FC Barcelona sa nakoniec prebojovala na Final 8 Ligy Majstrov do Lisabonu. Nádej na úspech v tejto súťaži stále žije. Madridský denník Marca v tejto súvislosti vymenoval dôvody, kvôli ktorým Katalánci môžu stále snívať o celkovom triumfe v tomto turnaji. Katalánci v tejto sezóne aj napriek mnohých problém neraz ukázali, že vedia odohrať aj dobré zápasy.

Barcelona v tejto sezóne Ligy Majstrov nepatrí medzi najväčších favoritov na celkový triumf, ale napriek tomu, že jej herný prejav vyvoláva množstvo pochybností, určite nie je v beznádejnej pozícii. V Lige Majstrov sa môže stať všeličo, najmä pri formáte na jeden zápas. V prospech Barcelony hovoria aj iné argumenty, aby sa jej podarilo opäť raz vystúpiť až na samotný vrchol. Madridský denník Marca menoval najdôležitejšie dôvody.

Messi

Barcelona má vo svojom mužstve najlepšieho hráča na svete a to nemožno brať na ľahkú váhu. Madridský denník uvádza, že dobrá Messiho forma môže mať vplyv na konečný úspech či neúspech Barcelony na turnaji. Argentínčan v zápase s Neapolom dokázal, že je stále rozhodujúci. Strelil gól po bleskurýchlej akcii v pokutovom území, postaral sa o pokutový kop a strelil aj ďalší gól, hoci nakoniec bol anulovaný kvôli zahraniu rukou. Messi už odohral výborne zápasy s Bayernom Mníchov v rokoch 2009 a 2015, keď ho súper nebol schopný zastaviť. Výkon 33-ročného útočníka v zápase s Neapolom ukázal, že kapitán je vo forme a podobný zápas môže odohrať aj s Bayernom. Messi stále zostáva najväčším argumentom Barcelony v bojoch o Ligu Majstrov.

Viac hráčov

Quique Setién bude mať na záverečnom turnaji k dispozícii už aj Sergia Busquetsa a Artura Vidala, ktorý v zápase s Neapolom nehrali kvôli suspendácii za žlté karty. Žiaden z hráčov Blaugranas už nie je v kartovom ohrození, čo je pri tak úzkom kádri nesmierne dôležité. Vďaka tomu môže byť v mužstve viac sviežosti. V súčasnosti však stále nie je jasné, či mužstvo posilní aj Ousmane Dembélé, ale aj keby mal Francúz odohrať len niekoľko minút, jeho talent môže byť pre Kataláncov veľmi dôležitý.

Návrat De Jonga

Barcelone veľmi chýbali výkony Holanďana v koncovke ligovej sezóny. Mladý záložník v zápase s Neapolom dokázal, aký veľký význam má pre mužstvo. 23-ročný futbalista dokázal posielať skvelé a umné prihrávky, bol veľmi efektívny s rozohrávaní lopty (93% úspešnosť), vyvážal loptu na polovicu súpera a okrem toho stíhal pomáhať aj v defenzíve, kryl hráčov súpera a istil spoluhráčov. Marca pripomína, že De Jong bol už v uplynulej edícii Ligy Majstrov zvolený za najlepšieho stredopoliara. Teraz môže byť dôležitým argumentom Barcelony v boji o úspech v súčasnom ročníku.

Formát súťaže

Už dvojzápasy sa mohli postarať o nečakané výsledky, než dlhé súperenie v ligovom ročníku. Súčasný formát je v každom prípade ešte nevyspytateľnejší a o prekvapenia nemusí byť núdza. Je možné položiť si otázku, či práve to je výhodou pre katalánsky tím, alebo pre Bayern Mníchov. Práve nemecký celok je v súčasnosti v lepšej forme a najmä podáva vyrovnanejšie výkony. Skrátenie súťaže na jeden zápas je pre Barcelonu výhodou najmä z pohľadu jej úzkeho kádra. Je zrejmé, že hráči Blaugranas na tom nie sú najlepšie aj z pohľadu kondície. Najmä v posledných edíciách Ligy Majstrov mala Barcelona problémy odohrať dobrý dvojzápas. V jednom zápase žiarila, v druhom zas sklamala na celej čiare. Teraz má pred sebou tri finálové zápasy, v ktorých môže zahrať na doraz a v snahe získať dobrý výsledok jej môžu pomôcť aj nesmierne skúsení hráči.

Trojica Ter Stegen - Piqué - Lenglet

Marc-André ter Stegen je už dlho považovaný za najlepšieho hráča Barcelony po Messim a súperenie s Manuelom Neuerom môže byť pre Nemca dodatočná motivácia. Ter Stegen má pritom v tejto sezóne Ligy Majstrov najvyššiu úspešnosť zákrokov. Veľmi dobré výkony podáva aj stopérska dvojica. Barcelona po obnovení sezóny La Ligy inkasovala v 11. zápasoch len 6 gólov a je to aj zásluhou Piquého s Lengletom. Prvý z menovaných už oddávna riadi defenzívu Blaugranas a ten druhý sa vďaka tvrdej práci potichu stal kľúčovým hráčom mužstva a je čoraz lepší. Pevná obrana je na ceste za celkovým triumfom v Lige Majstrov kľúčová, najmä vo formáte na jeden zápas.

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

8 komentáre
2020-08-11 17:33:49
OT: chape nekdo, jak muze byt v sestave kola osmifinale lm Rakitic? Jako vazne? Podle me jeden z nasich nejhorsich hracu na hristi, mozna i nejhorsi? Nebo jsem sledoval nejakej jinej zapas? A Messi nikde?
2020-08-11 20:02:33
Aj keď nejakým zázrakom obrana na čele s Piquem a Lengletom vydrží a Stegi bude v bránke zase kúzliť, tak stále budeme potrebovať nejaký ten gól, dva streliť. Je dosť veľká pravdepodobnosť, že na Messiho pošlú osobku. V takom prípade bude musieť Suarez odohrať životný zápas. Aj v zálohe nám nebude stačiť jediný dobrý výkon. Makať budú musieť všetci!