Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším zápasom s Eibarom, ktorý Katálánci odohrajú na domácej pôde už o 19:15.

Aké dôležité je víťazstvo nad Eibarom, ktoré hrá priamočiarejším štýlom?

"Je to veľmi konkurencieschopný tím, ktorý sa vždy snaží hrať proti súperovi presing. V prvom rade sa musíme prezentovať dobre predovšetkým po futbalovej stránke, tak ako v poslednom zápase, vedieť si nájsť priestor, keď súper útočí presingom, pretože v opačnom prípade to bude komplikovaný zápas."

Zajtra bude chýbať Messi. Aký je dôvod jeho absencie?

"Leo má predovšetkým problémy s členkom, preto nemohol trénovať a nie je schopný zajtra hrať. Dostal teda o dva dni dovolenky navyše. Vo všeobecnosti by sa mal vrátiť po zápase s Eibarom. Náš lekár nám povedal, že týždeň bez tréningov mu pomôže, aby sa cítil dobre. K tréningu sa vráti po zápase."

Nad Messiho budúcnosťou visí otáznik aj po rozhovore s Evolém. Čo si myslíš o tomto rozhovore a možnej Messiho budúcnosti, upokojili ťa jeho výpovede?

"Nesledoval som tento rozhovor naživo, ale dnes sa objavil v tlači a videl som ho. Zdá sa mi, že ako v prípade každého hráča, je skvelé, že poskytol rozhovor, aby sme spoznali jeho názor. V jeho prípade som bol vždy pokojný a nebudem o to viac, lebo povedal, že sa rozhodne až po skončení sezóny. Nemôžem mať na to vplyv. Jediné, čo môžem urobiť, je vytiahnuť z Messiho najlepšiu verziu v zápasoch. Uvidíme, čo sa stane."

Messi v rozhovore povedal, že angažovanie Koemana bolo trefné, ale nepovedal podrobnosti. Aký význam má pre teba takéto vyhlásenie kapitána? Dodá ti pokoj a sebadôveru v kontexte ďalšej práce?

"Neviem či pokoj, ale samozrejme ďakujem za jeho slová, pretože je to veľmi dobrý hráč pre klub aj pre futbalový svet. Každému sa páči, ak sa o ňom hovorí v dobrom, takže som o to vďačnejší. Stále som rovnaký, snažím sa mužstvo potiahnuť dopredu, zavádzame zmeny v prechodnom roku a on je stále kľúčovým elementom mužstva. Pokiaľ sa v tejto sezóne budeme môcť zlepšiť, vtedy budeme spokojnejší."

Myslíš si, že ak Mauricio Pochettino odíde do PSG, môže to uľahčiť Messiho prestup do tohto klubu?

"Neviem, neviem povedať svoj názor. Jeho meno sa objavuje v tlači, ale neviem, či je pravda, že sa stane trénerom PSG. Tomuto tímu čelíme o dva mesiace, v súčasnosti sme pokojní. Nemyslím si, že Messiho budúcnosť bude závisieť od trénera či krajiny, je to rozhodnutie jeho a jeho rodiny. Nemyslím si, že tréner môže ovplyvniť jeho ciele."

Hovoril si o intenzívnom kalendári v tomto roku. Hráči mali v posledných dňoch voľno, budú teda len po dvoch tréningoch na zápas s Eibarom pripravení?

"Máme tri tréningové jednotky a vedeli sme, že vzhľadom na covid bude prvý tréning 27. decembra individuálny. Pre hráča je odpočinok niekedy ako tréning. Pri tak nabitom kalendári si myslím, že je potrebné umožniť hráčom odpočinúť a aby boli s rodinou, odpojili sa od futbalu. Hráči sú v dobrej kondičnej forme a myslím si, že po dvoch tréningoch, aj napriek trom či štyrom voľným dňom, nie je s tým žiadny problém. Ak by to bol problém, nedali by sme hráčom voľno. Zo skúseností viem, že je dôležité, aby vedeli vypnúť aj psychicky."

Počas poslednej tlačovej konferencie si hovoril, že Dembélé bude na zápas s Eibarom takmer určite dostupný. Bude povolaný? Ako na tom je?

"Zajtra zverejníme nomináciu po poslednom tréningu. Ousmane je na tom dobre, už niekoľko dní trénuje s mužstvom, dobre pracoval už vtedy, keď sme hrali s Valladolidom. V podstate by mal byť povolaný."

Rozprávaš sa s Ramonom Planesom na tému zoznamu hráčov, ktorí môžu odísť a medzitým čakáte na nového prezidenta?

"Rozprávame sa spolu o veciach, ktoré sa týkajú mužstva a kde je možné ho vylepšiť, o hráčoch, ktorí nemajú veľa minút a o tom, čo pre nich bude najlepšie. Nie je to však definitívne, preto nechcem hovoriť o jednotlivých prípadoch, pretože musíme prijať rozhodnutia a počkať na voľby. Naša práca spočíva v príprave na tieto veci a keď príde nový prezident, prijme konečné rozhodnutia."

Rozostavenie 3-5-2 a výkon tímu v zápase s Valladolidom zožal veľký úspech. Išlo o rozostavenie na tento konkrétny zápas alebo je možné ho použiť aj zajtra?

"Môžeme hovoriť veľa o systéme, ale najdôležitejšia je energia a práca hráčov. Každý systém je možné používať na útočenie, ale tiež na bránenie. Všetko záleží od postoja mužstva. Samozrejme, že rozostavenie záviselo od toho, čo potrebuje mužstvo, akých má hráčov, momentu zápasu a tiež od toho, s kým hráme. Myslím si, že moji hráči sú schopní hrať v rôznych rozostaveniach."

Bude mať na výber taktiky vplyv absencia Messiho, ktorému rozostavenie v zápase s Valladolidom sadlo a mal viac slobody?

"Messiho absencia bude vždy značne citeľná kvôli jeho kvalite, efektivite a našej útočnej hre. Prídeme o špičkového hráča. Ale to rozostavenie nie je pre neho, on je súčasťou rozostavenia. Máme dostatok hráčov, ktorí môže hrať na jeho pozícii. Dúfam, že ukážu rovnakú efektivitu ako Leo."

Očakávaš vzhľadom na Messiho absenciu viac od Griezmanna, ktorý rovnako ako Coutinho zasadol naposledy na lavičku?

"Samozrejme nám chýba niekto, kto dokáže byť efektívny, takže potrebujeme iných hráčov, aby boli v čo najlepšej forme, aj čo sa týka efektivity pred bránkou súpera."

Je to posledný zápas v roku 2020, ktorý bol veľmi nezvyčajný pre všetkých. Aj pre teba išlo o intenzívny rok.

"Začiatok roka bol pokojný, trénoval som Holandsko, čo sa nedá porovnávať s funkciou trénera v tak veľkom klube ako Barcelona. Potom som mal svoje problémy so srdcom, mali sme tu covid. Bol to náročný rok z každého pohľadu, aj po športovej stránke, ale som na mieste, kde som chcel byť už od dávna. Mám z toho radosť, ale je to náročné miesto vzhľadom na veci, o ktorých sme hovorili, čo všetko ešte komplikuje. Všetko závisí od výsledkov, od mužstva. Dúfam, že budúci rok bude lepší z pohľadu covidu a lepší aj z pohľadu klubu."

Myslíš si, že Pedri potrebuje mentálnu podporu, keď v tak mladom veku sa mu dostáva toľko pochvál?

"Na základe toho, čo som doteraz videl, poznajúc jeho charakter a aký je to človek, si myslím, že môže byť príkladom toho, ako by v tomto veku tak dobrý, hrávať v tak veľkom klube ako Barcelona vedieť si poradiť s tlakom. Toto určite nemohol nikto čakať. Spolu s štábom mu pomáhame a dávame mu príležitosti k hre aj rady ako sa zlepšiť. Je to chlapec z veľmi pokornej rodiny, presne vie, čo musí urobiť, aby sa zlepšil a nemyslí na to, že už to nemusí urobiť. Má pred sebou úžasnú budúcnosť, ale tá bude existovať len vtedy, ak bude aj naďalej pracovať tak ako doteraz."

Už skôr si povedal, že s Planesom hovoríš o tom, ako je možné zlepšiť mužstvo a takisto riešite situáciu hráčov, ktorí nemajú toľko minút, koľko by chceli. Nový prezident príde 25. januára. Bude čas na to, aby sa pripravil odchod hráčov, medzi ktorými sú podľa mňa Puig, Umtiti či Firpo?

"Ide o to, aby sme sa pripravili pre prípad, že môže prísť niekto, kto sa nám pozdáva alebo že sa objaví možnosť, aby mladí hráči odišli na polročné hosťovanie. Najprv však hovoríme s hráčmi, pretože nakoniec ide o ich rozhodnutie, či chcú odísť. Mladým alebo aj starším hráčom, ktorí z nejakého dôvodu nemajú minúty, dávame rady. Dúfajme, že týždeň postačí."

Messi v rozhovore povedal, že sa nevidí ako tréner, len ako športový riaditeľ. Bol si si istý, že sa chceš stať trénerom? Aký je rozdiel medzi postom trénera a športového riaditeľa? Či aj ty vidíš Messiho skôr v úlohe riaditeľa, než trénera?

"To všetko závisí od človeka. Počas mojich posledných rokov kariéry som myslel na to, čo budem robiť potom. Ak nemôžeme pokračovať v aktívnej kariére, najlepším východiskom ako zostať v blízkosti futbalu, je stať sa trénerom, ale to závisí od hráča. Ak Leo povedal, že sa vidí skôr v úlohe športového riaditeľa, ok, myslím si, že to pre Barcelonu bude najlepšie, pretože ak bude pokračovať v klube, má množstvo skúseností, môžu klubu pomôcť a podporiť jeho zamestnancov, ale ide o jeho rozhodnutie."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
kluc Premium
2020-12-28 17:44:14
Môžeme hovoriť veľa o systéme, ale najdôležitejšia je energia a práca hráčov. Každý systém je možné používať na útočenie, ale tiež na bránenie. Všetko záleží od postoja mužstva. Samozrejme, že rozostavenie záviselo od toho, čo potrebuje mužstvo, akých má hráčov, momentu zápasu a tiež od toho, s kým hráme. Myslím si, že moji hráči sú schopní hrať v rôznych rozostaveniach."

Ako keby som čítal to čo tu hovorím 2 mesiace :D len niektorí to nevedia pochopiť čo nemajú šajnu ako to chodí... :)
2020-12-28 18:47:51
OT: Piqué ohlásil kandidatúru vo voľbách na pomoc predsedníctvu.