Katalánsky denník Sport postupne prinesie cyklus rozhovorov s kandidátmi na prezidenta FC Barcelona. Ako prvý poskytol rozhovor Víctor Font. Ten vyhlásil, že ak sa stane prezidentom katalánskeho klubu, Ronald Koeman nebude trénerom prvého tímu Blaugranas.


Tento cyklus rozhovorov vám prinesieme aj na forcabarca.sk.

Budeme radi, ak tento projekt podporíte a stanete sa premium členom na force


Koeman bol predstavený ako tréner Barcelony. Čo si myslíš o tomto rozhodnutí?

"Zmena trénera nevyrieši športovú krízu, ani inštitucionálnu a finančnú, ktorú Barcelona prežíva. To len Bartomeu a jeho vedenie pred týmto utekajú. Je nevyhnuté a nutné začať odznova."

Hovoríme o legende barcelonismo.

"To je pravda a musíme Ronaldovi poďakovať, že berúc do úvahy tak zložitú situáciu, je pripravený prijať túto zodpovednosť. Želám mu to najlepšie. Má osobnosť, pochádza z Dream Teamu a čerpal od Cruyffa."

Ale nebude tvojim trénerom, ak by si v roku 2021 vyhral voľby...

"Čítal som titulky, ktorú mi boli vkladané do úst, že aj keby v budúcej sezóne vyhral treble, nebol by mojim trénerom. Tento názor je potrebné umiestniť do správneho kontextu."

Áno, môžeš to rozvinúť...

"Sme názoru, že projekt klubu na nasledujúcich desať rokov sa nebuduje opierať len o jedno meno. Tréner Barcelony je veľmi dôležitá osoba, ale je len ďalším elementom oveľa zložitejšieho a komplexnejšieho stroja. Aby sme v nasledujúcej dekáde dosiahli maximálne úspechy, potrebujeme zaviesť športový projekt od viceprezidenta pre športové záležitosti až po trénerov kategórie benjamin, potrebujeme pevnú štruktúru."

Čo by si navrhoval na kratšie obdobie?

"Boli by sme za dočasné riešenie. Dúfam a hovorím to zo srdca, že Koeman a Barcelona môžu získať treble. Xavi bude s určitosťou na čele projektu a určite bude schopný nájsť miesto pre talent Koemana v popredí tohto projektu."

Zdá sa už jasné, že Xaviho máš v úlohe trénera. A čo viceprezident pre športové záležitosti a športový riaditeľ?

"Áno, aj tých máme. Viceprezidentom pre športové záležitosti bude bývalý hráč s rozsiahlymi skúsenosťami. Sí al Futur je výsledkom siedmich rokov práce, nie je to narýchlo zostavená kandidatúra za behu šesť mesiacov pred voľbami. Máme dvadsať riaditeľov, generálneho riaditeľa a veľmi vypracovanú a ambicióznu organizačnú schému vo všetkých oddeleniach. Máme veľmi dobre vypracovaný projekt."

Rozumiem, že nepočítate ani s novovymenovaným športovým riaditeľom Ramonom Planesom.

"Uvidíme. Ako je možné, že Koeman musí pracovať s Ramonom Planesom, jedným zo zodpovedných za nestabilné rozhodnutia v otázke prestupov v posledných sezónach? Špecialista, ktorý musí reportovať viceprezidentovi pre športové záležitosti, ktorým je sám prezident Bartomeu... To znamená, že tí istí ľudia, ktorí klub doviedli do športovej krízy, naďalej prijímajú rozhodnutia. Považujem to za smiešne."

Musia pokračovať v práci. Klub sa predsa nemôže zastaviť...

"Toto športové riaditeľstvo nemá právomoc prijímať rozhodnutia, ktoré budú mať veľký vplyv na najbližšie roky. A ak nový športový riaditeľ a tréner, ktorí prídu v roku 2021 budú veriť, že napríklad Luis Suarez a Piqué budú mať zásadnú úlohu pri vykonaní zmien, no Planes s Koemanom ich vyhodia? Je potrebné mať perspektívu, pozrieť sa ďalej, myslieť na zajtrajšok a na to, čo je najlepšie pre Barcelonu."

Obávaš sa toho, že Messi sa rozhodne odísť z Barcelony?

"Myslím si, že je tu isté riziko a to mi spôsobuje nočné mory. Messi je aktívom klubu, najdôležitejším hráčom v jeho histórii. Puto medzi Messim a Barcelonou musí pokračovať aj po tom, keď zavesí kopačky na klinec. Musí byť referenčným bodom klubu a jeho globálneho rozvoja."

Čo si myslíš o vyhláseniach Bartomeua v rozhovore pre BarçaTV?

"Že je odtrhnutý od reality. Neviem, či žije v nejakom paralelnom svete alebo čo. Jeho slová boli veľkým sklamaním. Nezodpovednosť spočíva v tom, že neodstúpil a dal prednosť svojim záujmom pred záujmami klubu. Je to ďalší dôvod, že zmena modelu klubu je nutná. Bartomeu nečíta články v novinách, nepočul, o čom sa hovorí a čo si socios myslia na ulici. Zachoval sa tak, ako by Rím, Anfield či Lisabon ani neexistovali."

Aké záujmy môže mať Bartomeu?

"Rozhodol sa zostať, aby uzatvoril ekonomickú bilanciu a ohraničil týmto riziko, že neskôr bude možné voči nim vyvodiť zodpovednosť. Mám pocit, že aj kvôli tomu, aby mal dostatok času, aby vytvoril kandidatúru súvisiacu s ich záujmami."

Viem si predstaviť, kam mieriš. Ale môže to vysvetliť zrozumiteľnejšie?

"Z informácií, ktoré sa k nám dostávajú, sa hovorí, že existujú snahy, aby sa Sandro Rosell objavil ako kandidát v úlohe kompromisu, ktorý by bol vo vzťahu so súčasným vedením, napríklad ako Jordi Roche či Joan Rosell."

Majú na to právo, však?

"Samozrejme. Hovorím to s plným rešpektom, každý socio môže kandidovať. Kandidatúra na prezidenta Barcelony však vyžaduje čas, mnohoročnú prácu, plánovanie, pedagogiku či podrobný program."

A to sa týka teba...

"Sí al Futur, ktorý sa vždy snažil byť konštruktívny, urobil v roku 2018 krok s cieľom, aby Barcelonu aj v roku 2030 vlastnili socios a vyhrávala Ligu Majstrov."

V októbri sa bude konať zhromaždenie socios compromisarios. Čo by si poradil socios alebo o čo by si ich požiadal?

"Požiadal by som ich, aby neschválili návrhy, ktoré budú ovplyvňovať klub aj po marci 2021. Hovorím o predĺžení kontraktov s hráčmi a sponzormi, o názve Camp Nou... Nič štrukturálne, čo by mohlo spôsobiť, že klub bude v nasledujúcich rokoch zadlžený. Už teraz cítim, že sa pokúsia streliť nám gól s Espai Barça. Aby to bolo transparentné zhromaždenie, na ktorom bude veľmi podrobne vysvetlená súčasná finančná situácia klubu."

Aktuálne sa hovorí o tom, že najprirodzenejšie by bolo, ak by došlo k dohode medzi Laportom a Fontom.

"Je pravda, že na ulici má o to prosí množstvo socios, hovoria, že teraz by to bolo pre Barcelonu najlepšie, ale myslím si, že Laporta, ktorý bol jedným z najlepších prezidentov v histórii Blaugranas, patrí už do minulosti a Sí al Futur, ako už naznačuje samotný názov, je projektom na najbližších desať rokov nášho klubu. Laporta a ja zdieľame rovnaký názor a čerpáme z toho istého zdroja Johana Cruyffa. Tento pakt je však záležitosť, ktorú sme nezvažovali."

Čo si myslíš o téme termínov Espai Barça?

"Ak vezmeme do úvahy, že hlasovanie v referende sa konalo v roku 2014 a väčšina prác nebude ukončená do roku 2025, hovoríme o jedenástich rokoch, aby sa tento projekt stal viditeľnou a hmatateľnou realitou. Je to skutočný nezmysel. Spomínam si, že Bartomeu sľúbil, že nový Palau bude dokončený v roku 2019. Máme rok 2020 a práce sa ešte ani len nezačali. Je to ďalší príklad zlého riadenia zo strany toho vedenia v posledných rokoch, čo nás doviedlo k nedostatočnej finančnej sile. Mali by byť oveľa opatrnejší, ale neboli."

Súhlasíš so Sandrom Rosellom, že je potrebné zvážiť, či stojí za to zachovať ostatné sekcie klubu?

"Duch viacerých sekcií Barcelony je v jej DNA a nevzdáme sa našej histórie ani toho, kým sme. Nielen že by som ich neeliminoval, ale práve naopak. Na začiatku chceme, aby vo všetkých disciplínach sme mali aj ženské mužstvo. Vytvoríme viac sekcií. A keďže každá z nich má svoju realitu a problémy, postaráme sa o to, aby každá jedna bola riadená ako by bola osobitným klubom. Keď Rosell spomenul ich rušenie, urobil tak s ohľadom na finančné náklady, ktoré generujú, ale na to je tu schopnosť vytvárať nové zdroje, aby bol tento model klubu udržateľný."

KLIKNI SEM a podpor projekt ForcaBarca.sk! Ďakujeme

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

8 komentáre
2020-08-23 12:59:00
Môžme si myslieť o ňom čo chceme, pravda je taká, že lepšiu víziu nikto z kandidátov neponúka. Za mňa by som mu dal šancu realizovať jeho myšlienky, sám som pritom zvedavý ako bude klub v nasledujúcich rokoch vypadať.
2020-08-23 13:04:11
Čím blíž jsou volby, tím míň a míň mi Font sedí. Už jen to vyjádření s Koemanem. Zase na druhou stranu, tam není nikdo další. Rossel a Laporte si své už zkusili a oba nejsou svatí. Takže Font bude mít nejspíš projekt, který vyhraje a budeme mu muset věřit, že to má vymyšlené. Jedna věc je papír a druhá realita. Barto asi taky nepočítal s prodejem Neymara a Covidem, to tě žádný plán nepřipravý. Tak uvidíme, jak to bude třeba po 3 letech jeho funkce a třeba nečekaným zvratem.