Médiá po celej Európe tvrdia, že Arthur Melo s určitosťou odchádza do Juventusu Turín a čaká sa už len na oficiálne potvrdenie transferu. Mnohí fanúšikovia sa však pri tomto kroku katalánskeho klubu chytajú za hlavu. Za jeho odchodom je niekoľko dôvodov - aj športových, aj finančných.

FC Barcelona za Arthura v roku 2018 zaplatila 31 miliónov eur + 9 miliónov na bonusoch. Odohral 71 zápasov, pritom v drvivej väčšine z nich bol vystriedaný. Záložník prišiel na Camp Nou vzhľadom na svoj obrovský talent s veľkými očakávaniami fanúšikov, no tí majú z jeho výkonov v metropole Katalánska zmiešané pocity. Nový Xavi Hernández z Arthura v každom prípade nebude. Ak by Arthur tento svoj dvojročný pobyt v klub využil tak ako mal, dnes by sme neriešili jeho odchod z klubu. K jeho predaju pomohla aj finančná kríza zapríčinená pandémiou koronavírusu. Účtovníctvu Blaugranas Arthurov odchod len pomôže. V každom prípade - za transferom Brazílčana stoja viac športové, než finančné dôvody.

Krehké zdravie

V podstate tento dôvod v otázke jeho prestupu zavážil zrejme najviac. Arthurovi sa nedarilo naskočiť do zápasového rytmu vinou zranení, v súvislosti s tým si nedokázal získať dôveru Ernesta Valverdeho a neskôr aj Quiqueho Setiéna. Následne sa začal v základnej zostave objavovať sporadicky. To mu zabránilo v posilňovaní svojho postavenia v kádri. Musíme mať na pamäti, že zápasov, ktoré Arthur Melo v Barcelone odohral celé, je ako šafranu. V drvivej väčšine bol vystriedaný resp. do zápasov naskakoval z lavičky. V iných prípadoch ak hral, na jeho hre bolo jasne badateľné, že zdravotne nie je úplne v poriadku. Tieto nevyrovnané výkony umožnili hráčom ako Arturo Vidal, Rakitić alebo Sergi Roberto získavať viac minút. Stále častejšie ho dokonca vytlačili zo základu.

9 zranení v priebehu dvoch rokov

Od svojho príchodu na Camp Nou utrpel 9 zranení rôzneho druhu, ktoré vyčnievali nad jeho problémami so slabinami. Práve slabiny ho počas pôsobenia v Barcelone trápili najviac a na prelome 2019/2020 vynechal vyše jeden a pol mesiaca hry, čím prišiel o 7 zápasov. Ďalšie zranenie prišlo vo februári 2019, keď mal problémy s lýtkom a to ho vyradilo z hry na 3 týždne.

Arthur Melo má rozhodne veľký futbalový talent a techniku na vysokej úrovni, ale stále sa musí rozvíjať z kondičného, ale aj mentálneho pohľadu. Na to, aby patril medzi najlepších na svete, čaká ho ešte kus tvrdej driny. V Barcelone to však nebude. Zodpovední v katalánskom klubu po dvojročnom pozorovaní záložníka usúdili, že je vhodnejšie hráča predať a vymeniť ho za Pjanića.

zdroj: fcbnotisias.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2020-06-27 12:59:35
Ani jeden z toho co je tady napsané není HLAVNI DUVOD proč odchazí :). Všichni víme kde ten hlavní důvod je a to Finanční problémy Barta a učetní ojeb :). Tohle je jen šaškárna a krasné hození hnědé hmoty do obličeje fanoušků. Barto se už ani nestydí za ty svoje šaškárny co s klubem dělá. Jakou logiku má vyměnit 23 hráče co má potenciál a prosím nemluvte mi tady o tom že něco nenaplnil BOHA taková kravina. A že všichni po 2 sezonách od něj čekali Xaviho na palici. Ještě v Barceloně která je už cca 4 roky naprosto tragedně . Kde 90% Hráčů hraje totalní nic, protože koncepce, styl hry zažitý a přežitý , duchodci a Valverde.. Ale od Arthura se po 2 letech čekal už Xavi za největší slávy. Hlavně že se Xavi prosadil téže až v pozdějším věku. ŽE. Hlavně že se zapomína jak minulý podzim to byl náš nejlepší založník spolu s Frenkim ale to nee. Ted je to močka a ve 23 Duchodce. zatím co logika vyměnit ho za Užasně hrajícího Pjaniče dostat za to 10 mega a vlastně tich 10 mega mu dát hned na platě výborný tah. Takže všichni víme proč Arthur odchází a není to ani jeden z důvodů co jsou tady napsaný :)
2020-06-27 13:23:19
A za Brazíliu aj s Coutinhom ťahajú celú zálohu (Casemiro je brániaci záložník). a ide im to, sú kreatívni a Brazília šlape. Lenže tam majú svoje prirodzené pozície. V Barce sú "odhodení" do počtu. Cou bol ľavé krídlo a Arthur nedostane príležitosť rozohrávať lebo to robí Messi ako 4. záložník. Ak aj robí musí najprv odovzdať loptu Messimu. Viem že ma zbičujete ale Messi napriek jeho gólom a virtuozite dosť brzdí akcie. Potom sa sťažujeme že hráme hádzanú. A pritom máme toľko výborných hráčov !!!