Jaume Roures, Víctor Font či dokonca Puigdemont a Junqueras. Firma prostredníctvom týchto účtov útočila na Messiho kvôli tomu, že ešte stále nepredĺžil zmluvu s klubom, takisto na Piquého kvôli tomu, že organizoval Davis Cup a na hráčov vo všeobecnosti. Prvé účty na sociálnych sieťach vznikli za týmto účelom ešte v roku 2017 a priniesli rôzne komentáre, rôzne útoky. Cieľom bolo vylepšiť imidž prezidenta Bartomeua. Barcelona v oficiálnom vyhlásení priznala spoluprácu s touto firmou, ale poprela akúkoľvek zodpovednosť za obsah príspevkov publikovaných na sociálnych sieťach, pretože od firmy vyžadovala komunikáciu výhradne v pozitívnom tóne.

Pred niekoľkými rokmi si Real Madrid najal firmu EICO, ktorá mala na starosti vylepšenie reputácie klubu. Florentino Pérez na tieto účely vyčlenil 300 000 eur a spolupráca prebiehala počas roka 2013. Prezident Los Blancos neskôr na súde potvrdil, že peniaze boli spoločnosti skutočne vyplatené, ale odmietol, že jeho cieľom boli manipulácie v médiách.

Záležitosť Barcelony a Realu Madrid sa od seba trochu líšia. Katalánci mali využívať sociálne siete ako Facebook a Twitter a Los Blancos zas aj médiá, predovšetkým portál diariobernabeu.com, ktorý prevádzkoval novinár Alejandro de Pedro. Klub tento portál využíval na to, aby viedol kampaň v prospech niektorých svojich hráčov ako aj oslabenie názoru tých médií, ktorí boli voči klubu kritickí. Napríklad denník Marca v tom čase kritizoval Garetha Balea. Javier Iglesias, jeden z redaktorov portálu, sa objavil na súde v roku 2015 a priznal, že od Realu Madrid dostal príkaz, aby sa postavil tejto negatívnej kampani a vykreslil Balea v lepšom svetle a zároveň útočil na novinára denníka Marca, ktorý bol za túto kritiku zodpovedný - bol ním José Maria García.

Florentino Pérez zároveň ovplyvnil aj zamestnancov klubu, konkrétne vtedajšieho trénera Carla Anceloittiho. El Diario v roku 2017 napísal, že Gareth Bale na začiatku svojho dobrodružstva na Barnabeu nemal dostatočnú dôveru talianskeho trénera. Táto situácia sa nepáčila prezidentovi klubu, ktorý v tejto súvislosti kontaktoval Alejandra de Pedra. Novinár najprv publikoval na diariobernabeu.com dva články, ktoré vyzvali Ancelottiho, aby Balea začlenil do základnej zostavy. Následne sa tento novinár na jednej z tlačových konferencií Ancelottiho priamo spýtal: "Prečo si Bale neužíva taký luxus ako Cristiano Ronaldo, aby mohol hrávať v základnej jedenástke?"

Najväčší ohlas v médiách mal však útok na rozhodcu zápasu medzi Realom a Barcelonou z marca 2014, ktorý skončil 3:4 v prospech Kataláncov. Diariobernabeu.com potom uverejnil článok poukazujúc na chyby Alberta Undiana Malleca, rozhodcu, ktorý tento zápas viedol ako hlavný arbiter. El Diario publikoval smsky medzi Alejandrom de Pedrom a Florentinom Pérezom, ktoré sa týkali tejto záležitosti.

Prezident Realu Madrid však tento škandál ustál, hoci najal ľudí, ktorých úlohou bolo manipulovať verejnou mienkou. Po včerajšej správe sa na prezidenta FC Barcelona Josepa Mariu Bartomeua valí vlna kritiky. Klub vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom všetky obvinenia poprel, ale je zrejmé, že táto záležitosť bude v médiách rezonovať aj v najbližších dňoch.

zdroj: Cadena SER, Marca, El Diario
foto: twitter

LaBrie

39
2020-02-18 09:37:35

Tu je naozaj zasadny rozdiel, Perez klub umelo opeknoval, na rozdiel od Bartomeua, ktory si nasral do vlastneho hniezda.....az je to pravda, tak to je teda nieco neskutocne chrapunske.....

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.