Syn Diega Maradonu poskytol rozhovor pre katalánsky denník Sport. Je to veľký fanúšik SSC Neapol a niekdajší mládežnícky futbalista tohto klubu. V rozhovore poskytol svoj pohľad na viaceré zaujímavé témy.

Ako vidíš zápas Barcelony s Neapolom?

"Barcelona má veľkolepé mužstvo a okrem toho výhodu z prvého zápasu. Ale mužstvo Quiqueho Setiéna neprežíva najlepšie obdobie z psychologického pohľadu a inkasuje minimálne jeden gól v každom zápase. Preto hovorím, že Neapol môže Barcelone skomplikovať život a dokonca ju aj vyradiť, napriek tomu, že Barcelona je favoritom."

Nezdá sa, aby Neapol bol rovnaký ako počas pôsobenia Carla Ancelottiho, opäť je mužstvom.

"Presne tak, Gattuso dokázal vyriešiť problémy v šatni a prinavrátiť hráčom sebadôveru. Neapol vyhral Taliansky pohár a už postúpil do ďalšej fázy Európskej ligy. Mužstvo má dostatok talentu, najmä v útoku. Mám na mysli Mertensa, Insigneho, Callejona... Na Camp Nou strelia Barcelone minimálne jeden gól. Určite..."

Môžeme povedať, že Gattuso urobil v Neapole to, čo Quique Setién nedokázal urobiť v Barcelone do tohto momentu?

"Výsledky o tom hovoria, ale predovšetkým tu ukazuje návrat harmónie v šatni Neapolu. Gattuso tvrdo pracuje, dorazil v tichosti a sústredil sa na prácu, prácu a ešte raz na prácu. Jeho Neapol nie je len futbalovým mužstvom, ale jedna rodina, s mentalitou a ochotou sústrediť sa na spoločné ciele. Aby som bol úprimný, okrem mužstva, ktoré opäť vyhralo Scudetto, ale nerád ho budem menovať, nemyslím si, že v Taliansku je lepšie mužstvo, než Neapol."

A čo si myslíš o Barcelone?

"Je to opak Neapola. Máme dočinenia s mužstvom plným talentu, s jedenástimi majstrami, ale nie jednou rodinou. Samozrejme, že o Barcelone môžem hovoriť len z pozície vonkajšieho pozorovateľa, ale v šatni sa niečo pokazilo a naďalej nerozumiem odvolaniu Ernesta Valverdeho. Aký zmysel ma vyhodiť trénera, s ktorým bojujete o víťazstvo v lige a Lige Majstrov? S Quiquem Setiénom prišlo ešte viac problémov ako bolo predtým."

Čo si myslíš o prvom zápase v Neapole?

"Barcelona neodohrala veľký zápas, bola dosť slabá. Ale pozor: mužstvo Lea Messiho nikdy nemôžete považovať za mŕtve. Bolo skvelé vidieť ho prvýkrát v chráme môjho otca, všetci Neapolitančania boli z toho nadšení."

Je Messi v tejto epoche najlepší?

"Samozrejme. Milujem Messiho, v súčasnosti najlepšieho zo všetkých a Cristiano nie je dokonca ani blízko. Ktokoľvek ho v Argentíne kritizuje, vôbec nerozumie futbalu. Aj môj otec ho veľmi miluje a často o ňom so mnou hovorí. Leo je hviezda a zároveň druhým najlepším hráčom v histórii."

Druhým?

"Áno, druhým. Messi je fenomén, ale nikto sa nemôže porovnávať s mojim otcom: nemôžete porovnávať ľudí s mimozemšťanmi. Môžeme povedať, že Maradona je bohom futbalu a Leo je najlepší spomedzi ľudí. Je mi to ľúto, ale nikto nedosiahol úroveň môjho otca. Je to nemožné."

A koho by si umiestnil na tretiu pozíciu?

"Ronalda, skutočného Ronalda. Po tejto trojici môžu nasledovať ostatní, hoci Cruyff si zaslúži samostatnú kapitolu vzhľadom na stopu, ktorú zanechal vo futbalovej filozofii. Holanďanovi sa podarilo samému zmeniť tento šport."

Ak Maradona, Ronaldo či Cruyff sú minulosťou futbalu, Lautaro je jeho budúcnosťou. Myslíš si, že je pripravený hrať s Messim?

"Je to veľmi významný hráč a už teraz je veľkou hviezdou, nielen hráčom budúcnosti. V Interi dokazuje, že má veľké schopnosti, strieľa veľa gólov a som presvedčený, že už dnes by bol na úrovni Barcelony."

Myslíš si, že prestúpi do Barcelony už počas tohto leta?

"To neviem... Inter je v Taliansku veľký klub, ale Barcelona je z inej planéty a nemôžete na to nemyslieť. Lautaro je talent, ktorý môže urobiť rozdiel v každom mužstve. Luis Suarez nebude večný, Griezmann podľa mňa nevydrží dlho v Barcelone, takže kúpa Lautara na sezónu 2020/2021 by bola úžasná a zároveň veľmi potrebná."

Posledná otázka sa týka tvojho otca: čo hovoril o svojom dobrodružstve v Barcelone v rokoch 1982-1984?

"Povedal mi množstvo vecí, množstvo anekdot... Bolo pre neho cťou, že mohol nosiť dres Barcelony a dodnes veľmi rešpektuje tento klub a jeho fanúšikov. Ale nemôžete porovnávať to, čo môj otec prežil v Neapole a čo v Barcelone. Pre Neapol bude mať vždy špeciálne miesto vo svojom srdci, hovoríme o meste a mužstve, ktoré mali najväčší vplyv na jeho život aj kariéru. To znamená, že je už jasné, komu bude držať palce na Camp Nou..."

zdroj: sport.es
foto: sport.es

Diskusia

3 komentáre
2020-08-07 08:54:33
Asi mu otec dal něco šňupnout ze svýho matroše??
2020-08-07 12:38:07
jasne, že podporí otca, o tom žiaden pochyb. Treba sa skôr zamerať na slová o súčasnej Barcelone a myslím, že trafil klinec pekne po hlavičke.