Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zápasom s Cádizom, na ktorej sa vyjadril k posledných slovám Carlesa Tusquetsa či Neymara na Messiho adresu a taktiež pochválil dobrú dispozíciu útoku s Martínom Braithwaiteom, Griezmannom a Dembélém.

Čo očakávaš od Cádizu, ktorý môže zahrať ofenzívne?

"Za normálnych okolností by sme mali mať väčšie držanie lopty. Zdá sa, že sa mu ťažšie vyhráva doma, pretože viac bodov získal na výjazdoch. Dosahuje dobré výsledky a okrem toho hráme na komplikovanom štadióne, kde sa musíme veľmi sústrediť, aby sme zahrali na našej úrovni a vytvárali si príležitosti na strelenie gólu."

Vždy apeluješ na pokoj, aby si mohol budovať svoje mužstvo krok po kroku, ale slová Neymara či Tusquetsa ti to neuľahčujú. Myslíš si, že Messi bude chcieť zostať v tíme aj v budúcej sezóne?

"Poznáme Leovu situáciu. Nie som ten, kto bude rozhodovať o jeho budúcnosti, on sa musí rozhodnúť. Nezaujímajú ma komentáre zvonku, len tie z klubu. Myslím si, že nám nepomáhajú v získaní pokoja, aby sme si mohli robiť svoju prácu a vyhrávať zápasy. Nemôžeme kontrolovať komentáre zvonku, ale situácia v prípade tých, ktoré pochádzajú z klubu, vyzerá inak."

Neymar uviedol, že v budúcom roku by chcel hrať s Messim a Tusquets povedal, že príchod Neymara zadarmo je možný. Vidíš túto dvojicu skôr v Paríži alebo v Barcelone? Chcel by si, aby s ním Neymar hrával za Barcelonu?

"Myslím si, že ako klub sa vždy musíte snažiť o to, aby sme mali najlepších hráčov."

Chcel by si trénovať Messiho a Neymara a mať ich spoločne v tíme?

"Nerád hovorím sám za seba, ale interne ako klub, hráč, tréner a culé chcete vidieť či mať najlepších hráčov na svete. Ak obaja skončia v jednom klube, tak o to lepšie."

Carles Tusquets hovoril pre RAC1 o ekonomických záležitostiach a o Messim. Aký je tvoj pohľad na túto tému?

"Je to jeho osobný názor. Rešpektujem každý názor, ale myslím si, že to nebolo potrebné. Leo má sezónu v Barcelone a sám musí rozhodnúť o svojej budúcnosti. Dúfam, že zostane. Nerád komentujem všetky názory, aké sa objavia."

Je Atlético favoritom na zisk španielskeho titulu?

"Atlético je silný tím, ktorý vyhráva svoje zápasy a inkasuje málo gólov. Sezóna je však dlhá a stať sa môže veľa. Samozrejme, že si nemôžeme dovoliť prísť o viac bodov, pretože by to zhoršilo našu situáciu. Povedal som to už pred zápasom s Osasunou. Chceme vyhrať všetky zápasy do konca roka."

Hovoríš, že si nemôžete dovoliť stratiť viac bodov. Ak teda tento mesiac prehráte nejaký zápas a Atlético nie, prídete o šancu získať titul?

"Otázky typu keby bolo keby... Nič také neexistuje. Musíme myslieť na to, čo sa deje. Vždy myslím pozitívne na to, aby sme vyhrávali zápasy a nestrácali body."

Ronald Araujo je už zdravý a ocitol sa na zozname povolaných. Znamená jeho návrat to, že Mingueza príde o svoju možnosť?

"Nie, myslím si, že Ronald nám teraz chýbal po nejaký čas. Každý hráč, ktorý je povolaný, má šancu hrať, Araujo tiež. Máme pred sebou veľa zápasov, v ktorých môže zahrať. Budeme prijímať rozhodnutia vo vhodnom čase."

Pozícia stopéra sa v súvislosti s potrebou posilnenia tímu spomína najčastejšie. Ak sa nepodarí podpísať Érica Garcíu, siahneš do rezervy alebo navrhneš iné meno?

"Je ešte veľmi skoro na to, aby sme mohli hovoriť o prestupoch. Získali sme Arauja, Umtiti je veľmi blízko návratu. V januári bude potrebné preanalyzovať situáciu nášho tímu, najmä preto, lebo príde nový prezident a tiež sa porozprávame o prestupoch. Tiež to bude závisieť od toho, či budeme mať financie na prestupy."

Do akej miery zlepšil Braithwaite výkonnosť mužstva?

"Zmenila sa, pretože deviatka má byť podľa môjho názoru ako Martín. Vždy sa snaží predĺžiť ihrisko, zabezpečiť hĺbku a vtedy mužstvo funguje dobre, pretože hráči za jeho chrbtom môžu využívať miesto, ktoré vznikne vďaka jeho práci. Martín je okrem toho aj efektívny, pomáha v práci iným a my to musíme využiť, pretože sa mu darí."

Môžeš prezradiť viac detailov o Samuelovi Umtitim? Kedy sa očakáva jeho návrat?

"Je už dosť blízko. Odohral 60 minút s Barcelonou B, cíti sa dobre a nemá žiadne problémy. Neviem však, kedy sa vráti. Musíme sa presvedčiť ako to bude vyzerať ďalej. Možnože bude už čoskoro pripravený a dostane sa do nominácie, ale nie vždy budeme povolávať dvoch stopérov."

Vrátim sa k slovám Tusquetsa - ako môžeš viesť šatňu po jeho vyhláseniach, že finančná situácia v klube je hrozná?

"Poviem len toľko, že ako hráči a tréneri sme dosiahli dohodu. Nič viac k číslach či finančným problémom nepoviem. Moja práca spočíva v príprave mužstva na zápasy a aby hralo dobre. Nemám obavy. Vieme, že situácia je komplikovaná, ale týka sa všetkých klubov."

Čo spôsobilo, že Dembélého výkony išli v tejto sezóne hore?

"Predovšetkým sa zlepšil po fyzickej stránke. Každý futbalista musí byť čo najlepšie fyzicky pripravený, aby mohol hrať naplno a Dembélé teraz je. Krok po kroku získava sebadôveru a je šťastný, je to vidieť. Ideme ďalej, pracujeme a zlepšujeme rôzne aspekty. Som však veľmi spokojný s jeho výkonmi v poslednom čase."

V posledných zápasoch sme videli lepšie výkony aj od Griezmanna. Bolo kľúčové, aby pred ním hrala deviatka, ktorá mu vytvára voľný priestor? Môže ti to pomôcť v rozhodnutí, aby ste napokon nekúpili útočníka, pretože ho už máš v kádri a sústredili ste sa radšej na kúpu stopéra?

"To závisí od samotného hráča. Griezmann je skvelým hráčom, ktorý môže hrať na rôznych pozíciách, na deviatke, na pravej strane či v strede. Zmena spočíva nielen v hre s deviatkou, ale tiež v sebadôvere. Každý môže mať horšiu chvíľu v klube, ale tvrdo pracoval, na tréningoch sa nesmierne snažil, snažil sa počas tréningov niečo zmeniť. Dobrí hráči sa nakoniec dostanú na úroveň, akú od nich očakávame."

zdroj: BarçaTV+, as.com
foto: facebook

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.