Rakitićova kritika často nie je férová a plynie z nepochopenia jeho úloh v tíme. 

Pamätám si to, akoby to bolo dnes, hoci od toho okamihu ubehlo už šesť rokov. Katalánska tlač bola plná špekulácií o Ivanovi Rakitićovi, mladom stredopoliarovi zo Seville. 

Culés tomuto prestupu veľmi naklonení neboli. Rakitić bol iným stredopoliarom, na akého sme boli z Can Barca zvyknutí - nevynikal svojou technikou či prvým dotykom, ale bojovnosťou a oddanosťou na trávniku. 

Naše rozpaky však trvaloiveľmi krátko. Vlastne len pár dní. Ivan nás stal iba dvadsať (!) miliónov a hneď v prvom prípravnom zápase proti Neapolu patril medzi najlepších hráčov na ihrisku. 

Pamätám si to, akoby to bolo dnes, pretože práve o Rakiticóvi som napísal svoj prvý článok pre tento portál. Od začiatku sme o ňom písali ako o hráčovi, ktorý na trávniku nechá absolútne všetko a bude silný po taktickej stránke. Vedeli sme, že má dobrú strelu z diaľky a výborne zahráva štandardky, ale to všetko bolo len akési "plus".

Sme príliš rozmaznaní

Ako fanúšikovia niekedy prirýchlo zabúdame. Ja vám však pripomeniem, že Rakitić okamžite po svojom príchode zapadol do tímu Luisa Enriqueho, akoby v ňom pôsobil celé roky. Pripomeniem vám, že patril medzi najvyťaženejších hráčov Barcy v čase, keď boli jeho spoluhráčmi najlepší záložníci všetkých čias vrátane Xaviho a Iniestu.

Lenže práve v tom spočíva najväčší problém - mnohí nepochopili Rakitićovu úlohu v tíme. Rozmaznali sme sa virtuózom Xavim, ktorého prehľad už nebude mať žiadny futbalista na svete, a géniom Iniestom, najkreatívnejším hráčom našich čias.

Nie, Ivan nie je ako oni! Nie je odchovancom La Masíe, nie je Xavi ani Iniesta. Ale to by od neho ani nikto nemal čakať! Kúpili sme ho za dvadsať miliónov, aby priniesol do barcelonskej hry niečo iné, a hádam nikto nepochybuje, že svojimi výkonmi splatil každé jedno euro.

Kritika Rakitića so slovami, že nie je dosť kreatívny či rýchly, je nepochopením jeho úloh a profilu. Pozerali ste uplynulé dva zápasy proti Leganés a Sevilli? Ak ste ich sledovali dosť pozorne, určite vám neuniklo, že Ivan bol prakticky zakaždým na správnom mieste, že z taktického hľadiska azda neurobil ani jednu chybu, že výborne zahrával rohové kopy, že bojoval presne, ako ho poznáme.

Lebo presne taký Ivan je - takticky nad všetkými a bojovník do poslednej minúty, nie však Xavi ani Iniesta, ako by sme od neho niekedy chceli. Nie, musíme sa zmieriť s tým, že takí hráči už nebudú!

Futbal nie je priestorom na fanúšikovský sentimentalizmus - nemali by sme tvrdiť, že Rakitić by mal hrať len preto, lebo bol kľúčovým hráčom pri historickom treble spred piatich rokov. No tiež by sme na to nemali zabúdať. 

Môžeme byť nespokojní s jeho výkonmi, ale rozhodne nie s jeho nasadením. A určite by sme hráčovi, ktorý pre nás toľko urobil, nemali nadávať a očierňovať ho. 

Zdroj: MeeTee
Foto: archív

Diskusia

17 komentáre
2020-06-21 17:31:17
To ze si drzime v klube hracov za zasluhy, namiesto formy nas privieo k tomuto hovno fotbalu co hrame. Len tak dalej, pozdravuje AC Milan
2020-06-21 17:34:50
ked si predstavím že Andrés a Xavi odišli lebo sa ''necítili už nato'' haha