Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú videokonferenciu pred ligovým zápasom proti Leganés. Komentoval predovšetkým hru pred prázdnymi tribúnami a ubezpečil, že plánuje množstvo zmien v základnej jedenástke.

[Marc Brau, Barça TV] Budú mať prechádzajúce zápasy s Leganés vplyv na ten zajtrajší? Ako dôležité je to, že váš zajtrajší súper bojuje o záchranu?

"Je možné, že to bude mať vplyv. Pre Leganés je to jedna zo šancí ako sa dostať od dna. Sme si vedomí toho, že musíme získať body, aby sme si udržali náskok v tabuľke. Určite to nebude jednoduché."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Plánuješ rotovať prostredníctvom piatich povolených striedaní alebo budeš meniť hráčov už v základnej zostave?

"Určite budú zmeny. Uvidíme ako bude únava vplývať na jednotlivých hráčov. Chcem, aby v ďalších zápasoch boli všetci adekvátne oddýchnutí a ich forma neupadla. Taký je plán, ale všetko závisí od situácie a od toho ako rýchlo sa hráči budú regenerovať po vynaloženom úsilí."

[Marta Ramon, RAC1] Čo musí Griezmann urobiť po návrate Luisa Suareza a po góle Martína Braithwaitea, aby mal miesto v základnej zostave?

"Griezmann má miesto v základnej zostave, hral takmer vo všetkých zápasoch. Je pravda, že teraz máme viac hráčov a budeme viac rozdeľovať minúty. Uvidíme aká bude situácia a naše potreby. Griezmann je skvelým hráčom a ďalej s ním počítame. Určite bude hrať aj ďalej, pretože je pre nás veľmi dôležitý."

[Adria Albets, Cadena SER] Leo Messi strelil minimálne 20 gólov v 12. sezónach v rade. Čo si o tom myslíš? Ako hodnotíš jeho návrat po prestávke?

"Messi je na tom dobre. Je to skvelá štatistika, ale oceniť musíte aj ďalší vklad do zápasu, predovšetkým asistencie. Je to dôležité, pretože nám to dáva množstvo bodov. Leo je najlepším hráčom na svete a máme šťastie, že nám pomáha v každom zápase."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] V súčasnosti nie jasné aký dôležitý bude faktor vlastného trávnika. Zajtra odohráte prvý zápas na Camp Nou. Myslíš si, že táto skutočnosť teraz stratila svoj význam?

"Neviem. Určite by sme preferovali, aby fanúšikovia boli na tribúnach, ale vieme, že to nebude možné. Musíme sa prispôsobiť. Dúfame, že to na nás nebude mať vplyv a odohráme dobrý zápas. Futbal bez fanúšikov prichádza o svoju podstatu, ale teraz je to tak ako to je."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Niekoľko hráčov, medzi nimi aj Luis Suarez, je v kartovom ohrození. Môže to mať vplyv na zajtrajšiu zostavu, ak berieme do úvahy, že v piatok vás čaká dôležitý výjazd na Sánchez Pizjuán?

"V tejto situácii našťastie nie je veľa hráčov. Je pravda, že suspendácia by Luisa mohla rozhodiť z rytmu, do ktorého sa snaží dostať. Ale to sa môže stať. Ak nie teraz, tak neskôr. Podstatné je, že máme iných hráčov, ktorí môžu hrať na jeho pozícii. Musíme sa prispôsobiť okolnostiam."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Ako hodnotíš výkon Artura? Si názoru, že taký hráč ako on je pre Barcelonu potrebný?

"Arturo je dôležitým hráčom, každé mužstvo potrebuje niekoho takého. Okrem kvality dáva mužstvu množstvo energie. V zápase proti Malorke okrem toho strelil náročný gól. Viedol si dobre a som s ním spokojný."

[Javier Giraldo, Sport] Aký je kľúč k zisku titulu? Rotácia, prispôsobenie sa okolnostiam, menej chýb?

"Neviem, čo bude dôležitejšie, musíme počkať, čo sa stane. Ako my, tak aj Real, musíme vyhrávať. Určite sa však objavia okolnosti, na ktoré bude potrebné reagovať. Všetci si myslia, že nemôžeme zakopnúť. Dúfam, že náš náskok bude postačujúci. Existuje však množstvo vecí, ktoré nebudeme vedieť kontrolovať."

[Roger Torelló, Mundo Deportivo] Bola realita - tréningy a zápas s Malorkou - taká ako si očakával? Alebo to bolo iné ako si plánoval.

"Od začiatku som hovoril, že ma veľmi prekvapilo, v akej dobrej forme sa hráči vrátili do tréningov a prekvapil ma aj ich veľký hlad. Mal som to ťažké so zostavením základnej zostavy, pretože som musel vsadiť na tých hráčov, ale mohol som aj na iných. Taká je realita. Tak to bude v budúcnosti. Dúfam, že si s tým poradím a vyhodnotím, čo je dobré v každom zápase. Počítam s tým, že si každý udrží svoju úroveň a bude oddýchnutý."

[Laura Brugues, TV3] Bude dôsledkom dobrého výkonu Braithwaitea to, že si vyslúži miesto v základnej zostave?

"Okrem výnimiek týkajúcich sa hierarchie a statusu, o ktorých všetci vieme, nikoho nepovažujem za hráča základu alebo za náhradníka. Základná jedenástka s Malorkou na to nemá vplyv. Chcem, aby hrali tí, ktorí ukázali energiu a iskru, tak ako teraz. V niektorých zápasoch sa rozhodneme pre inú zostavu vzhľadom na charakteristiku zápasu. V zásade však môže hrať každý od začiatku alebo naskočiť z lavičky."

[Jordi Blanco, ESPN] Keď hovoríš o veciach, ktoré nie je možné kontrolovať, máš na mysli napríklad včerajší gól Realu na 1:0?

"Kontrolovať nie je možné veľa vecí. Tri centimetre rozhodnú o tom, či gól bude uznaný. Niekedy vo vás prospech, inokedy nie."

[Albert Hernández, TVE] Barcelona pred 2,5 rokmi hrala pred prázdnymi tribúnami s Las Palmas. Niektorí hráči si to pamätajú. Hovorili ste spolu o tom, čo to znamená hrať na Camp Nou bez fanúšikov?

"A Barcelona ten zápas vyhrala? Nespomínam si."

Áno.

"V tom prípade nasadíme tú istú zostavu (smiech). Nehovoril som o tom s nikým. Hráči sa snažia odizolovať a sústrediť sa na hru a na to, aby porazili súpera. Chceme kontrolovať hru a dostávať sa k bránke."

[Diari Ara] Po obnovení súťaže sme videli niekoľko chýb brankárov a niekoľko ľudí uviedlo, že po návrate do hry majú najväčšie problémy s koncentráciou práve brankári. Ako je to v prípade Ter Stegena? Zdá sa, že je vždy koncentrovaný.

"Marc si viedol veľmi dobre, ale chyba sa môže pritrafiť. Nie je jednoduché vrátiť sa po tak dlhej dobe bez futbalu a bez takej zodpovednosti. Niečo iné je tréning a niečo iné je zápas. Videl som netypické chyby nielen brankárov, niekedy sa prihodili chyby v jednoduchých situáciách. Ako v Barcelone, tak aj v iných kluboch."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Barcelona doma stratila len 2 body a na Camp Nou neprehrala 26 zápasov. Môže sa to bez podpory fanúšikov zmeniť?

"Dúfam, že nie. Mužstvo musí byť ponad to všetko. Vždy chceme podporu fanúšikov, ale musíme byť schopní poradiť si aj sami."

[Jamie Easton, BeIN Sports] Hovoril si, že Suarez bude potrebovať 2-3 zápasy, aby sa vrátil na svoju úroveň, ale už v zápase s Malorkou prekvapil mnohých ľudí svojím výkonom. Bude zajtra hrať od prvej minúty?

"Ešte som sa nerozhodol, existuje taká možnosť. Musím s ním pohovoriť. Na začiatku musíme byť veľmi opatrní. V takýchto prípade sa často objavia svalové problémy, takže sa o neho musíme starať. Ako som už povedal, nechcem prísť o hráča na 4 zápasy, keď si môže oddýchnuť v jednom."

[FOX Sports Mexico] Javier Aguirre je trénerom, ktorý dokáže výborne motivovať, ale Leganés je v súčasnosti posledné. Ako hodnotíš jeho situáciu?

"Ako som povedal na začiatku, Leganés má čoraz menej šancí, pretože do konca zostáva stále menej zápasov. Určite k všetkým zápasom pristúpi s túžbou získať neobyčajne dôležité body. Rozhodne nechceme nášho súpera podceniť kvôli jeho situácii. V našom poslednom zápase malo na začiatku niekoľko možností a takmer padol gól. Vždy hovorím, že je potrebné očakávať najlepšiu verziu súpera."

[Rafael Iverson, Tuttosport] Odzrkadľuje posledné zostavenie zálohy hierarchiu v mužstve? Arturo Vidal hral od začiatku, Rakitić prišiel na polčas a Arthur až na záver.

"Nie, ako som povedal predtým, v základnej jedenástke nemá isté miesto nikto až na niekoľko hráčov, ktorí si ho vybojovali v priebehu rokov. Ostatní si budú deliť minúty, chcem, aby všetci boli oddýchnutí. Vieme, že všetci chcú hrať. Je to ako šach - musíte sa rozhodnúť, ktorou figúrkou zahrať."

[Max Cardenas, ESPN] Prvý gól v zápase s Malorkou padol dosť nečakane, nebolo to niečo, na čo by sme boli v prípade Barcelony zvyknutí. Trénovali ste to alebo to vyplynulo zo situácie na ihrisku?

"Na takýchto situáciách veľa pracujeme. Chceme, aby sa hráči dostávali pomedzi línie. Spomínam si na Frenkieho gól proti Betisu, kde si nabehol za chrbát obrancov. Vtedy mohol prihrať loptu aj späť."

[Sergi Font, ABC] Ako dôležitý môže byť fakt, že daný hráč bude hrať proti bývalému mužstvu? Berieš niečo také pri zostavovaní zostavy do úvahy?

"Nemá to na mňa vplyv, pretože rozmýšľam predovšetkým o zápase. Pokiaľ uznám, že by mal hrať, tak bude hrať. Myslím predovšetkým na to, čo je najlepšie pre mužstvo, nie pre hráča."

[ESPN Brasil] Môžete sa nejakým spôsobom prispôsobiť hre bez fanúšikov? Môžete prísť skôr, absolvovať dlhšiu rozcvičku?

"Myslím si, že nie. Rutina sa nebude meniť. Na začiatku to vyzerá skôr ako tréning, než zápas, ale potom sa sústredíte na hru. Hráči si v istom okamihu uvedomia, že hrajú bez fanúšikov, ale po väčšinu času budú koncentrovaní."

zdroj: fcbarca.com
foto: facebook

Diskusia

4 komentáre
mito669 Premium
2020-06-15 18:49:43
Presne tak to aj potom vyzerá keď meno rozhoduje ci bude hrať alebo nie ? je jedno koľko rokov tu kto odohral jednoducho keď hra zle ma sedieť
2020-06-15 18:59:44
Podla mna ma isty zaklad, ak su vsetci zdravi, Messi, Pique, Busquets, Suarez a v brane samozrejme MTS....