Tréner FC Barcelona sa zúčastnil prvej tlačovej konferencie v roku 2021. Koeman priznal, že získať titul v tejto sezóne bude veľmi náročné a mužstvo stále závisí od Messiho. Tréner lamentoval nad zraneniami a slabou efektivitou, ale vyhlásil, že mužstvo bude naďalej bojovať.

Pred samotným začiatkom tlačovky Koeman predniesol krátky príhovor

"Šťastný Nový rok všetkým. Želám vám veľa úspechov tomuto veľkému klubu a zdravie. Taktiež je to moment, aby sme venovali myšlienku nášmu bývalému hráčovi, Eusebiovi. Podstúpil operáciu a dúfajme, že sa zotaví. Je to skvelý človek, podporujem jeho a jeho rodinu."

[Marc Brau, Barça TV] Huesca je v tabuľke posledná a vyhrala len jeden zápas, no remizovala až v deviatich prípadoch. Môžete to mať ťažšie, než na to poukazuje tabuľka?

"Každý zápas je ťažký, Huesca prehrala veľa zápasov o vlások a doma neinkasuje veľa gólov. Musíme byť pripravení na komplikovaný zápas. Musíme zlepšiť mnoho herných aspektov, o ktorých sme hovorili už neraz."

[Roger Arbusa, Catalunya Radio] Leo Messi sa vracia do hry. Je pripravený na 100%, aby nastúpil od prvej minúty? Ako sa po zápase s Eibarom cíti psychicky?

"Leo je na tom dobre, trénoval 30. a 31. decembra, keď ostatní mali voľno. Cíti sa dobre, nemá žiadne problémy ani pochybnosti. Je pripravený a radostný, má veľkú chuť. To je pre nás dôležité."

[Gerard Romero, RAC1] Bolo by lepšie, ak by Messi definoval svoju budúcnosť pred skončením sezóny?

"Messi v rozhovore povedal, že sa nechce rozhodnúť teraz a to je potrebné rešpektovať. Ako každý hráč, ktorému sa končí zmluva, môže sa tejto téme venovať a rozhodnúť sa ako chce. Vždy ukazoval, že chce to, čo je najlepšie pre mužstvo. Nevidím žiadny problém, neexistuje dôvod, aby sme boli nervózni alebo znepokojení."

[Raúl González, Cadena SER] Aká je nálada v tíme, ak beriem do úvahy, že vaše šance na titul sú čoraz menšie? Čo je možné zmeniť?

"Je normálne, že mužstvo má svoje pochybnosti. Po zápase s Eibarom sme sa mohli opäť čudovať ako je možné, že sme nevyhrali. Musíme robiť menej chýb, je to pre nás ťažké. Mužstvo chce zmeniť túto sériu, sme k tomu veľmi blízko. Z mnohých pohľadov sme boli lepší ako súper, ale počítajú sa góly, efektivita. Musíme to zlepšiť a mať aj o niečo viac šťastia. Keď sa dostaneme do vedenia, viac si veríme. Stávalo sa, že takéto zápasy sme vyhrávali vysoko."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Je tvojim želaním na rok 2021 to, aby ti bolo umožnené pracovať v pokoji a dokázať, že tvoj projekt je pre Barcelonu vhodný?

"Chcel by som veľa vecí, napríklad návrat fanúšikov na tribúny. Hráčom chýba atmosféra, normálny svet v každom ohľade. Január je tiež mesiacom volieb, počkáme si na ich výsledok. Pred nami je toľko zápasov, že nemáme čas na to, aby sme okrem prípravy na nich mysleli na čokoľvek iné. To je naša práca. Na zvyšok nemám vplyv."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Prestupové obdobie už bolo otvorené. Sklamalo by ťa, ak by neprišla žiadna posila?

"Nie. Išlo by o rozhodnutie klubu zapríčinené napríklad financiami. Spolu s Ramonom Planesom sme pripravili víziu toho, ako by to podľa nás malo v budúcnosti vyzerať. Týka sa to mladých hráčov, pozícií, ktoré je potrebné zlepšiť. Máme plán, ale nerozhodneme my. Je to normálne, urobí to nový prezident."

[German García, Radio Nacional] Bude január rozhodujúci mesiac ak berieme do úvahy, že sa hrá každé tri dni?

"Hráme veľa zápasov, aj na výjazde a keďže poznám našu situáciu v lige, vždy chcem byť realista. Ak strácame 11-12 bodov na lídra, musíme čakať. Nemôžeme strácať veľa bodov. Atlético je vyrovnané, takže to bude veľmi ťažké. Mnohí ľudia klamú. Ja hovorím, že si nemôžeme myslieť, že máme veľkú šancu. Závisí to však ako od iných, tak aj od nás. Pokiaľ chceme bojovať, nemôžeme strácať body."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Si zástancom toho, aby hráči, ktorí nehrajú, napríklad Puig, Aleñá či Umtiti, odišli na hosťovanie alebo boli predaní?

"Áno, myslím si, že bez ohľadu na meno, hráči by mali hrať. Situácia niekoľkých hráčov v klube je komplikovaná. Formujeme káder a časť hráčov v ňom nebude mať veľkú budúcnosť."

[Jordi Gil, Sport] Nový prezident prevezme vládu až koncom januára. Nebude to na prestupy neskoro, ak beriem do úvahy, že posilnenie niektorých pozícií je nutné? Dnes vypadol napríklad Umtiti.

"Viem, že po voľbách nebude veľa času na prestupové rozhodnutia. Pripravujeme sa k rozhovoru na športové témy s novým prezidentom. Nemôžeme zmeniť dátum volieb, musíme to akceptovať."

[Roger Torrelló, Mundo Deportivo] Coutinho si nezahrá tri mesiace. Má to na tvoje plány veľký vplyv? Má teraz niektorý z hráčov, ktorí môžu odísť, vyššiu šancu zostať?

"Je to smola, že máme toľkých zranených hráčov. Philippe bol pre mňa vždy dôležitým hráčom, bude ním aj naďalej, len sa musí zotaviť. Je to vážna strata. Uvidíme ako si s ňou poradíme."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Znepokojuje ťa, že zajtra v Huesce bude veľmi chladno, dokonca pod nulou?

"Nie, musíme to akceptovať. Na to nemáme vplyv. Musíme dominovať, hrať si svoje a vyhrávať bez ohľadu na počasie."

[Jordi Blanco, ESPN] Ľutuješ vzhľadom na formu Atlética Madrid, že si Suareza pustil?

"Nie, pretože som vždy hovoril o tom, aké má schopnosti. Rozhodnutie bolo prijaté ním a klubom. Iným želám vždy len to najlepšie. Suarez so mnou pracoval dobre, ale jeho budúcnosť bola iná. Atlético s nami nemôžeme porovnávať, je množstvo spôsobov ako sa dá vyhrávať. Neinkasuje veľa gólov, niekedy na výhru stačí streliť jeden gól. My hráme inak, máme aj iných hráčov."

[Xavi Lemus, TV3] Chýba vám efektivita a Antoine Griezmann v poslednom čase hrá čoraz horšie a neukazuje schopnosti, kvôli ktorým bol kúpený. Čo povieš na jeho hru?

"Efektivita nie je len Griezmannov problém, týka sa viacerých hráčov. Góly potrebujeme aj od záložníkov, musíme byť efektívnejší po štandardných situáciách, hoci nie sme vysokí. Nie je to otázka jedného hráča. Vytvárame si šance, ukazujú to štatistiky. V každom zápase máme minimálne 6 dobrých šancí."

[André Linares, ESPN Brasil] Ako ovplyvní trojmesačná prestávka od futbalu v prípade Coutinha vašu hru a náladu?

"Je to dôležitá absencia a okrem toho nám chýbajú ďalší dôležití hráči - Fati, Piqué, Roberto... Všetci títo hráči hrávali v základnej zostave. Chýbajú nám hráči. Niekedy je to problém. Dostupní hráči robia všetko, čo je možné, aby chýbajú nám aj veľmi šikovní hráči."

[Albert Hernández, TVE] Myslíš si, že v Barcelone stále vládne Messidependencia?

"Trochu áno. Je to tak už mnoho rokov, jeho hra a efektivita bola veľká. Mužstvo nehralo dobre už 2-3 roky, ale Leo rozhodoval o výsledku. Najlepší na svete je z nejakého dôvodu."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Povedal si, že chceš byť realista. Čo si myslíš o ľuďoch, ktorí hovoria, že reálnym cieľom pre Barcelonu je kvalifikácia do Ligy Majstrov?

"Ak strácame 11-12 bodov, o získaní titulu veľmi hovoriť nemôžeme. To je realistické. Nehovorím, že by sme mali prestať bojovať a vyhrávať. Všetci vedia, že mám víťaznú mentalitu a dennodenne zo seba dávam všetko, aby sme vyhrávali. Bojovať budeme aj v ťažkej situácii. Nie som však tým, kto teraz ľuďom povie, že vyhráme titul."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
kluc Premium
2021-01-02 16:07:41
https://www.forcabarca.sk/... keď sa ma budeš chcieť niečo spýtať kľudne :D
2021-01-02 16:12:13
Pevne verím a dúfam ,že túto sezónu dotiahneme na nejaký základný bod úspechu. Príchodom nového prezidenta dúfam ,že zlá éra sa skončila, začne sa od nuly a postupne sa dostaneme do finančnej spôsobilosti aby sa projekt navrhnutý novým prezidentom dostal do bodu vrcholu, kedy opätovne budeme dominovať vo svete ako klub.