Médiá dnes prinášajú ďalšie informácie o možnom znížení platov v prípade hráčov katalánskeho klubu. Mundo Deportivo informuje, že klub navrhol zníženie platov pre hráčov všetkých športových sekcií. Barcelona navrhuje, aby sa platy hráčom znížili až o 70%.

O možnom znížení platov v prípade hráčov Barcelony sa hovorí už veľmi dlho. Dôvodom je kríza zapríčinená pandémiou koronavírusu. Platy hráčov predstavujú pre rozpočet klubu najväčšiu záťaž a v situácii, kedy sú súťaže pozastavené a príjmy značne padli, práve platy sa javia ako najväčší problém. Platy hráčov predstavujú 53% plánovaného rozpočtu klubu v sezóne 2019/2020. Je však jasné, že rozpočet sa nenaplní. Prezident klubu, Josep Maria Bartomeu, má za sebou stretnutie so štyrmi kapitánmi prvého tímu Blaugranas s cieľom začať rokovania o znížení miezd. Niektoré informácie médií naznačujú, že hráči plne chápu závažnosť situácie a sú pripravení analyzovať záležitosť, ale všetko zostáva na rozhodnutí celej šatne. Madridský denník Marca včera informoval, že hráčom sa prvotný návrh klubu na zníženie miezd nepozdával, hoci madridský denník konkrétny návrh zo strany klubu nešpecifikoval.

Viac o tejto téme píše Mundo Deportivo. Barcelona má podľa denníka zámer zaviesť ustanovenie ERTE a môže tak hráčom dočasne pozastaviť zmluvy. Toto ustanovenie zamestnávateľovi v Španielsku umožňuje za v určitých finančných, technických či organizačných prípadoch alebo z dôvodu vyššej moci, pozastaviť pracovnú zmluvu alebo znížiť plat. Barcelona chce ERTE využiť na to, aby hráčom skrátila pracovnú dobu.

Mundo Deportivo píše, že vedenie Barcelony túto ponuku predložilo hráčom basketbalového tímu a mzdy by sa na základe tohto návrhu mali znížiť o 70%. Ďalšie svetlo do tejto záležitosti vnášajú informácie katalánskeho denníka, že 70%-tné zníženie miezd sa týka hráčov všetkých športových sekcií po dobu trvania karantény. Vyzerá to tak, že tú istú ponuku dostali aj hráči prvého tímu FC Barcelona. Bartomeu mal s kapitánmi prvého tímu hovoriť aj včera. Videokonferenciu absolvovali spoločne s manažérmi klubu. Podľa tohto konceptu by sa platy znížili od 13. marca, teda od vyhlásenia karantény a trvali by do jej skončenia, a teda aj vtedy, ak by sa La Liga nakoniec neobnovila. Zníženia platov o 70% sa netýka prémií a bonusov.

Vylúčený nie je ani iný scenár. Hráči sa s klubom môže dohodnúť aj inak. Barcelona je v neustálom kontakte s ostatnými klubmi La Ligy a aj inými klubmi z Európy. Cieľom je vypracovať spoločnú stratégiu. Niektoré kluby už prijali prvé kroky. Bayern svojim hráčom znížil výplaty o 20% a PSG zvažuje zavedenie podobných pravidiel ako umožňuje ERTE v Španielsku. Rádio Cadena COPE včera prinieslo informáciu, že La Liga a Asociácia španielskych futbalistov dospeli k dohode, že v prípade ak sa súťaž v tejto sezóne neobnoví, hráčom budú mzdy znížené o 10%. Ak sa ale súťaž obnoví, hráči by akceptovali možnosť hrať zápasy každých 48 hodín, no k výplate by dostali navyše 15-20% navyše. Javier Tebas, prezident LFP, však tieto informácie dementoval prostredníctvom svojho účtu na Twitteri.

Catalunya Radio zas informuje, že niektorí zamestnanci FC Barcelona, ktorí nie sú hráčmi, už od klubu dostali informáciu o znížení ich miezd. Mundo Deportivo tvrdí, že vedenie Barcelony sa má dnes stretnúť opäť, aby analyzovalo prijatie ďalších rozhodnutí.

zdroj: mundodeportivo.es as.com cadena cope
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2020-03-25 12:33:13
ja som za, 30% za sedenie na gauci im musi stacit.
2020-03-25 12:36:01
No ak ešte hráči a zamestnanci chcú hrať a pracovať v tomto klube aj po skončení tejto pandémie, tak by to mali prijať aj keby mali brať len 30 %. Ak to neprijmú, tak riskujú, že si budú musieť hľadať nový klub a nové zamestnanie ak by Barcelona skrachovala, takže verím, že páni a dámy chápu o čo sa jedná.