Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej videokonferencie pred zápasom s RCD Mallorca, na ktorej odpovedal na otázky novinárov. Porozprával o situácii jednotlivých hráčov či o možnej zostave na zajtrajšie stretnutie.

[Marc Brau, Barça TV] Aký zápas očakávaš? Bude mať forma mužstiev spred prerušenia súťaže nejaký vplyv? A môže byť tento zápas úplne iný, než bol vtedy?

"Predovšetkým pekný deň všetkým, už sme sa dlho nevideli. Chcel by som vyjadriť podporu rodinám všetkých obetí koronavírusu a všetkým, ktorí stále bojujú s touto chorobou. Dúfam, že sa čo najrýchlejšie zotavia. Myslím si, že pred prvým zápasom sú si všetci tréneri trochu neistí. Môžeme predpokladať, ale nevieme úplne ako sa v tejto situácii zachováme. Či to bude ako predtým, alebo to bude iné. Je to neznáma, ktorá sa vyjasní počas zápasu. Viem však, že sme na tom veľmi dobre, sme veľmi motivovaní, je to cítiť na tréningoch. Dúfam, že ukážeme inteligenciu a entuziazmus, aby sme boli lepší ako súper."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Chcel by som sa ťa spýtať na Nélsona Semeda. Berieš ho na zajtrajší zápas do úvahy? Alebo ho v súvislosti s poslednými udalosťami čaká nejaká sankcia?

"Ešte som sa nerozhodol, či bude zajtra hrať, ale určite to nebude závisieť od jeho nedostatočnej opatrnosti, ktorú preukázal."

[Marta Ramon, RAC1] Ako klub zareagoval na porušenie predpisov v prípade Semeda? Hráč sa ospravedlnil, bol nejako potrestaný?

"Nélson bol veľmi znepokojený, rozptýlil sa, čo ho doviedli k tejto situácii, ale neuvedomoval si závažnosť situácie. Samozrejme, že urobil chybu, ale vie o tom, hovoril som s ním a ospravedlnil sa mi. Je to len chyba."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Ako sa cíti Umtiti? Zotavil sa už zo zranenia?

"Vlastne bol jediným hráčom, ktorý nejaký čas netrénoval, pretože na prvom tréningu utrpel svalové zranenie. Teraz sa snaží dostať do formy, má sa celkom dobre, ale je normálne, že rytmus mu chýba o niečo viac, než spoluhráčom."

[German García, Radio Nacional] Do konca zostáva 11 zápasov + Liga Majstrov. Hovorí sa, že tá druhá súťaž sa odohrá v Lisabone, dokonca aj s vašou odvetou s Neapolom. V ktorej súťaži máte podľa teba vyššie šance?

"Stále sa o tom špekuluje, uvidíme ako to bude. Zápas s Neapolom na neutrálnom štadióne by nás poškodil. Pokiaľ neexistuje východisko, akceptujeme to. Pokiaľ ide o naše šance, tak v lige závisíme od seba, hoci si myslím, že ako pre nás, tak aj pre Real, bude ťažké vyhrať všetko až do konca. V Lige Majstrov máme takisto možnosti, podobne ako iní, hoci, ako som už neraz povedal, my máme najlepšieho hráča na svete. To môže nakloniť misky váh na našu stranu."

[Helena Condis, Cadena COPE] Luis Suarez nehral už niekoľko mesiacov, ale teraz normálne trénuje s mužstvom. Môže zajtra zahrať od prvej minúty?

"Určite áno. Možnože neodohrá 90 minút, bolo by to riskantné. Môže však hrať ako od začiatku, tak aj naskočiť do zápasu z lavičky. Je prirodzené, že po piatich mesiacoch mu hra padne vhod, ale bude potrebovať niekoľko zápasov, aby sme mohli vidieť jeho najlepšiu verziu."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíš si, že jednoduchšie by pre vás bolo získať titul, ak by sa sezóna neprerušila alebo vyššie šancu máte práve teraz?

"Neviem odpovedať. Myslím si, že prestávka nám pomohla, mali sme čas na reflexiu, analýzu a prácu po návrate. To isté sa týka aj ostatných mužstiev. Niektoré mužstvá môžu zabudnúť na svoju predchádzajúcu situáciu a zmeniť svoju hru, ukážu svoju najlepšiu verziu. Sú to však hypotézy, uvidíme neskôr."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Vieš, že už dlhší čas sa hovorí o hernom štýle Barcelony. Chcel by si, aby fanúšikovia boli trpezliví, najmä teraz, po dlhej prestávke.

"Ideálne by bolo, aby sme boli vo všetkom trochu trpezlivejší. Pravdou však je, že všetky mužstvá sú v tej istej situácii. Nepodarilo sa nám teraz zaviesť veci, ktoré sme považovali za dôležité. Jeden z tréningov sme absolvovali na Camp Nou, hoci je to samozrejme málo. Hrali sme medzi sebou, nemá to nič spoločné so zajtrajším zápasom s Mallorcou, ktorá hrá doma."

[Ivan San Antonio, Sport] V posledných týždňoch sa veľa hovorilo o transferoch, napríklad možnej výmene Arthura za Pjanića. Počítaš s Arthurom v budúcej sezóne?

"Je pravda, že sme sa rozprávali, ale len v krátkosti. Okolnosti sú teraz úplne iné a určite budú mať vplyv na prestupový trh. Pre mňa je jasné, že počítam so všetkými hráčmi, ktorých mám v súčasnosti v mužstve. Potrebujem všetkých, pretože pred nami je množstvo zápasov. Očakávam, že zo seba dajú všetko, aby sme sa pokúsili vyhrať ligu a Ligu Majstrov. Nezasahujem do prestupových špekulácii, to je ešte ďaleko."

[Jordi Grau, TV3] Cruyff povedal, že v rozhodujúcej fáze je lepšie hrať skôr ako súper. Súhlasíš s ním?

"Je to teória, neviete, aký to má vplyv, ale pokiaľ si môžem vybrať, radšej budem hrať skôr. My si odvedieme svoju prácu a pokiaľ vyhráme, vyvinieme tlak a pokiaľ prehráme, môžeme sa spoľahnúť na to, že možno aj súper príde o body. Neznepokojuje ma však to, čo urobí súper, hoci je zrejmé, že ak prehrá, my budeme mať neskôr väčší priestor na chyby."

[Jordi Blanco, ESPN] Môžu byť podľa teba prvé štyri kolá, v ktorých hráte pred Realom, kľúčové, pretože vyviniete na Real väčší tlak?

"Je to možné, uvidíme. Niekedy sa nestane nič z toho, čo očakávate. Musíme myslieť na to, aby sme Mallorcu porazili a udržali si náskok. Pokiaľ Real vyhrá, určite to môže takto trvať aj do posledného kola."

[Albert Hernández, TVE] Leo Messi bol trochu poobíjaný, ale tento týždeň už trénoval normálne. Je pripravený na 100%, aby hral proti Mallorce?

"Áno. Má sa výborne, veľmi dobre trénoval so spoluhráčmi. Nevidím žiadny problém."

[Juan Bautista, La Vanguardia] Myslíš si, že po zavedení piatich striedaní bude väčšia zodpovednosť ležať na pleciach trénerského štábu?

"To nie je jasné, môže sa to ukázať ako problém, pretože stále je možné striedať len trikrát, ale z trávnika môžete stiahnuť piatich hráčov. Možno si nebudete istí, či to urobiť skôr... Zmena tohto predpisu môže byť prospešná, na túto tému som počul už veľa, ale niekedy na tom môžete aj stratiť. Všetky argumenty sú dobré. Niektorí hovoria, že päť striedaní pomôže väčším klubom a v niektorých situáciách to tak určite je. Uvidíme či futbal vo všeobecnosti týmto získa alebo stratí."

[ESPN Brasil] Ako je na tom Arthur fyzicky a psychicky? Zdá sa, že je presvedčený, že chce zostať v Barcelone.

"Odpočinok mu veľmi pomohol, pretože pred prestávkou bol ľahko zranený, kvôli čomu nemohol hrať v poslednom zápase. Teraz veľmi dobre trénoval. Je to skvelý hráč, tak ako ostatní členovia kádra."

[Marcal Llorente] Mužstvo pred prestávkou niekedy až priveľmi pomaly pracovalo s loptou a v útoku veľmi záležalo na Messim. Čo musí Barça podľa teba zlepšiť, aby mohla zabojovať o double?

"Musíme zlepšiť nielen vyvážanie lopty. Trvalo nám to veľa času a množstvo hodín analýz. Niektoré mužstvá hrajú presingom konkrétnym spôsobom a robia nám problémy. Snažíme sa prinúť hráčov, aby sa zlepšili ako v ofenzíve, tak aj defenzíve. Nemali sme veľa času na spoločné tréningy, ale povedali sme si všetko. Chcem byť vyrovnaní predovšetkým v tom, čo sme robili dobre. Čas na zlepšenie však bude."

[Rafael Iverson, Tuttosport] V minulosti si povedal, že hráči úplne nepochopili to, čo si im povedal. Vedia už všetko? Je súčasná Barcelona na 100% Barcelonou Quiqueho Setiéna?

"Chcel by som, aby hráči okamžite vstrebali všetko, čo im povedia tréneri a preložili to do svojej hry alebo dokonca doplnil vlastné znalosti, aby boli lepší. Množstvo informácií, ktoré poskytujeme potrebuje čas na to, aby ich hráči spracovali. Nič sa nedeje hneď len tak, je to proces zlepšovania. Snažíme sa im pomôcť a ten proces zrýchliť. Tieto efekty určite uvidíme v mnohých momentoch a iné sa budú musieť opakovať, aby sa hráč stával čoraz lepším."

[Marcelo Bechler, Esporte Interativo] Je možné, aby Messi zahral od prvej minúty vo všetkých 11 zostávajúcich zápasoch do konca ligovej sezóny?

"Uvidíme za pochodu. Messi patrí medzi hráčov, ktorí vedia veľmi dobre dávkovať úsilie, keď je to potrebné. Ak sa objaví nejaké riziko, on vie ako prvý, že si musí oddýchnuť. Vždy budem venovať pozornosť tomu, čo hovoria hráči. Zranenie vylúči hráča na 2-3 týždne, to znamená 4, 5 či 6 zápasov. Je lepšie vynechať jeden z nich a nemať problémy."

[Ignasi Oliva, Goal.com] Chystáš sa využiť služby hráčov rezervy ak berieme do úvahy úzky káder a nabitý kalendár?

"6-7 hráčov s nami trénuje prakticky dennodenne, budú s nami minimálne do momentu obnovenia tréningov Barcelony B pred play-off. Je možné, že dostanú šancu, pretože môžeme povolať 23 hráčov. Všetci až na Ousmaneho sú na tom dobre, dúfame, že neprídu zranenia, ale vždy sa môže objaviť nejaká možnosť pre hráča z rezervy."

zdroj: fcbarca.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2020-06-12 21:36:56
Dobre sa čítajú tieto rozhovory so Setiénom
2020-06-13 09:38:21
Vždy mě zajímalo, jestli je to jen tím překladem nebo ti novináři skutečně tomu trenéru tykají :D