Barcelona patrí medzi kluby, ktoré kríza zapríčinená pandémiou koronavírusu donútila výrazne šetriť. S tým súvisí predaj hráčov. Madridský denník Marca uvádza, že odchod Ivana Rakitića, Arthura Mela a Artura Vidala ušetrí Barcelone 40 miliónov eur.

Rakitić a Vidal zarábali na Camp Nou dovedna 34 miliónov eur, kým Arthur z klubového rozpočtu vytiahol ďalších 6 miliónov. Ak z klubu odídu aj Lionel Messi a Luis Suarez, Barcelona ušetrí ďalších 120 miliónov eur. Futbalisti v každom prípade nie sú len bežní zamestnanci a odchod Messiho so Suarezom bude mať tvrdý dopad na prvý tím. Ronald Koeman však dal zelenú výpredaju hráčov a odídu aj veteráni, ktorí sú v hierarchii platov veľmi vysoko. Nenachádzajú sa ale v plánoch holandského trénera na túto sezónu.

Kľúčové je zredukovať výdavky na mzdy

Očakáva sa, že Barcelona v sezóne 2020/2021 príde o viac ako 300 miliónov eur, pričom v prechádzajúcej sezóne zaznamenala straty vo výške 200 miliónov eur kvôli pandémii koronavírusu. Je všeobecne známe, že platy v Barcelone zhltnú obrovskú časť príjmov - v podstate až 60% z plánovaného rozpočtu na úrovni 1 miliardy euro. Ak ale príjmy klesnú tak výrazne ako sa predpokladá, teda na 700-800 miliónov, Barcelona musí nutne znížiť aj výdavky na mzdy.

Riešením je predaj hráčov s veľmi vysokými platmi, čo sa začína diať a zároveň klub už teraz rokuje so všetkými hráčmi, ktorí v klube zostanú, aby si znížili výplaty. Josep Maria Bartomeu na druhej strane ubezpečil, že klub má finančné zdroje na nákup nových posíl, ale v prvom rade musí urobiť priestor práve v rozpočte vyhradenom ma mzdy.

V súčasnosti je zložité vidieť príchod nejakého hráča na Camp Nou. Skôr sa očakáva, že prvý tím Barcelony posilnia hráči z akadémie. Médiá píšu, že Riqui Puig a Ansu Fati budú v tejto sezóne zohrávať dôležitejšiu úlohu v tíme Ronalda Koemana.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

6 komentáre
2020-09-03 09:46:47
Tak na Arthurovi ušetría,keď namiesto neho prišiel Pjanič ktorý berie raz toľko.
2020-09-03 09:54:10
A to aj polobohovi Messimu chceli znížiť plat. Nie je to jeden z dôvodov prečo je teraz taký smutný a chce odísť ?