Ansu Fati je jeden z najsľubnejších vychádzajúcich talentov svetového futbalu. Pred pár dňami to bol už rok, čo debutoval v A-tíme katalánskeho klubu v zápase proti Real Betis, ktorý sa skončil výhrou Blaugranas v pomere 5:2. 

Na futbale je skvelé to, že každoročne môžeme vidieť nové vychádzajúce talenty a horlivo diskutovať o ich potenciálnych osobných či klubových úspechoch. Najväčšie kluby na svete majú tie najtalentovanejšie akadémie, ale bohužiaľ, vo väčšine prípadov sa aj tak uchyľujú ku kúpe hotových hráčov. Toto je tiež príklad katalánskeho klubu za posledné roky. Došlo k megalománskym nákupom, pričom sa dané hniezdy nepresadili a klub vyhodil stovky miliónov do vzduchu. Za zmienku stojí prípad Ousmane Dembélého či Philippe Coutinha, avšak všetci budeme pevne veriť, že sezóna 2020/2021 bude u nich prelomová a každému dokážu, že klub neurobil chybu, keď ich podpísal. Napriek tomu všetkému je potrebné si uvedomiť, že La Masia produkuje dosť kvalitných hráčov na to, aby sa klub musel uchýliť ku kúpe toľkých nepotrebných hráčov. 

Pred rokom, pred obdobím pandémie koronavírusu a finančnej krízy, mala FC Barcelona problémy so zdravotným stavom jej hráčov. Išlo konkrétne o zranenia útočníkov, keď došlo k dlhodobému zraneniu Ousmane Dembélého. Klub sa musel popozerať po náhrade za Francúza. Keďže klub minul nemalé prostriedky na nákup hráčov, tak bol nútený využiť niektorého z hráčov La Masie a rad padol na Ansu Fatiho. Mladík v 16 rokoch ohromil všetkých svojou hrou. Hneď v druhom zápase za A-tím dokázal skórovať proti Osasune, keď Katalánci len remizovali 2:2. V ďalšom zápase proti Valencii sa mladík, stále vo veku 16 rokov dokázal sám presadiť a dokonca si na svoje konto pripísal aj asistenciu. Neuveriteľné na tomto celom je fakt, že mladík nikdy nehral za B- tím, keď bol do “Áčka” povýšený z Juvenil A. 

Sezóna 2019/20 bola pre katalánsky klub doslova sklamaním a aj vynikajúce predstavenia vychádzajúceho talentu na tom nič nezmenili. Mladík lámal a doteraz láme rôzne rekordy. Nielen jeho ohurujúcimi výkonmi na ihrisku, ale aj štatistikami potvrdzuje len to, že jeho prítomnosť v A-tíme Blaugranas nie je náhodou. 

Ansu Fati sa stal historicky najmladším strelcom gólu za seniorskú reprezentáciu Španielska, stal sa najmladším hráčom A-tímu FC Barcelona a tretím najmladším hráčom La Ligy. Stal sa najmladším hráčom Ligy majstrov a dokonca aj najmladším strelcom v tejto súťaži. Toto všetko stihol za pár mesiacov. Je neuveriteľné, čo dokázal ponúknuť katalánskemu tímu a všetci len teraz môžeme snívať, čo ešte len môže Barcelone ponúknuť. 

Po sezóne 2019/20 môže byť talent v podobe Ansu Fatiho svetlom na konci tunela, pokiaľ sa bude s ním narábať s adekvátnym prístupom. Blaugranas našli konečne to, čo po dlhé roky hľadali - krídelníka s hladom a dravosťou. Ansu je zatiaľ posledným klenotom La Masie a to nie hocijakým. Pod vedením Ronalda Koemana, ktorý má v úmysle hrávať s krídelníkmi môže rodák z Guinea-Bissau zaujať ešte viac. Určite sa už mnohým vynorila jedna otázka pri pozeraní na hru Fatiho - môže sa Ansu stať novým Messim? Nie však tým, o ktorom sa dennodenne píše v mnohých športových žurnáloch, ale skôr novým vodcom Blaugranas. 

Predtým ako na poslednú otázku dostaneme odpoveď je dôležité, aby tréner rozumne využíval mladíkov potenciál a aby dochádzalo neustále k jeho hernému progresu. Tiež je dôležité ešte nehádzať na jeho ramená príliš veľkú zodpovednosť, aby nedošlo k pozastaveniu jeho vývoja. Každopádne všetci veríme, že tento klenot La Masie nám dokáže vyčarovať úsmev na tvári, vyhrať mnoho zápasov a priniesť na Nou Camp aj niekoľko trofejí. 

 

zdroj: barcauniversal.com

foto: fcbarcelona.com

 

Diskusia

2 komentáre
2020-09-18 11:55:28
tuto sezonu budeme mať tolko hračov dopredu, že bude priam nemožne dať všetkym tolko minut aby boli spokojní..som zvedavý ako sa to vyrieši
2020-09-19 09:52:08
Čo je to za politika uzatvárať kontrakty ktoré končia vo veku 34 rokov hráča? A je ich tam takých viac.