Josep Maria Bartomeu ako prezident FC Barcelona v nedávnom rozhovore pre BarçaTV na rovinu poukázal na hráčov, ktorí nemajú nič isté a klub sa ich pokúsi predať už počas tohto letného prestupového obdobia. Bartomeu oznámil veľké zmeny a tie zasiahnu aj legendárne mená, ktoré boli donedávna považované za nedotknuteľné.

Prezident Barcelony ukázal dvere viacerých legendárnym hráčom prvého tímu Blaugranas. Je jasné, že nový športový projekt počíta len s hráčmi ako Lionel Messi, Marc-Andre ter Stegen, Nelson Semedo, Clement Lenglet, Frenkie de Jong, Ousmane Dembele, Antoine Griezmann a Ansu Fati. Bartomeu jasne poukázal na to, že viacerí dôležití hráči odídu. Týka sa to aj legiend ako Jordi Alba, Gerard Piqué, Sergi Roberto, Sergio Busquets a Luis Suarez, či hráčov ako Arturo Vidal, Ivan Rakitić a Samuel Umtiti.

Poslať ich do iného klubu v každom prípade nebude jednoduchou záležitosťou, najmä z dôvodu, že viacerí z vymenovaných hráčov majú kráľovský plat. V prvom rade však majú platné zmluvy a v prípade Sergiho Roberta či Sergia Busquetsa novinári informujú, že hráči sa nikam nechystajú. Podobné informácie prichádzajú aj z prostredia Luisa Suareza, ktorý v budúcej sezóne chce zabojovať o svoje miesto v zostave.

Jordi Alba

Ľavý bek Barcelony má zmluvu až do roku 2024, takže šanca na jeho odchod už počas tohto leta je mizivá. Navyše, Alba má v zmluve odstupnú klauzulu až na 500 miliónov eur, takže ak ho Barcelona chce predať, súhlasiť s odchodom bude musieť aj hráč. Inak to nepôjde. V opačnom prípade sa Alba na Camp Nou ešte nejaký ten rok zdrží.

Gerard Piqué

V prípade stopéra sa zdá, že s odchodom z mužstva nebude robiť problémy. Situáciu chápe a v prípade ak to bude potrebné, nemá problém sa stiahnuť. Piqué však vždy hovoril, že Barcelona je jeho životným klubom, ale nie je prekvapením, že má na stole ponuky z iných klubov. Predsa len aj v uplynulej sezóne patril medzi najlepších hráčov.

Sergi Roberto

Na Bartomeuov zoznam sa nedostal aj napriek tomu, že je mimoriadne univerzálnym futbalistom. Pre Roberta by nemal byť problém nájsť si nový klub, ale vždy trval na to, že chce zostať v Barcelone. Príležitosti na odchod mal, ale neurobil tak. Aj jeho agent potvrdil, že nemá v úmysle opustiť Camp Nou.

Sergio Busquets

Na tohto záložníka sa valí vlna kritiky už nejaký ten čas a niektorí argumentujú tým, že jeho slabšie výkony majú priamy vplyv aj na horšie výkony mužstva. Busquets je hráčom, ktorý je výborný v istom type systému, v tom, ktorý predvádza Barcelona, takže ak sa rozhodne pre odchod z Barcelony, na svete existuje len veľmi málo klubov, kde by mohol pôsobiť. Ak však mužstvo hrá priamočiarejším spôsobom hry, Busquets nestíha.

Luis Suarez

Uruguajčan je jedným z najlepších útočníkov FC Barcelona v jej histórii, ale pokles jeho výkonnosti je zjavný. Odchod je nutný, no útočník má veľmi vysoký plat a je nadmieru spokojný s životom v metropole Katalánska. Stále má platnú zmluvu ešte na jeden ďalší rok a v prípade ak odohrá aspoň 60% zápasov, automaticky mu bude predĺžená o jednu ďalšiu sezónu.

V každom prípade patrí medzi tých hráčov, ktorých chce vedenie odstaviť na vedľajšiu koľaj čo najskôr, pretože je to nevyhnutné. Barcelona chce na jeho miesto kúpiť Lautara Martíneza, ktorý by vniesol iskru do útoku Blaugranas. O Suareza je na druhej strane obrovský záujem v Ajaxe Amsterdam, no 33-ročný útočník by musel radikálne znížiť svoj príjem, aby si ho jeho bývalý klub mohol dovoliť.

Arturo Vidal

Zdá sa, že dobrodružstvo na Camp Nou sa končí aj pre Čiľana. Má dobrú reputáciu, takže by nemal byť problém v tom, aby si pohľadal nového zamestnávateľa. Stále však musíme počkať na to, ako jeho situáciu zhodnotí nový tréner.

Ivan Rakitić

Chorvát má s Barcelonou zmluvu do 30. júna 2021 a všetko poukazuje na to, že počas leta odíde. Sevilla má veľký záujem o jeho služby, no nevie si dovoliť zaplatiť prestup. Ak ho klub pustí zadarmo, ušetrí aspoň na výplate, no Chorvát si bude musieť znížiť nároky na výplatnej páske, aby sa vrátil späť do Andalúzie.

Samuel Umtiti

Francúz sa pre Barcelonu stal veľkým problémom. Umtiti chce zostať v Katalánsku, ale pre klub je kvôli svojmu zdravotnému stavu a vysokému platu len na príťaž. A veľkým problémom je, že práve kvôli jeho neustálym zraneniam nie sú ani záujemcovia o jeho služby. Zmluvu s Barcelonou má pritom až do roku 2023.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

19 komentáre
2020-08-20 10:08:21
Je super, že Pique, který tu své místo ma a logicky by měl zůstat, tak se nabídl odejít a ten zbytek, co by měl odejít, tak chce bojovat a drží se místa. Za mě ještě Busq a možná Roberto, ale ten podmínka náhrada proti slabším a na RB, ne v záloze.
2020-08-20 10:09:41
Kazdemu kto odmietne odchod by mal barto platit vyplatu z vlstneho, lebo on bol ten kto im tie kralovske zmluvy dal. To je tak ked starym slimakom davaju 5 rocne kontrakty