Sezóna 2019/20 sa v posledných pár dňoch zdala byť poslednou sezónou Lionela Messiho v drese Blaugranas. Pozrime sa spolu bližšie na výkony, ktoré v nej Argentínčan predviedol. 

Akokoľvek čudne to môže znieť, nie je prekvapením, že sezóna 2019/20 zmietla z FC Barcelona všetko dobré. Navyše mohlo dôjsť k tomu, že by Lionel Messi opustil klub. Napriek tomu, kapitán Blaugranas aj v tejto sezóne zas a znova ukázal, že dokáže zareagovať na tlak a prekonávať rôzne rekordy. Presne tak tomu bolo aj teraz.  

Argentínska hviezda strelí v priemere 45 gólov za sezónu. V uplynulej sezóne si na konto pripísal “len” 31 gólov a zaznamenal 25 asistencii. Táto neuveriteľná štatistika len zas a znova potvrdzuje Messiho geniálne futbalové zručnosti, ktoré sa jednoducho nedajú vysvetliť. Napriek tomu, ani jeho vynikajúce štatistiky, síce bez tímového úspechu, nedokázali Lea presvedčiť, aby neuvažoval o odchode z Nou Camp. Pozrime sa, kde sa to celé začalo.

La Liga

Výkony Lionela Messiho v La Lige boli vždy vynikajúce a častokrát dokázal doslova čarovať. Toto tvrdenie potvrdzuje aj sezóna 2019/20, kedy sa Argentínčanovi podarilo prekonať rekord, keď dokázal asistovať až 21-krát a z prvého miesta zosadil bývalého spoluhráča Xaviho Hernándeza. 

Zároveň si však na svoje konto napísal najmenší počet gólov od sezóny 2008/2009, ale ani to ho neodradilo, aby si na svoje konto pripísal už piatu trofej Pichichi pre najlepšieho strelca La Ligy. Napriek tomu môžeme vidieť, že sa čoraz viac kapitán Blaugranas snaží aj o vytváranie hry, z ktorej pramení výsledný počet asistencii.  

Messiho vynikajúce výkony sú nepopierateľné. To ako viedol katalánsky celok v priebehu mnohých rokov je nepochybne to najlepšie, čo mohol tím od neho dostať. Klub sa napriek tomu, že už aj Messiho najlepšie roky sú len minulosťou, naňho až príliš spolieha a ďalší spoluhráči neprejavili dostatočné odhodlanie na prevzatie zodpovednosti. Prirodzene aj jeho to začalo unavovať, keď mal byť ústrednou postavou v každom jednom zápase. Sezóna 2019/20 bola stelesnením takéhoto správania a pravdepodobne bola jednou z najhorších v celých dejinách klubu. 

Prehra s Osasunou v predposlednom zápase sezóny La Ligy mnohých sklamala. Keď dôjde k problémom, každý čaká, že tu bude Messi a všetko vyrieši svojimi gólmi alebo prihrávkami. Nie vždy však k tomu príde. Preto sa stalo to, čo sa nikdy nemalo stať - mnohí začali Messiho obviňovať za všetko, čo sa celému tímu udialo. V mnohých prípadoch pôsobil ako obetný baránok tímu, avšak celá sezóna bola kolektívnym zlyhaním a nie jednostrannou záležitosťou. 

Copa del Rey 

Messi svojimi gólmi dával mnohým culés nádej na výhru v Copa del Rey, keď v zápase proti Leganés skóroval dvakrát a v uplynulej sezóne tím postúpil do štvrťfinále. Jeho neuveriteľný gól z poslednej minúty ukončil zápas v pomere 5:0, čo z neho urobilo 500. víťazstvom kapitána Blaugranas. 

Schopnosť Messiho strieľať góly a vytvárať šance bola vždy fenomenálna. Tentokrát to bolo doslova ako z veľkej knihy kúzel - dribloval okolo každého rozhodcu Leganés a dával fanúšikom tie najčarovnejšie chvíle. 

Athletic Club však praskol šťastnú bublinu Kataláncov, keď vyradili Blaugranas z boja o víťazstvo v Copa del Rey. Barcelona sa v celom zápase snažila prelomiť obranu súpera, ale ani Messi nedokázal zvrátiť osud katalánskeho tímu. Toto bol ďalší príklad zápasu, kedy sa tím snažil vyhrať zápas len cez jedného hráča a došlo len k poklesu produktivity a k porážke. 

Liga majstrov 

Počas celej sezóny 2019/20 katalánsky tím trápili nevýrazné výkony a v Lige majstrov akoby sa to celé len znásobilo. Argentínčan si na svoje konto v uplynulom ročníku UCL pripísal 3 góly a 3 asistencie. Osobné štatistiky však takmer nikoho nezaujímajú, keďže najviac verejnosť zaujíma potupná porážka v Lisabone proti Bayernu Mníchov. Táto prehra bola najhoršou v celej kariére Argentínčana. 

Krutá prehra s Bayernom Mníchov spôsobila totálnu frustráciu kapitána Blaugranas. Ten sa na pár dní odmlčal a nekomunikoval s celým svetom. Po tom prišla informácia o tom, že chce klub opustiť a začala sa pravá argentínska telenovela, ktorej záverečný diel pozná snáď každý.  

Aká bude budúcnosť Lionela Messiho? 

Niekedy ľuďom chýba mladšia verzia Messiho, ktorý dokázal bežal rýchlosťou svetla, ktorú nahradila v poslednej dobe jeho výrazná pomoc pri vytváraní gólov. Jeho vízia a vynikajúce schopnosti s loptou sú najlepšou kombináciou, aké kedy futbalový svet videl. Pozerá na loptu a vie, kde musí byť.  

Sezóna 2019/20 sa niesla v znamení bilancovania kariéry Argentínčana. Uvažoval či mu stojí za to pokračovať v kariére v drese Blaugranas alebo urobiť krok smerom dopredu a vyskúšať pocit byť aj v inom klube. Do tohto celého ho prinútilo vedenie, ktoré sa správalo k hráčom prinajmenšom neúctivo a len hľadelo na svoje požiadavky a finančnú stránku klubu. Financie sa stali prioritou namiesto športového projektu. 

Celé to vyústilo až do situácie, kedy Argentínčan zaslal fax do kancelárie vedenia FC Barcelona s požiadavkou o odchod. Vedenie ho však odmietalo pustiť, len v prípade vyplatenia jeho výstupnej klauzuly vo výške 700 miliónov eur. Túto sumu si však nemôžu dovoliť vyplatiť ani tie najbohatšie kluby na svete. Argentínčan mal len jedinú možnosť odísť z klubu a to je posunúť celý spor na súd, čo kapitán Blaugranas rázne odmietol. Celá sága sa nakoniec skončila tým, že Messi bude obliekať dres katalánskeho klubu aj v sezóne 2020/2021 a jeho ďalšie kroky ukáže len čas. 

Lionel Andrés Messi je rodený víťaz. Snaží sa ísť príkladom a motivovať spoluhráčov, dávať rady mladíkom a pomáhať organizovať klub po všetkých stránkach. Klubu je oddaný celým srdcom aj napriek momentálnej katastrofálnej situácii. Kapitán Blaugranas si nezaslúži byť na mieste, kde ho sezóna 2019/20 dopravila. Nezaslúži si po tom všetkom, čo pre katalánsky klub urobil, zažívať pocity obviňovania, nesympatii či nebodaj počuť urážky na svoju osobu. Mal by dostať od vedenia oveľa viac ako len nulový športový projekt, plátanie dier za pochodu a nekompetentných ľudí okolo seba. Preto je potrebné zachrániť jeho posledné roky kariéry - či to bude v Barcelone alebo po budúcej sezóne niekde inde nevie nikto, ale jedno je isté, najlepší hráč histórie si zaslúži len to najlepšie. 

 

zdroj: barcauniversal.com

foto: barcauniversal.com

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

Diskusia

2 komentáre
2020-09-08 18:25:31
Chybi jedna tabulka, ktera by vse rekla za jeden dlouhy clanek
2020-09-08 18:47:24
Myslim, ze tam mate chybu. Messi vyhral uz siedmu trofej Pichichi.