Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom proti Deportivu Alavés.

[Marc Brau, Barça TV] Alavés podľa potreby mení svoje rozostavenie, hral už na troch či štyroch obrancov. Môžeme zajtra očakávať defenzívnejšieho súpera?

"Analyzujeme každého súpera, Alavés má rôzne možnosti rozostavenia. Pre mňa je najdôležitejšie, aby sme hovorili o nás, zahrať v rovnakom rytme ako naposledy."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Povedal si, že je potrebné vypracovať automatizmy. Chceš po takom zápase ako s Juventusom zopakovať základnú zostavu?

"Je to možné, ale musíme sa pozrieť aj na fyzický aspekt. Hráme čoraz lepšie, posledný zápas bol celkom kompletný, ale nie úplne, pretože sme nepremenili množstvo príležitostí. Je však vidieť, že dokážeme už lepšie hľadať voľný priestor na ihrisku. Môžeme vymeniť hráčov, pretože náš káder má viac ako 11 hráčov."

[Marta Ramon, RAC1] Ako sa cíti Ter Stegen? Kedy by sa mohol vrátiť?

"Trénuje s mužstvom od včera a cíti sa dobre. Chýba mu už len trochu, aby mohol hrať. Dúfam, že sa onedlho vráti. Nie je dobré uviesť konkrétny termín, potrebuje ešte niekoľko tréningov."

[Joan Tejedor, Cadena SER] Včera sme na trávniku videli aj Samuela Umtitiho. Budeš s ním môcť počítať, keďže chýba Araujo?

"Zatiaľ nemôže hrať, dnes absolvoval časť tréningu, ale potrebuje ešte niekoľko kompletných tréningov. Som spokojný, ale chýba mu ešte niekoľko tréningov. Nie však veľa."

[Helena Condis, Cadena COPE] Všetky titulky denníkov sa teraz sústredia na Pedriho po skvelom výkone s Juventusom. Je dobré, že sa mu venuje tak veľká pozornosť? Bol by si radšej opatrnejší?

"Pedri je veľmi normálny a prirodzený. Správy v tlači sú normálne, má 17 rokov a hral v Clásicu, potom s Juventusom. Najdôležitejší je samotný hráč. Stojí nohami pevne na zemi. Ak by tomu tak nebolo, potom by sme ho mali stiahnuť na zem. Mali by sme si užívať jeho hru a pomáhať mu, keď hrá."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Viem, že môžeš kontrolovať len svoju prácu, ale v klube sa stalo veľa a klub už nemá prezidenta, ktorý ťa najal. Ako to môže ovplyvniť tvoju budúcnosť?

"Neviem, preto som vždy hovoril, že to nemám vo svojich rukách. Pracujem ako najlepšie viem, aby som dosiahol dobré výsledky a získal trofeje. Práve to musím urobiť. Na zvyšok si musím počkať, určite sa hovorí o zmenách, ale nie som nervózny, sústredím sa na prácu. Kandidáti by mali do volieb predstaviť svoje projekty. Uvidíme, kto sa stane prezidentom."

[German García, Radio Nacional] Dembélé zahral v Turíne výborne. Čo od neho očakávaš? Zdá sa, že po jeho početných zraneniach sa všetko vracia do normálu.

"Myslím si, že zranenia veľmi ovplyvnili jeho hru. Teraz sa fyzicky cíti oveľa lepšie, dobre trénoval, v poslednom čase hral veľa. Dembélé je kreatívny, rýchly, dobrý v hre jeden na jedného, môže hrávať na oboch krídlach. Môže sa zlepšiť, pretože nemôže strácať loptu v nebezpečných zónach. Pre neho je však podstatné, aby sa cítil fyzicky dobre."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ansu Fati oslávi už zajtra 18. rokov. Akú mu dáš radu k narodeninám?

"Predovšetkým musí naďalej pracovať a zlepšovať sa. Včera som s ním hovoril trochu o koncentrácii, musí to zlepšiť. Niekedy z tohto dôvodu stráca loptu, nie kvôli zručnostiam, ale koncentrácii. Pomôžeme mu s tým. Má talent, je veľmi dobrý a musíme o neho dbať a pomáhať mu."

[Jordi Gil, Diario Sport] Riqui Puig nebol povolaný na zápas. Je zranený alebo prečo si ho nepovolal?

"Je to rozhodnutie trénera. Na začiatku sezóny sme často povolávali 23 hráčov, ale to je priveľa. Je lepšie cestovať s 21-22 hráčmi a zvyšok môže medzičasom trénovať, aby boli fyzicky pripravení hrať."

[Joan Domenech, El Periódico] Pedriho si poslať hrať na ľavú či pravú stranu alebo do stredu. Od čoho to závisí? Od súpera, spoluhráčov, ktorí sú s ním na trávniku alebo sa snažíš zistiť, na ktorej pozícii bude hrať najlepšie?

"Myslím si, že na tých troch pozíciách môže hrať dobre v závislosti od mnohých vecí. V zápase s Juventusom spolu s Albom čelil Cuadradovi aj krídelníkovi. Dôvod bol taktický. Závisí to aj od toho, kde hrá Leo a od súpera. Pedri ukázal, že môže hrať na rôznych pozíciách."

[Laura Brugues, TV3] Povedal si, že Ansu Fati sa musí viac sústrediť. A čo si povedal Pedrimu?

"To čo Ansu - vždy sa môže naučiť niečo od spoluhráčov a od rovesníkov. Pedri sa veľmi sústredí na všetko, čo robí. Je to iný hráč. Ansu má vynikajúce schopnosti, ale môže zlepšiť koncentráciu. Pedri zas musí zlepšiť iné veci. 17-ročný mladík nie je hotovým futbalistom, je normálne, že môže mať výkyvy formy."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Čo musia urobiť hráči, ktorí nehrajú veľa, aby dostali šancu?

"Nemajú veľkú šancu, pretože máme celkom vyskladané mužstvo. Na svoju šancu musia čakať a každodenne preukázať túžbu a trénovať či hrať v Barcelone B. Vo futbale sa mení veľa, dnes je niečo biele, zajtra čierne. Treba počkať."

[Jordi Blanco, ESPN] Diego Maradona dnes oslavuje 60 rokov. Koho by si vybral ako hráča, ktorý tak ovplyvnil svoju epochu?

"Maradona bol najlepší vo svojej dobe, dnes je pre mňa najlepší Messi. Nedá sa porovnávať moja éra s tou súčasnou. Teraz je rytmus a intenzita na vyššej úrovni, podstatnejšia je kondička. Maradona bol najlepší vo svojej ére, dokázal to v Barcelone aj v reprezentácii."

[Ángel Pérez, Mundo Deportivo] Toni Freixa včera povedal, že ak sa stane prezidentom, zostaneš trénerom. Dodáva ti tento výrok viac sebadôvery?

"Nerád hovorím o konkrétnych kandidátoch, uvidíme, čo sa stane. Moja práca nespočíva v tom, aby som bol spokojný, ak o mne niekto hovorí v dobrom, alebo nespokojný, ak chce niečo zmeniť. Uvidíme, čo sa stane. Som tu kvôli klubu. Najdôležitejšie je zajtrajšie víťazstvo."

[Alex Maria Franquet, El Correo] Čo hovoria tvoje analýzy o Alavése? Je zápas s týmto súperom na výjazde nebezpečnejší ako doma?

"Alavés môže použiť rôzne rozostavenia. Hrá defenzívne a čaká na súpera. Očakávam ťažkého súpera, to závisí od našej formy, koncentrácie a rytmu. Ak budeme hrať rýchlo, nájdeme voľný priestor. Viem, že v lige potrebujeme tri body."

[Enzo Olivera] Ako hodnotíš Ronalda Arauja? On sám kedysi povedal, že musí zlepšiť vyvážanie lopty a že v tomto smere mu je vzorom Gerard Piqué. Čo si myslíš o jeho hre? Ako sa cíti?

"Ronald má pre sebou veľkú budúcnosť. Má výborne zručnosti, aj napriek svojmu vzrastu je rýchly, silný, má to dobre uložené v hlave. Počítame s ním a nezabúdame na to, že je mladý a musí zlepšiť niekoľko vecí: postavenie s loptou, prvý dotyk s loptou, tvorbu hry. Vo všeobecnosti som s ním veľmi spokojný. Škoda, že sa zranil."

[Diari Ara] Zmenilo sa niečo v hre Griezmanna, keďže sa v porovnaní s poslednými zápasmi oveľa viac zapájal do hry?

"Keď sa vyhráva, tak si všimnete aj také veci, je to normálne. Po El Clásicu sme boli smutní a po poslednom zápase sme boli s jeho hrou spokojní. Nemôžem sa sťažovať na Griezmannov prístup. Zachoval sa dobre, ale je čas, aby skóroval."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] V Groningene si debutoval vo veku 19 rokov. Akým spôsobom využívaš vlastné skúsenosti, aby si si vedel poradiť s Fatim a Pedrim?

"Mladým vždy hovorím, aby si užívali túto chvíľu. Nie je normálne, aby v takomto tíme hrali dvaja 17-roční mladíci. Musia byť skromní a tvrdo pracovať, kariéra je dlhá. Musia trénovať, aby sa zlepšili. Sledujem ich už 2-3 mesiace a sú to skvelí chalani, dokonale vedia, čo majú robiť."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Robí ti pozícia pravého obrancu najväčší problém? Sergiño Dest bol v El Clásicu jedným z najlepších a s Juventusom hral Roberto. Aký je medzi nimi rozdiel? Čo ti dávajú?

"Mám veľkú radosť z toho, že sme získali Desta, aj on je mladý, má 19 rokov. Roberto hral s Juventusom, pretože na začiatku sezóny podával dobré výkony, nebol dôvod ho odstaviť. Konkurencia na pravej strane obrany je veľmi dobrá. Treba im dávať šance, boj bude dobrý."

zdroj: BarcaTV+
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2020-10-30 16:28:25
On by zas mohol zapracovať na súdnosti a pomôcť by mu mohol vyhadzov.
2020-10-30 16:49:43
podľa jeho slov hračom ako alena , puiq , moc šanci ani neda čiže lepšie bude ked pojdu cez zimu hosťovať najlepšie dakde do španielska nech im ukaže puiq že je lepši ako cela naša spomalena zaloha a asi aj trener !!!!