El Clásico sa dnes odohrá za nezvyčajných podmienok pred prázdnymi tribúnami na Camp Nou a v období, kedy mužstvá sú v procese výstavby a nehrajú práve najlepší futbal. Denník La Vanguardia poukázal na kľúčové taktické aspekty dnešného súboja Barcelony s Realom Madrid.

4-2-3-1 proti tomu, čo predstaví Zidane

Denník zdôrazňuje dôležitosť rozostavenia oboch mužstiev. Nepochybuje o tom, že Barcelona nastúpi do zápasu s rozostavením 4-2-3-1 a očakáva, že v zostave nebude chýbať Antoine Griezmann. Ďalšie personálne zmeny môžu súvisieť s Jordim Albom. Oveľa väčší otáznik visí nad rozostavením, ktoré do zápasu pošle Zinedine Zidane. Francúz môže vsadiť na 4-3-3 s ofenzívne nastavenými krídlami, alebo siahne opäť po 4-4-2. La Vanguardia predpokladá, že Zidane zvolí to druhé rozostavenie. Denník je názoru, že vhodnejší je príchod Fedeho Valverdeho a hra na štyroch záložníkov a takto zakryť súčasné nedostatky Los Blancos. Ak sa tak stane, pre Barcelonu bude dôležité, aby sa jeden z krídelníkov rýchlo sťahoval do obrany (Ansu Fati alebo Griezmann) a súper nemal číselnú prevahu, keď Katalánci budú hrať ofenzívne. Ak tento spôsob bude fungovať, Barcelona znemožní Real držať loptu, hoci bude hrať s 4-4-2.

Messi VS Ramos

Začiatok sezóny v podaní Lea Messiho nepatrí medzi tie najlepšie v jeho kariére, ale stále hovoríme o najrozhodujúcejšom hráčovi v kádri FC Barcelona a teda najnebezpečnejšej ofenzívnej zbrani Blaugranas. Messi sa však proti Realu strelecky nepresadil už 425 minút a na dnešné stretnutie má tým pádom o to väčšiu motiváciu. Okrem toho v tejto sezóne hráva na pozícii falošnej deviatky, čo by mu malo v zápase proti Realu vyhovovať, nakoľko Los Blancos majú tendenciu nechávať súperovi viac priestoru. Prvý kľúčový aspekt sa tak týka Messiho nôh.

A ten druhý sa týka Ramosa, ktorý sa pokúsi Messiho vo vzájomných súbojoch vygumovať. Ak berieme do úvahy výbornú fyzickú kondíciu stopéra Realu, Messiho nečaká nič jednoduché, pretože všetci veľmi dobre poznáme herný štýl Sergia Ramosa a jeho tvrdé súboje či dohrávanie súbojov. Messi si bude po loptu častejšie zbiehať hlbšie do poľa a Ramos ho musí mať na očiach, čím za sebou môže nechať otvorený priestor a tým ponúkne príležitosť na nábeh pre krídelníkov alebo hráča hrajúceho ako mediapunta, čiže Coutinha.

Ľavá strana

Väčšinu akcií Barcelony v tomto zápase potiahne ľavá strana a to z niekoľkých dôvodov. Po prvé, pravá strana Realu neprezentuje adekvátnu úroveň. Nacho nie je špecialistom na hru na tejto pozícii. Raphaël Varane zas nechráni priestor v blízkosti pravej strany obrany, pretože preferuje mať pod palcom svoj priestor. V súvislosti s tým môže mať Nacho od Zidana nakázané, aby kryl krídelníka súpera. Ak Ansu Fati bude zbiehať do stredu poľa, stiahne so sebou aj hráča Realu. V tomto kontexte sa objaví dvojica možností: buď krídelník Barcelony vyhrá svoj súboj s Nachom alebo v tomto sektore vytvorí voľný priestor pre spoluhráča. A práve týmto spôsobom môže Barcelona narobiť svojmu súperovi najväčšie problémy. Real v tejto sezóne inkasoval 6 gólov a až 4 padli po akcii v tomto priestore.

Snaha Casemira o narušenie rovnováhy

Barcelona sa musí pokúsiť rozbiť rovnováhu Realu. O tú sa v drese Los Blancos stará Casemiro, ale v uplynulej sezóne bol hráčom, ktorý získal najviac lôpt v celej La Lige. Pre Barcelonu je kľúčové, aby ho neustále zamestnávala v súbojoch s dvojicou hráčov, aby mal pochybnosti a mohol zle prihrať. Nevyhnutné bude, aby záložník (De Jong) sa aktívne zapájal do útokov v koridore medzi Brazílčanom a šestnástkou Realu. Coutinho sa zas bude musieť sťahovať, čím bude vedieť odtiahnuť svojho rodáka. Ak sa to Barcelone podarí vniesť aj do praxe, môže to byť kľúčový aspekt a získa viac šancí na strelenie gólu.

Nábehy Benzemu a zmeny krytia

Hrozba zo strany Realu môže v súčasnosti prísť z dvoch strán. Na jednej strane hovoríme o Viniciusovi - dynamika a schopnosť hry jeden na jedného, je vo forme, no predovšetkým ide o hrozbu zo strany Benzemu. Útočník má v tíme Los Blancos väčšiu hodnotu vzhľadom na svoj pohyb a tvorbu hry, než samotné skórovanie. V súčasnosti zaostáva za svojimi zvyčajnými štatistikami, pretože strelil len jeden gól, hoci v La Lige vyslal na bránku súpera až 17 striel. Nedarí sa mu na góly ani prihrávať, pretože doteraz má na konte len jednu asistenciu. Je však isté, že skôr či neskôr sa dostane do formy. Ako krajný bek, tak aj stopér si musia pri bránení Francúza dávať veľký pozor a to najmä, keď sa stiahne po loptu, aby ju následne prihral a neskôr sa pokúsi o nábeh do pokutového územia, čím chce prekvapiť súpera. Zvyčajne si zbieha z ľavej strany útoku, takže Gerard Piqué sa musí mať na pozore. Benzema patrí medzi hráčov, ktorí si vyžadujú plnú koncentráciu obrany súpera, pretože zahroziť môže v každom momente.

zdroj: La Vanguardia
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2020-10-24 13:59:25
Jestliže nastoupí Grizeman, čekám prohru, pač budeme hrát o hráče v poli méně.
Jestliže G nastoupí, tak se pro mne tímto definitivně zajebal Koeman, poněvadž ten vždy tvrdil, že budou nastupovat hráči dle výkonů a né dle jména... :D

Alba, Araujo, Piqué, Dest
de Jong, Sergio
Trincao, Coutinho, Dembelé
Messi