Ronald Koeman na tlačovej konferencii pred zápasom s Juventusom opätovne ostro kritizoval čas výkopu zápasov Barcelony na výjazdoch. Okrem toho prezradil viac o zranení Dembélého, súperení Messiho a Ronaldom či o herných aspektoch, ktoré je potrebné zlepšiť.

[Marc Brau, Barça TV] Aké sú vaše ciele na zápas s Juventusom okrem získavania prvého miesta v skupine? Ako veľmi dôležitá je pre vás výhra?

"V každom zápase je našim cieľom výhra a dobrá hra. Chceme získať prvé miesto v skupine, máme náskok troch bodov a na výjazde sme vyhrali 2:0. Máme teda veľkú šancu získať prvé miesto."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Ako sa cíti Dembélé? Kedy sa bude môcť vrátiť? Akým spôsobom sa zranil? V priebehu zápasu sme nič nevideli.

"Škoda, že sme prišli o ďalšieho hráča kvôli zraneniu. V priebehu druhého polčasu pociťoval nejaké problémy, ale myslel si, že o nič nejde, tak pokračoval ďalej. Teraz bude nejaký čas chýbať. Je to krok späť, pretože bol na tom dobre, zlepšil sa. Minulosť má poznačenú zraneniami, teraz sa musí zotaviť. Je to ďalší dôvod, kvôli ktorému kritizujeme časy zápasov. Myslím si, že prídeme aj o ďalších hráčov z dôvodu zranení. Nerozumiem tomu, prečo hráme utorok večer Ligu Majstrov a predtým máme cez víkend výjazdový zápas o 21:00 a domov sa vrátime o 4:00 nad ránom. Bránim svojich hráčov. Všetkých 5 výjazdových zápasom sme hrali o 21:00. Ak by nasledujúci zápas bol v stredu, bolo by to niečo iné, mali by sme o deň na viac."

[Marta Ramon, RAC1] Ako je rozložená zodpovednosť medzi tebou a hráčmi za situáciu v lige?

"Zodpovedný je vždy tréner, pretože on prijíma rozhodnutia a zostavuje jedenástku, ktorú so svojim štábom považuje za vhodnú. Je potrebné o trochu viac myslieť na rotáciu kvôli zdravotnému stavu hráčov a únave."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Akú máš náladu? Znepokojuje ťa situácia v lige? Čo myslíš, kde vidíš Barcelony v lige so štvoricou prehier v desiatich zápasoch?

"Určite nie som spokojný. Vždy je potrebné analyzovať zápas, je tu rozdiel medzi prehrou s Cádizom a Atléticom. Musíme preanalyzovať, ako inkasujeme góly, ako súperi vytvárajú nebezpečenstvo, akú máme efektivitu. Nerobím divadlo ak prehrávam, som nahnevaný. Povedal som to včera hráčom na stretnutí. V Barcelone nie je možné akceptovať takého inkasované góly, ako sme dostali v mnohých zápasoch."

[Laura Brugues, TV3] Aký odkaz si dal hráčom po prehre s Cádizom, aby si ich motivoval na zápas s Juventusom?

"Každý kto hrá a trénuje, má povinnosť byť pripravený. Obsah našich rozhovorov je dôverný. Hráči vedia, že musia zlepšiť niekoľko vecí. Nemáme veľa tréningov, skôr ide o analýzu a nájsť tú najlepšiu formu a efektivitu. V každom zápase máme 5-6 dobrých príležitostí. Potrebná je rovnováha, vyššia efektivita a nižší počet chýb. Individuálne chyby nás stáli góly a stratili sme body. Kvôli takýmto veciam si prišli o veľa bodov."

[Javier Giraldo, Sport] Médiá už od augusta neprestávajú hovoriť o Messim. Znepokojuje ťa to? Myslíš si, že tento rozruch môže mať na neho vplyv?

"Chcem mať s Leom dobrú komunikáciu o veciach týkajúcich sa tímu a zápasov. Tak ako s každým hráčom a ostatnými kapitánmi. Nebudem mrhať energiou na vonkajšie témy, nemám na to vplyv. Ako tréner som z hráčov vždy dostal tie najlepšie vlastnosti."

[Ángel Pérez, Mundo Deporitvo] Na ktorej pozícii sa ti Pedri pozdáva najviac? Akým spôsobom sa rozhoduješ, či ho zaradíš do základnej zostavy?

"Pedri zahral vo všetkých zápasoch okrem toho s Ferencvarosom. Pre 17-ročného mladíka je to niečo veľké. Zaslúži si to. Môže hrať na niekoľkých pozíciách, dokáže to. Závisí to od súpera a od toho, čo potrebujeme. Môže nám dať veľa, pretože je inteligentný."

[Juan Bautista Martínez, La Vanguardia] Plánuješ zajtra v zostave vzhľadom na nabitý kalendár veľké zmeny?

"Chýbajú nám dôležití hráči - Ansu, Dembélé. Obaja môžu hrať hlboko na krídlach a sú rýchli. Pokúsime sa nájsť to, čo je najlepšie pre mužstvo. Zajtra máme posledný tréning a zverejníme nomináciu. Postavíme silnú zostavu, pretože chceme obsadiť prvé miesto v skupine."

[Achraf Ben Ayad, BeIN Sports] Barcelona ukazuje dve rôzne tváre v lige a Lige Majstrov. Je to vec chýb, ktoré si spomínal?

"Môže byť aj to, že mužstvá v lige vedia proti nám brániť, niekedy sa uzavrú ako Cádiz a Alavés a potom nás zaskočia 2-3 akciami. Ak sa ujmeme vedenia, zápas sa úplne zmení. Je to naša vina, nehľadáme iných vinníkov. Hovoril som len o čase výkopu, zabíjame našich hráčov. My sa musíme zlepšiť a vyhrávať, niet iného východiska."

[Jordi Blanco, ESPN] Coutinho pred chvíľou povedal, že najlepšie sa cíti v strede poľa. Na tejto pozícii máte pretlak hráčov, najmä preto, že sa nemôžeme spoľahnúť na krídelníkov: Ansu a Dembélého. Je problém, ak hráč ako Coutinho takmer vyžaduje hru na konkrétnej pozícii?

"Philippe vie, kde môže hrať. Veľa našich hráčov preferuje hru v strede. Coutinho má však na krídle slobodu pohybu. Hľadáme to najlepšie v každom. Potrebujeme rovnováhu. Nemôžeme hrať s piatimi desiatkami."

[Daniel Girones, FOX Sports] Bez fanúšikov na tribúnach počujeme, čo hráči kričia. Zdá sa, že v Barcelone chýba kapitán, ktorý by dirigoval hráčov. V niektorých kluboch sa hráči povzbudzujú dokonca z lavičky.

"Myslím si, že potrebujeme fanúšikov, aby nás povzbudili. V iných kluboch sú iní hráči. Barcelona vždy mala kreatívnych hráčov a nie len 'vorkoholikov' a pár kreatívnych hráčov ako Atlético. Myslím si, že hráči na seba môžu prevziať väčšiu zodpovednosť. Ja však počas zápasov nerád kričím. Keď som hrával, tiež sa mi nepáčilo ak tréner behal a kričal. Myslím si však, na ihrisku na seba musíme prevziať väčšiu zodpovednosť."

[Alex Pintanel, Gol] Zdá sa, že keď prehrávate, pozornosť sa sústredí na Messiho. Čo povieš tým, ktorí si myslia, že Leo už nie je tak rozhodujúci ako v minulosti?

"Leo je v našom útoku stále dôležitý. Množstvo ofenzívnych akcií patrí práve jemu. Niekedy je vzhľadom na jeho kariéru najjednoduchšie obviniť jeho, pretože je najlepší na svete. Nemyslím si však, aby on robil individuálne chyby v obrane. Je to otázka mužstva."

[La Gazzetta dello Sport] Pjanić zahral vo všetkých zápasoch Ligy Majstrov, ale v lige hral menej. Prečo je to tak? Zaslúži si viac minút?

"Prijímame rozhodnutia, jeho úloha je porovnateľná tej v Juventuse. Barcelona hrá inak, chce častejšie hrávať s presingom. Prišiel k nám neskoro a postupne sa bude stávať čoraz lepším. O tom vôbec nepochybujem. Moje rozhodnutia sú vždy pre dobro tímu."

[Tuttomercatoweb] Všimol si si zlepšenie De Ligtovej hry v Juventuse? Je to hráč, ktorý mohol prísť do Barcelony.

"Matthijsa poznám veľmi dobre, je skvelým hráčom, aj napriek veku má veľa skúseností. Vždy chceme mať najlepších hráčov, on môže byť najlepší na svojej pozícii. K tomu je skvelý človek. Každý deň sa chce zlepšovať. Škoda, že hrá v Juventuse a nie tu. Ale to sa udialo pred mojim príchodom."

[Mediaset Italia] Cristiano Ronaldo sa vracia na Camp Nou. Bude jeho prítomnosť dodatočnou motiváciou pre Messiho a Barcelonu? Plánujete niečo špeciálne, aby ste ho ubránili?

"Jeden individuálny hráč nás nemotivuje viac. Je to dôležitý súboj medzi veľkými klubmi. Budeme bojovať o prvé miesto, vždy je dôležité, aby hrali najlepší. Cristiano Ronaldo je stále jedným z najlepších, vždy skóruje a vďaka svojej každodennej práci je medzi elitou. Môže nám ublížiť, takže musíme dobre brániť a mať loptu."

[Jamie Easton, BeIN Sports] Aké veľké šťastie máme, že si môžeme užívať éru súperenia Messiho s Ronaldom? Ako sa zlepšil futbal vďaka tejto dvojici? Môže sa v budúcnosť stať niečo podobné? Sú si obaja rovní alebo je Messi o krok pred Ronaldom?

"Je fantastické, že obaja tak dlho hrávajú na vysokej úrovni. Sú najlepší za posledných 10-15 rokov, neustále boli úspešní, je to úžasné. Sú odlišní, majú neuveriteľné strelecké štatistiky, získavajú ocenenia. Myslím si, že nie je vhodné hovoriť o tom, kto je lepší. Obdivujem ich oboch, pretože nám dopriali toľko pekných nocí s titulmi a gólmi."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2020-12-07 16:51:15
A čo keby chyby v obrane viedli k tomu, že by tím dostal pokyn nehrat dozadu?
Prečo Alba hádzal ten aut smerom do brány?
Každá prihrávka na posledného ci nebodaj na brankára je riziko, na tom sa nikdy nič nezmení, aj keď si budeme donekonečna opakovať frázy o "modernom futbale".
2020-12-07 17:00:00
No som zvedavý, ako dlho bude musieť Messi hrať tak biedne, ako teraz, aby si Koeman a spol. konečne prestali myslieť, že je stále najlepší na svete. Koľko rohov a priamakov ešte musí zahodiť, aby si prestali myslieť, že je na ne najlepší? Vydrží mu to do 60-ky? V otázkach miery mám vždy neistotu a preto si proste nemyslím, že je aktuálne najlepší.