Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom s Espanyolom na Camp Nou. Stretnutie je na programe tradične od 22:00 neskoro večer.

[Marc Brau, Barça TV] Máš dojem, že derby a to, čo tento zápas znamená, môže byť dôležitejšie, než situácia oboch klubov v tabuľke?

"Áno, určite. Všetky derby nemajú nič spoločné s formou ani postavením v tabuľke. Každý sa snaží dať zo seba všetko a sústredí sa na zisk víťazstva. Tieto zápasy sú pre mnohých hráčov veľmi dôležité. Bude plné emócií, hoci je pravda, že naša športová situácia je odlišná. Vždy sa však objaví nejaká neistota. Každý dá zo seba maximum."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Josep Maria Bartomeu pochválil dobrú hru v zápase s Villarrealom a ubezpečil, že zostaneš na trénerskej stoličke aj v budúcej sezóne. Tiež si názoru, že to, či zostaneš v klube aj v budúcej sezóne závisí od toho, či sa tento dobrý dojem z hry udrží?

"Sme celkom spokojní. Už som povedal, že jednou vecou sú výsledky a druhou pocity. Naša efektivita a plynulosť pri hľadaní bránky súpera v zápase s Villarrealom bola lepšia, než predtým, ale v minulosti sme taktiež boli spokojní s viacerými vecami. Požiadavky sú vždy maximálne. Každý zápas je iný, sústredíme sa na to, čo je potrebné zlepšiť a na to, čo robíme dobre."

[Marta Ramon, RAC1] Prezident dnes ráno povedal, že máš pevnú pozíciu v klube aj v budúcej sezóne. Dodalo ti to sebaistotu alebo to berieš jedným uchom dnu - druhým von, keďže vieš ako funguje futbalový svet?

"Pred posledným stretnutím som necítil, aby sa niečo mohlo zmeniť. Už oddávna poznám tento cirkus, v ktorom žijeme. Sústredím sa na odvedenie mojej práce. Klub je s našou prácou spokojný, my v prevažnej miere takisto. Zameriavam sa na to. Nehodnotím jeden výsledok takýmto spôsobom. Snažím sa na všetko pozerať z perspektívy."

[Adria Albets, Cadena SER] Je dobré, že prezident verejne prehovoril na tému zlého užívania systému VAR? Môže to mať pre klub dobré následky?

"Nezdá sa mi zlé, ak niekto verejne vyjadrí svoj názor, všetci to môžeme robiť s náležitým rešpektom. Nepočul som presné slová prezidenta, ale myslím si, že to povedal s rešpektom. Všetkých nás prekvapuje spôsob používania VAR. Niekedy sa tá istá situácia kontroluje, inokedy nie. Máme skvelý nástroj, ale podľa môjho názoru nie je využívaný rovnako. Je potrebné všetko vysvetliť, pretože často dochádza k nedorozumeniam. Je potrebné zjednotiť kritéria. Ak sa objaví kontakt, nech sa preveruje všetko alebo nič."

[Helena Condis, Cadena COPE] Bartomeu povedal, že VAR favorizuje jeden tím. Myslíš si, že ak Real získa titul, podarí sa mu to vďaka VAR?

"Niekedy sa favorizuje jeden tím, inokedy druhý. Niekedy sa urobia správne rozhodnutia, inokedy nie. Existujú mužstvá, ktoré sa cítia poškodené a iné sú zas zvýhodnené. Tak to bolo vždy."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Štyri kolá, štvorbodová strata. Stále veríš, že môžete získať titul?

"Samozrejme, že áno, matematika to ukazuje. Určite to nebude jednoduché, ale nádej musíte mať do samotného záveru. Musíme sa sústrediť na našu prácu, rozvoj a nepozerať sa na súperov. Pokiaľ sa to nepodarí v tejto súťaži, nech je celá táto práca užitočná v nasledujúcich, ktoré sa takisto veľmi dôležité."

[Josep Capel, Radio Nacional] Máš dojem, že tridente konečne začal fungovať a lepšie si rozumie?

"Vy všetci máte taký dojem. Ja som to v istých momentoch videl už predtým. Naposledy sa akcie skončili gólmi alebo boli veľmi nebezpečné. Zvyčajne to nie je také evidentné ako naposledy. Nepozerám sa len na jeden zápas. Je potrebná perspektíva, analýza, brať do úvahy zmeny. Hráme s Espanyolom. Atlético, Villarreal či Celta, to nie je to isté. Súperi majú tiež vplyv na to, čo sa deje, nie všetko závisí od nás."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Pjanić naposledy zahral za Juventus od prvej minúty a Arthur zmizol zo zostavy Barcelony. Ako vyzerá jeho terajšia situácia?

"Nie je úplne rovnaká ako predtým. Stále však trénuje, má chuť a entuziazmus. Snaží sa všetko robiť čo najlepšie. Ja rozhodujem o tom, čo ho nasadím alebo nie, to záleží od mnohých vecí: taktiky, spoluhráčov..."

[Laura Brugues, TV3] Rozostavenie s diamantom a Messim na pozícii mediapunta prinieslo efekt. Predpokladám, že tento scenár budeme sledovať častejšie a takisto v Lige Majstrov.

"Práve som na to odpovedal. Naposledy všetko vyšlo dobre, ale objavia sa mužstvá, ktoré sa viac uzatvoria a znemožnia nám robiť to, čo sme robili proti Villarrealu. Každý zápas je iný. Máme rôzne možnosti. Vždy sa snažím nájsť riešenia na problémy, ktoré nám narobia súperi. Chcem, aby hráči dobre pochopili, čo chceme a vďaka svojej inteligencii robili to, čo predviedli naposledy. Griezmann strelil pekný gól po skvelej Messiho asistencii. Budeme pracovať a hľadať riešenia."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Frenkie de Jong sa vrátil do tréningov. Bude môcť hrať s Realom Valladolid?

"Bolo by to ideálne, uvidíme. Dnes trénoval, hoci nie veľmi intenzívne. Cíti sa čoraz lepšie a uvidíme, či jeho rehabilitácia umožní povolať ho na nasledujúci zápas."

[Ivan San Antonio, Sport] Barcelona B vycestuje už 17. júla do Malagy na zápasy play-off o postup do Segunda A. Budú jej hráči, ktorí v súčasnosti pôsobia v prvom tíme, môcť vycestovať s rezervou?

"Samozrejme, že to vezmeme do úvahy. Pokúsime sa im to čo najviac uľahčiť. Bude potrebné prijať rozhodnutie a brať do úvahy zvyšok mužstva. Zhodnotíme to."

[Jordi Batalla, Mundo Deportivo] Môže Griezmann zažiariť a ukázať svoju najlepšiu formu na pozícii o niečo bližšie k stredu poľa?

"Snáď by to bolo tak. Je pravda, že naposledy zahral výborne, ale nepripisoval by som to len pozícii. Griezmann je schopný ukázať svoje zručnosti rovnako ako predtým. V zápase proti Villarrealu trojica útočníkov veľmi dobre spolupracovala a k tomu sme boli nebezpeční aj na krídlach. Prínos Sergiho Roberta bol veľmi dôležitý."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Real je názoru, že si zaslúži pozíciu lídra. Zaslúži si Barcelona podľa teba viac, na lepšiu pozíciu? Alebo vedie najlepšie mužstvo?

"Ja hodnotím len nás. V niekoľkých zápasoch sme nezahrali tak dobre ako s Villarrealom, ale napríklad po prvých 30. minútach so Sevillou sme mali vyhrávať. Prvá pol hodina proti Celte bola taktiež vynikajúca, výsledok mal byť určite lepší. Niekedy sa objavia momenty, v ktorých sme hrali naozaj dobre a chýbalo nám to, čo sme ukázali nedávno. To, či lopta padne do siete alebo nie, závisí od mnohých faktorov. Doteraz nám najviac skomplikovalo život Atlético. Veci nezačnú vychádzať len vďaka jednej malej taktickej zmene, je za tým množstvo aspektov. Podľa vás majú najväčší význam výhry a góly."

[FOX Sports] Povedal si, že chceš, aby Barcelona hrala dobre. Opísal by si prvé zápasy po prerušení sezóny ako predsezónu a až v zápase s Villarrealom si videl mužstvo, ktoré sa ti páči?

"Vždy som hovoril, že chceme udržať to, čo robíme dobre. Iné aspekty je potrebné zlepšiť, eliminovať isté chyby. Myslím si, že sme mnohé veci urobili naozaj dobre, hoci viem, že pozeráte predovšetkým na výsledky. Na základe toho vidíte, či si tréner udrží post alebo nie. Chápem to, ale nepresvedčíte ma, že sme hrali zle. Mám svoje kritéria vypracované po analýze."

[Jordi Blanco ESPN] Mnohým hráčom hrozí suspendácia, medzi nimi aj Leovi Messimu, ktorý doteraz odohral všetky minúty. Plánuješ nejakú rotáciu?

"Vyhodnotili sme to a vzali sme to do úvahy. Teraz však na túto tému nechcem nič hovoriť, chcem, aby hráči hrali slobodne. Ak o niekoho prídeme, tak si oddýchne. Niektorých by som chcel mať vždy k dispozícii, ale pokiaľ o nich prídem na jeden zápas, nič sa nedeje."

[Sergi Niñou, RKB] Hovorí sa v šatni o tom, že zajtra sa môžete postarať o to, že Espanyol vypadne do Segunda? Je to dodatočná motivácia?

"Nie Barcelona zapríčiní to, že Espanyol vypadne, je to záležitosť dlhého obdobia. Vypadnutie je dôsledkom celej sezóny, ktorá sa teraz končí."

[Marca Marba, BTV] Pracuješ už so športovým riaditeľstvom na novej sezóne? Stretli ste sa?

"Samozrejme, že sa spolu často rozprávame a vymieňame si názory, je to normálne. Dátumy sa trochu pomenili, pretože existuje veľa neistôt."

[André Linares, ESPN Brasil] Ako hodnotíš evolúciu Ansu Fatiho v prvom tíme? Je na tréningoch vidieť ešte viac ako v zápasoch?

"Ansu sa darí veľmi dobre, veľmi sa chce zlepšovať a rozšíriť svoj repertoár. Sme spokojní s jeho prácou, jeho vývoj je dobrý. Má pred sebou celý život, je dobré, že robí malé kroky, pretože vďaka nim sa naozaj rozvinie. Je potrebné to dobre kontrolovať."

[Eugenio Salinas, Radio Agricultura Chile] Antonio Conte kedysi povedal, že ak by odišiel na vojnu, chcel by mať pri sebe Vidala. Pokiaľ zostaneš v Barcelone, požiadaš, aby zostal aj on?

"Súhlasím s Antoniom, Artura nám dáva veľa. Je oddaný a má veľa entuziazmu. Vždy je pripravený pracovať a pomôcť spoluhráčom. Máme šťastie, že máme takých hráčov. Vidal má veľkú šancu, že zostane, má platnú zmluvu. Spolieham sa na neho, ale musíte sa spýtať jeho, či chce zostať."

[Marcelo Bechler, Esporte Interativo] V akej situácii je teraz Arthur?

"Viete, že podpísal zmluvu s iným klubom. Zostane však do konca sezóny. Samozrejme, že jeho situácia je teraz iná, nemusím to vysvetľovať."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2020-07-07 15:37:18
Jedna lastovicka leto nerobi...
2020-07-07 15:43:13
Podla mna sme sa zlepsili po fyzickej stranke. Mame kvalitny presing, lepsie drzanie lopty. Avsak vytvorit si sancu, to je casto velky problem.