Tréner FC Barcelona na tlačovej konferencii pred zajtrajším zápasom Ligy Majstrov s Dynamom Kyjev opäť kritizoval kalendár zápasov a vyjadril sa k situácii v kádri svojho mužstva. Holanďan dodal, že teraz môžu dostať šancu mladíci a ubezpečil, že v otázke zisku titulu zostáva optimistický.

[Marc Brau, Barça TV] Dynamo Kyjev získalo niekoľko dôležitých hráčov v porovnaní s vašim prechádzajúcim zápasom. Očakávaš podobný zápas alebo možno bude úplne iný?

"Predchádzajúci zápas bol pre nás veľmi ťažký aj napriek mnohým absenciám v drese súpera. Po dobrom začiatku sme nehrali najlepšie. Keď nehráme dobre, súperi nám môžu skomplikovať život. Vtedy sme mali gólové príležitosti, musíme to zlepšiť."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] De Jong a Messi chýbajú na zozname povolaných. Ako to vysvetlíš?

"Máme absencie z dôvodu zranení a k tomu sme sa rozhodli nezobrať Lea a Frenkieho, pretože naša situácia v Lige Majstrov je celkom dobrá a oni potrebujú oddych po mnohých zápasoch."

[Marta Ramon, RAC1] Je možný rýchly návrat Samuela Umtitiho ako reálna možnosť v defenzívnej línii?

"Vieme, že Umtiti bol dlhší čas zranený. Dúfame, že za 2 týždne bude pripravený. Dobre trénuje, robí takmer všetko. Myslím si, že jeho posledný zápas bol v júni uplynulej sezóny. Nehral takmer 5-6 mesiacov a musí si veľa nadrobiť."

[Adria Albets, Cadena SER] Je to pre vás náročný týždeň kvôli prehre aj zraneniam. Ako sa cítiš? Si optimista a motivovaný? Aj hráči majú dobrú náladu?

"Naše výsledky majú vždy veľký vplyv, ale nemení to naše ambície. Ja som spokojný s prácou hráčov, ktorí zo seba dávajú všetko. Zajtra je ďalší zápas, v Lige Majstrov sa nám darí dobre, takmer sme už postúpili."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Si spokojný so svojou prácou? Zmenil by si veľa rozhodnutí z tých, ktoré si prijal?

"Nie som spokojný, pretože sme stratili veľa bodov. V lige nás do konca roka čaká 7 zápasov, z toho 5 doma, takže je možné povedať, že som optimista. Vieme, aká je naša situácia a aké rozhodnutia sme prijali. Ale celkovo sa sústredím na svoju prácu, taktiež som spokojný s prácou hráčov, ale nie s výsledkami."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Aj napriek zraneniam v defenzíve si De Jonga nevzal do Kyjeva. Ako sa cíti Araujo, bude môcť počas víkendu hrať? Alebo dáš šancu Minguezovi?

"Áno, je to jedna z možností, Araujo trénuje individuálne, takže najprv sa musí pripojiť k tréningu s mužstvom. Vzhľadom na nízky počet stopérov nebudeme riskovať. Keď máme mnohých zranených, dostanú šancu ostatní, napríklad Mingueza."

[Josep Capel, Radio Nacional] Stále nie je jasné, ako dlho bude Piqué mimo hru. Myslíš si, že teraz je kúpa stopéra nutnosťou alebo dokážeš vydržať do konca sezóny s tým, čo máš?

"Vieme, že absencia Piquého je citeľná. Ešte nevieme, ako dlho potrvá, ale určite to bude dlho, nepôjde o 2 týždne. Máme 2-3 pozície, na ktorých potrebujeme prestupy. Vieme však, v súčasnosti to nemôžeme urobiť a je to vhodný moment, aby sme dali šancu mladým. Pokiaľ bude možnosť niekoho kúpiť, v januári sa porozprávame s klubom. Záleží to od mnohých vecí."

[Albert Roge, Sport] Matheus Fernandez bol po prvýkrát povolaný na zápas. Je pripravený hrať?

"Keď sú všetci zdraví, konkurencia je obrovská, aj na pozícii pivota. Ale chýbajú nám hráči a Matheus bol povolaný, pretože trénuje dobre a zaslúži si to."

[Roger Torelló, Mundo Deportivo] Akým spôsobom môžete zvrátiť súčasnú komplikovanú situáciu? Čo môžete urobiť okrem zníženia počtu inkasovaných gólov?

"Neinkasujeme až tak veľa gólov, podstatnejšia je častejšia streľba, hoci aj inkasované góly je potrebné analyzovať. Nemôže sa to stať v 47. minúte. Musíme sa zlepšiť, nestrácať lopty, na inkasované góly má vplyv viacero aspektov. V obrane nehráme až tak zle. V zápase s Dynamom to tak bolo, ale to závisí od celého tímu, takže aj od útočníkov a presingu. Musíme to zlepšiť."

[Albert Hernández, TVE] Po prehre s Atléticom sa hovorí, že jedným z problémov Barcelony je závislosť na Messim. Čo povieš ľuďom, ktorí spochybňujú, že Messi je stále rozhodujúci?

"Už neraz som povedal, že o Messim hovoríme priveľa. Vždy mal veľmi veľký vplyv na úspechy klubu a stále môže dať zo seba veľmi veľa. Som presvedčený, že ho potrebujeme."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Ako hodnotíš evolúciu Sergiña Desta? Je zranenie Sergiho Roberta pre neho šanca?

"Je to otázka adaptácie, Barcelona je väčším klubom, než holandské tímy. Dobre trénuje, už niekoľkokrát hral. Teraz ho čakajú zápasy, jeho výhodou je skutočnosť, že vie zahrať aj na ľavej strane."

[Daniel Girones, FOX Sports] Hovorilo sa o možných hosťovaniach hráčov, ale uvažujete vzhľadom na aktuálnu situáciu v kádri o odchode nejakého hráča už v januári?

"Nie je to moment, aby sme na to mysleli, ešte nie je január. Tieto rozhodnutia prijmeme vtedy, keď bude prestupové obdobie bližšie."

[Jordi Blanco, ESPN] V auguste ste sa neúspešne pokúsili získať Érica Garcíu. Súhlasil si vtedy s odchodom Todiba a Cuencu? Nebolo to príliš riskantné rozhodnutie?

"Nie, je potrebné pozerať sa na budúcnosť týchto hráčov. Cuenca je mladý a potrebuje minúty, aby sa rozvíjal. Odkedy som v klube, rozhodnutia sme prijímali spolu s Planesom. Nemyslím si, že to bola zlá voľba."

[Alex Pintanel, Gol] Zvažuješ vzhľadom na množstvo absencií v tíme zmenu rozostavenia?

"Nie. Myslím si, že môžeme povedať veľa vecí, ale nie je to vinou rozostavenia. Máme hráčoch schopných hrať v mnohých systémoch. Niekedy mením pozície v záložnej línii, ale zvyčajne hráme systémom 4-2-3-1. Zdá sa, že Barcelona môže hrať len s 4-3-3. Závisí to od mnohých okolností."

[Marc Marba, BTV] O čo prídete spolu s absenciou Piquého? Ako ho chcete nahradiť?

"Je to veľmi skúsený obranca, ktorý tu hrá veľmi dlho. Je to veľká strata, je nám to ľúto z dôvodu hráča, mužstva aj klubu. Musíme to však akceptovať a pristaviť sa pri tom ako to vyriešime."

[Goal.com] Bude pre vás vzhľadom na výkony v Lige Majstrov jednoduchšie uspieť v tejto súťaži, než v La Lige?

"Sú to dve rôzne veci. Som presvedčený, ak vezmeme do úvahy kalendár, na konci sezóny budeme na špici. Sme ambiciózni, musíme vyhrávať predovšetkým doma a získavať body aj na výjazde, tak ako s Juventusom. Uvidíme, s kým budeme hrať v marci v Lige Majstrov. Nemyslím si, že by bolo jednoduchšie vyhrať túto súťaž. Je to veľká výzva."

[otázka z Ukrajiny] Nie ste v najlepšej forme, ale ani Dynamo v poslednom čase nie je isté. Je to dobrý moment, aby ste nabrali sebadôveru?

"Vieme, že je to ťažký súper, ktorý proti nám zahral dobre v Barcelone. Musíme byť pripravení, môžeme urobiť dobrý krok smerom k postupu. Na absenciách nezáleží, podstatná je intenzita."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Pred niekoľkými týždňami som sa vás pýtal na to, kedy si Messi oddýchne. Odpovedali ste, že vtedy, keď sa nebude cítiť na 100% pripravený. Znamená to, že teraz sa tak deje? Alebo je to vplyv kalendára, ktorý od vás vyžaduje hrávať zápasy každé tri dni? Do Kyjeva nepoletí ani De Jong a aj on povedal, že je potrebné prehodnotiť kalendár. Aké dôsledky to má pre mužstvo ako Barcelona?

"Dospeli sme k záveru, že to bude vhodný moment na oddych pre Lea a Frenkieho. Obaja odohrali takmer všetky minúty a hrali aj za národné tímy, Leo cestoval ďaleko. Niekedy je potrebné hráčov chrániť, kalendár je mimoriadny. Hráme neskoro, vraciame sa ešte neskôr, teraz letíme do Kyjeva a vrátime sa nadránom. Nie je možné zabezpečiť, aby hráči boli zdraví. Mali sme smolu s Piquém a Ansum, je to niečo iné, ale v prípade Roberta je zranenie dôsledkom priveľkého počtu zápasov. Stále však musíme hrávať rovnako! Nastal čas, aby FIFA a UEFA prehodnotili kalendár, pretože je šialený."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

9 komentáre
2020-11-23 16:58:27
Slávny Orange tv ani zajtra nedáva Barcu. Neviem podľa čoho to vyberajú, keď nie podľa fanúšikovskej základne. Určite sa 4 atraktívnejšie zápasy zajtra nehrajú..
2020-11-23 17:02:16
Teraz trebab chytit snutu vyhier hlavne v la lige mame lahkych superv