FC Barcelona si bude Arthura pamätať nielen vďaka jeho držaniu lopty, ale aj nekonzistentnosti a nedisciplinovanosti. 

Výmena hráčov medzi katalánskym klubom a Juventusom Turín vyvolala početné diskusie. Napriek mnohým špekuláciám o zlej finančnej situácii v klube nikto nečakal, že sa práve Arthur stane obetným baránkom. Vedenie Blaugranas už na prestupovom trhu urobilo nejeden chybný krok a výmenu Pjanića za Arthura tiež môžeme považovať za nie príliš vydarené rozhodnutie. Arthur sám o sebe niekoľkokrát povedal, že jeho hra sa podobá na hru Xaviho, pričom legenda katalánskeho klubu tieto výroky len potvrdila. Xavi sám povedal: ,,Keď vidím hrať Arthura, vidím seba. Akoby bol Arthur mnou.” Avšak, toto malo byť asi to posledné, čo malo Arthura zaujímať. 

Stredopoliari Blaugranas sa vyznačujú spoločnými schopnosťami ako sú držanie lopty či krátke prihrávky na jeden dotyk, ktoré umožňujú vytvorenie priestoru. Medzi ďalšie znaky patrí vízia hry, vysoká predstavivosť, kreativita a to najdôležitejšie - rýchlosť pri realizácii daných prvkov v hre. Arthur bol dobrý v držaní lopty, ukľudňovaní tempa hry, ale tam by sme asi aj vedeli skončiť. Avšak tých horších aspektov tu bolo viac.

Brazílčan sa častokrát vyskytoval na popredných priečkach v počtoch prevedených prihrávok, ale je potrebné si uvedomiť, že cieľ prihrávky je dôležitejší ako ich samotný počet. Dané prihrávky boli vo väčšine prípadov hrané na istotu a len veľmi zriedka došlo k prekvapivej prihrávke dopredu. V La Lige dosiahol počas dvoch sezón za Blaugranas len 26 kľúčových prihrávok. V La Lige a Copa del Rey si do štatistík pripísal len 3 góly a 4 asistencie za celé pôsobenie v katalánskom klube. Pozrime sa bližšie na údaj o kvalite strely - xG, ktorého hodnota je 1,52 a údaj o pravdepodobnosti gólovej prihrávky - xA, ktorý nadobúda hodnotu 3,55. Ak toto nie je zlá štatistika, tak sa pozrieme na počet asistencií, čo činí hodnotu 0,05 asistencií na zápas. 

Tieto štatistiky nie sú ani zďaleka podobné tým Xaviho. V porovnaní údaju o pravdepodobnosti gólovej prihrávky - xA spomedzi všetkých stredopoliarov Blaugranas, ktorí odohrali minimálne 20 zápasov je jeho údaj najmenší. Arthur bol až príliš opatrný a bál sa riskovať. Fanúšikovia často hovorili o jeho potenciáli v drese katalánskeho klubu, avšak ten sa nenaplnil.

Dokonca aj Ernesto Valverde, ktorý bol známy svojou opatrnou hrou bol sklamaný z ustráchanej hry z Arthurovej strany. Vyžadoval od neho viac priamočiarych prihrávok, ale videl ich len veľmi zriedka. Keby sa Arthur podobal viac na nebojácneho Artura Vidala, tak by aj jeho štatistiky narástli a odohral by viac ako 1 183 minút v La Lige.  

Valverde mal častokrát problém pri nasadzovaní hráčov do stredu poľa. Arthur častokrát dostával príležitosť, ale stále sa od neho očakávalo oveľa viac. Rovnaký problém mal aj súčasný tréner Blaugranas Quique Setién. On sa však rozhodol využívať viac skúsenejších hráčov v podobne Rakitića a Vidala na úkor mladého Brazílčana, za čo sa mu odvďačili oveľa väčšou efektivitou. Keď vezmeme do úvahy nekonzistentnosť Arthura a jeho štatistiky, tak jeho výmena dáva zrazu oveľa väčší zmysel. 

Arthur nesklamal len svojimi výkonmi na ihrisku, ďalším sklamaním bolo aj jeho správanie. Zatiaľ čo sa Ousmané Dembelé stával profesionálom, za čo vďačíme aj príchodu Antoine Griezmanna, Arthur sa zmenil na nedisciplinovaného hráča. 

Začiatkom roka 2019 Brazílčan odletel do Paríža na oslavu narodenín svojho dobrého priateľa Neymara. Bolo by to v poriadku, keby sa to neodohrávalo pred jedným z najdôležitejších zápasov v sezóne - El Clásicom v semifinále Copa del Rey. Zhodou okolností utrpel zranenie hamstringu, ktoré ho vyradilo z hry na niekoľko týždňov. 

Na konci roka došlo k ďalšiemu nepochopiteľnému prehrešku, keď odcestoval do Andorry, kde si chcel užiť sneh a snowboard. Tento šport je však zakázaný, pretože pri páde môže spôsobiť vážne zranenia. Arthur už vo chvíli ako cestoval na zimnú dovolenku pociťoval bolesť v panve, ale ani to ho neodradilo, aby si užil zimné radovánky pri športe, ktorý je s futbalom nezlučiteľný. Z dôvodu zranenia slabín Brazílčan vynechal tri zápasy, vrátane decembrového El Clásica. Navyše to všetko bolo spôsobené jeho neprofesionalitou.  

Počas vianočných sviatkov odcestoval domov do Brazílie, aby sa zotavil s vyššie uvedeného zranenia. Avšak, po príchode sa zistilo, že jeho zranenie sa len zhoršilo a sám hráč prišiel do Barcelony s nadváhou.  

Človek by si myslel, že horšie to snáď už ani nemôže byť, ale opak je pravdou. V posledných dňoch sa španielskymi médiami otriasali mnohé špekulácie o tom, že sa Arthur odmietol pripojiť do tímu Blaugranas po dovolenke strávenej v Brazílii. Podľa Mundo Deportivo chcel hráč rozviazať kontrakt s katalánskym klubom, čo len prilialo olej do ohňa. Klub má plné právo mať na hráča ťažké srdce kvôli jeho správaniu a neprofesionalite. Vedenie Blaugranas už začalo disciplinárne konanie voči hráčovi, čo by podľa Sport viedlo k najvyššej pokute v histórii klubu. 

Nekonzistentnosť a nenaplnené očakávania na ihrisku v spojitosti s neprofesionalitou hráča len naznačujú, že je pre klub dobré, že odchádza. Prezident Bartomeu a jeho vedenie sú často kritizovaní za zlé prestupové rozhodnutia, ale nie je im čo zazlievať, že využili túto možnosť a Arthura poslali preč.  

 

zdroj: barcauniversal.com

foto: fcbarcelona.com, marca.com

 
 

 

Diskusia

2 komentáre
2020-08-04 10:47:14
Tu sa teda trepe. V nároďáku Brazílie hrá spolu s Coutinhom (ó ha, ďalší koho nechceme ...) a nenávideným Casemirom a nároďák ŠLAPE ! A ešte ako. A to už od prehry s Nemcami 1-7. A to už je koľko rokov ? Aj Arthur aj Coutinho sú vynikajúci hráči a Brazília spomalila ? Lebo ak Arthur je ustráchaný pomalý tak to musí byť viedieť aj v nároďáku. Vybabrali s oboma a teraz sa do nich obúvajú. Coutinho v Liverpoole top, Arthur v Brazílii top. Koľké ešte boli top a museli z Barcy za tohoto vedenia ? 10 hráčov plus mínus ? oslavujeme tu Xaviho (správne) a ten povedal že Arthur je zlý ? Alebo ho hválil ? Tak do r..i kde je pravda ?
2020-08-04 13:18:05
Presne tak, tiez som dufal ze z neho raz bude aspon z casti Xavi ale nevidel som medzi nim a Rakiticom nejaky vecsi rozdiel. Mohli by sme za neho dostat radsej peniaze ale bohuzial to neslo.