Katalánsky denník Mundo Deportivo dnes informuje, že Barcelona môže kvôli pandémii koronavírusu prísť o viac ako 100 miliónov eur.

Výnimočný stav v Španielsku bol predĺžený a v súčasnosti je veľmi ťažké povedať, dokedy bude trvať. Aj keby sa futbalové súťaže obnovili v júni, FC Barcelona napriek tomu zaznamená obrovské straty. Mundo Deportivo tvrdí, že tieto straty budú vyššie ako 100 miliónov eur.

FC Barcelona už začala proces zavedenia pravidla ERTE a všetkým zamestnancom klubu na čele s hráčmi sa budú znižovať mzdy. Barcelona bola k takému kroku donútená pristúpiť, pretože v dôsledku nutnosti pozastavenia svojich aktivít prišla o značnú časť svojich príjmov. Rozpočet klubu na túto sezónu, ktorý bol prijatý v októbri, počítal s príjmami vo výške 1,047 miliardy eur, no teraz je jasné, že to tak nebude.

Barcelona musela v súvislosti s pandémiou koronavírusu uzavrieť aj svoje múzeum a počas troch mesiacov príde o 15 miliónov eur. V roku 2019 múzeum navštívilo až 1,8 milióna fanúšikov (druhé najčastejšie navštevované múzeum v Španielsku po Museo del Prado - 3,2 milióna návštevníkov). Do klubovej pokladnice vďaka tomu prišlo 42 miliónov eur. Zatvorené sú aj bežné kamenné predajne.

FC Barcelona môže prísť o 50 miliónov eur z príjmov z televíznych práv v La Lige a Lige Majstrov, vrátane tkz. market pool. Od UEFA Katalánci v uplynulej sezóne zarobili na televíznych právach a sponzoroch 22,915 milióna eur. Celkovo príjmy za postup do semifinále Ligy Majstrov dosiahli 117,730 milióna eur.

Na Camp Nou sa v tomto období nekonajú žiadne futbalové zápasy, takže klub nemôže predávať bežné vstupenky, ani vstupenky do VIP zóny. Takisto sa neprenajíma žiaden priestor na štadióne. Do konca júna Barcelona z tohto hľadiska príde o 15-20 miliónov eur. Katalánci prišli o 6 miliónov eur už len z dôvodu odvolaného zápasu s Neapolom. Barcelona od UEFA nedostala bonus za postup do štvrťfinále Ligy Majstrov vo výške 10,5 milióna eur a tieto peniaze má klub takisto zahrnuté vo svojom rozpočte.

Kluby takisto utrpel straty v dôsledku uzatvorenia iných objektov ako napríklad Palau Blaugrana. Basketbalistom zostávalo v tejto sezóne odohrať 10-15 zápasov a každý zápas by vygeneroval príjmy na úrovni 80 000 eur. Klub tak príde o ďalší milión euro.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2020-03-28 16:45:58
Smiesne! Vdaka prestupovej politike vedenia sme doteraz len na trojici Coutinho, Dembele Griezzman prerobili 200 milionov, do coho neratam ich nehorazne platy. Rovnako nepocitam platy prestarnutych priemerakov, ktori zarabaju viac ako najvacsie hviezdy Liverpoolu. Nie pandemia korony ale pandemia rakoviny menom Bartomeu nas privedie k bankrotu. A to uz coskoro!