FC Barcelona pred niekoľkými dňami informovala o dohode medzi klubom a trénerom rezervy vo vecí predĺženia vzájomnej spolupráce. García Pimienta novú zmluvu už aj oficiálne podpísal a neskrýval radosť z toho, že môže pokračovať vo svojej práci v katalánskom klube.

Francisco Javier García Pimienta podpísal zmluvu platnú do 30. júna 2021 a oficiálne môže viesť Barcelonu B v play-off o postup do Segunda División A. V zmluve 45-ročného trénera je obsiahnutá aj klauzula o tom, že spolupráca môže byť predĺžená o jeden ďalší rok. Slávnostný podpis zmluvy prebehol v Estadi Johan Cruyff a prítomní boli prezident Josep Maria Bartomeu, člen vedenia zodpovedný za mládežnícky futbal Xavier Vilajoana a športový riaditeľ Éric Abidal.

Pimienta po podpise zmluvy neskrýval svoju spokojnosť s predĺžením spolupráce a zdôraznil, že s klubom ho spája silné puto:

"Mám veľkú radosť z toho, že môžem byť aj naďalej spojený s týmto klubom, naďalej sa učiť a že sa hráči dennodenne rozvíjajú, pretože našou výzvou je výchova najlepších hráčov na svete, aby sa raz pripojili k prvému tímu Barcelony," uviedol García Pimienta.

"Som veľmi šťastný, že som žil týmto štýlom už odmalička. Mal som to šťastie, že som to prežil ako hráč a teraz ako tréner. Vždy som veril tejto filozofii, v tento herný spôsob, v tento štýl Barcelony. Ako hráč som mal to šťastie zažiť to na vlastnej koži a tu som sa učil rovnako aj ako tréner. Nie je jednoduché zotrvať v tomto klube po tak dlhý čas. Trénovať som začal v cadete A a teraz som v Barcelone B. Som veľmi spokojný s tým, že som zostal v klube," pokračoval tréner Barcelony B.

"Trénujeme už niekoľko týždňov, máme hráčov v prvom tíme a play-off budeme čeliť s najlepším možným mužstvom. Postúpiť bude veľmi náročné, ale pokúsime sa to dosiahnuť, hráči sa na to napracovali s veľkým úsilím a prístupom," povedal.

"Vzhľadom na to, aké je ťažké postúpiť v tomto formáte jedného zápasu, v ktorom vás každá jedna chyba môže potrestať, je potrebné povedať, že by bolo dobrým projektom môcť v budúcej sezóne súperiť v Segunda División A s touto generáciou hráčov, ktorí si to podľa môjho názoru zaslúžia. Pred dvoma sezónami vyhrali Mládežnícku ligu majstrov a ligu, v uplynulej sezóne hrali s veľmi dobrým tímom v Segunda División B a v súčasnosti obsadili druhé miesto, s jasným zámerom získať postup. Myslím si, že táto skupina hráčov si zaslúži hrať v Segunda División A," uzavrel.

Celý život s Barcelonou

García Pimienta sa narodil 3. augusta 1974 a takmer po celý život bol spojený s Barcelonou. Do klubu prišiel v roku 1986 a po absolvovaní niekoľkých mládežníckych kategórií začal hrávať v rezerve s takými hráčmi ako Ivan de la Peña, Albert Celades, Quique Álvarez či Roger. V sezóne 1995/1996 debutoval v prvom tíme, ale neskôr odišiel na hosťovanie do Extremadury a Figueres. Neskôr hrával ešte v L’Hospitalet a Sant Andréu, kde vo veku 30 rokov aj ukončil kariéru, aby sa plnohodnotne mohol venovať práci trénera. V roku 2001 začal svoje dobrodružstvo v cadete A v Barcelone a odvtedy trénoval množstvo tímov Blaugranas. V rokoch 2015-2017 bol asistentom trénera v mužstve rezervy a neskôr prvým trénerom v oboch tímoch juvenil. V sezóne 2017/2018 získal s juvenil A double, keď vyhral domácu ligu a Mládežnícku ligu majstrov. Koncom apríla 2018 bolo ťažké nájsť lepšieho kandidáta na post trénera FC Barcelona B, keď z klubu odišiel Gerard López.

Pimientovi sa nakoniec nepodarilo udržať rezervu v Segunda División A, hoci svoje výsledky zlepšila. V nasledujúcej sezóne sa Barcelona B umiestnila na konečnej 8. priečke s veľmi mladým mužstvom, ktoré bolo zložené najmä z víťazov Mládežníckej ligy majstrov. V nasledujúcom ročníku rezerva zaznamenala značný progres a v momente prerušenia sezóny z dôvodu koronavírusu sa mužstvo nachádzalo priebežne na druhom mieste so stratou jedného bodu na lídra. Pimientovi sa podarilo vytiahnuť mužstvo tak vysoko napriek zložitým podmienkam napríklad s častým pobytom kľúčových hráčov v prvom tíme. Už od 19. júla čaká rezervu boj v play-off o postup do druhej španielskej ligy. Prvým súperom Blaugranas je Real Valladolid Promesas.

zdroj: fcbarcelona.com
foto: facebook

Diskusia

1 komentár
Marian Premium
2020-07-10 10:23:48
Novými účastníkmi Primera Division /La liga/v ročníku 20/21 je Cádiz, Huesca a tretí tím vzíde zo štvorice, ktorá sa umiestnila na 3.-6. mieste Zaragoza, Almeria, Girona,Vallecano. Tí odohrajú play off.
Naše béčko skončilo na druhom mieste o jeden bod za Castellonom, my sa pobijeme o postup do Segunda Division A / La liga 2/ v play off na 1 zápas s 11 mužstvami, lebo Segunda Division B má 4 skupiny. Ak postúpime, bude derby Barca B - Espanyol aj v budúcej sezóne :-)