Katalánsky denník Sport opísal plány Barcelony s kádrom prvého tímu na budúcu sezónu. Mužstvo chce vsadiť na mladých hráčov, omladiť celý káder. Zároveň na význame nestratí časť zaslúžilých veteránov v tíme.

FC Barcelona plánuje omladenie kádra v nasledujúcej sezóne. Vďaka odchovancom a mladým hráčom kúpených z iných klubov môže mužstvo získať na sviežosti, aby mohlo lepšie zabojovať o dosiahnutie stanovených cieľov.

Klub už získal 17-ročného Pedriho a 20-ročného Trincãa, ktorí jasne ukazujú, akým smerom sa vydalo športové riaditeľstvo. Barcelona chce znížiť vekový priemer v mužstve, v čom pomôžu aj Riqui Puig (20 rokov), Ronald Araujo (21 rokov) a Ansu Fati (17 rokov). Spomínaná trojica by mala postúpiť do kádra prvého tímu. Katalánsky denník Sport tvrdí, že šancu môžu dostať aj ďalší hráči z rezervy ako napríklad Alex Collado či Monchu. K tejto partii mladíkov sa pripojí aj Carles Aleñá, ktorý má 22 rokov a vráti sa z hosťovania v Betise Sevilla. Katalánci by pre neho chceli nájsť stále miesto v kádri prvého tímu.

V prípade ďalších mladíkov visia drobné otázniky. Hovoríme o Oriolovi Busquetsovi (21 rokov), Mirandovi (20 rokov), Todibovi (20 rokov) a Waguém (21 rokov). Všetci majú platné zmluvy, ale klub by ich chcel predať alebo poslať aspoň na hosťovanie. Nie je však vylúčené, že niektorí z nich by si napokon dokázal vybojovať miesto aj v prvom tíme a to v závislosti od výkonov v predsezóne. Situácia Rafinhu je podľa denníka Sport jasná: klub ho chce predať.

Vekový priemer spomínanej sedmičky hráčov, ktorí sa majú pripojiť k prvému tímu, je len 19,7 roka. Okrem toho majú De Jong a Dembélé len 23 rokov a Lenglet 25. Práve oni budú injekciou čerstvej krvi do mužstva, ktoré si vyžaduje omladenie. Ako Sport správne zdôrazňuje, v kádri Barcelony je priveľa starých hráčov a až 6 hráčov zo základu má viac ako 30 rokov - nachádzajú sa pritom v hierarchii veľmi vysoko a majú veľké skúsenosti, no to všetko je potrebné vedieť manažovať.

V Barcelona sú názoru, že Piqué, Alba, Busquets, Rakitić, Suarez a Messi by mali viesť generačnú výmenu. Katalánci musia správne namixovať skúsenosti starších s dravosťou mladých, aby mohli opätovne pomýšľať na dosiahnutie úspechu aj v Európe. Argentínčan má v tíme nesporné postavenie a Busquets, Piqué aj Alba budú aj naďalej hrávať v základnej jedenástke, hoci je najvyšší čas pohľadať mladých hráčov, ktorí by im umožnili oddýchnuť. Rakitić však môžu opustiť Camp Nou. Nie je vylúčené, že podobný osud čaká aj Artura Vidala, hoci denník prízvukuje, že Čiľan môže ešte na jednu sezónu zostať. Omladenie kádra Blaugranas je v každom prípade nevyhnutné. Sport uvádza, že Barcelona mala spolu s Eibarom najstaršie mužstvo v La Lige a vekový priemer základnej zostavy v zápase so Sevillou dosiahol až 30,7 roka.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

7 komentáre
2020-07-26 07:47:40
Už sezóna dozadu bola neskoro.
2020-07-26 08:01:10
Najednou omladit vsechno nelze.... meli to delat postupne....a nekupovat stariky a neprodluzovat jim smlouvy