Toni Freixa, kandidát na prezidenta FC Barcelona, poskytol rozhovor pre madridský denník Marca, ktorom sa vyjadril k mnohým zaujímavým témam súvisiacich s katalánskou Barcelonou, kandidatúre Joana Laporta či možnému príchodu Erlinga Haalanda na Camp Nou.

Bol si členom vedenia Josepa Mariu Bartomeua. Vedel si si predstaviť, že s Barcelonou sa stane niečo také?

"Musím sa pozrieť do archívu novín. V kampani v roku 2015 som si všimol, že existoval projekt založený na Galactivo transferoch a že akadémia už nebol tak dôležitá. Bol to prezidentský model. Nejde o to, že som to vedel, skôr o to, že veľmi dobre poznám klub, ale aj ľudí, ktorí ho riadili."

Definuj mi situáciu Barcelony.

"Situácia je kritická a vyplynula z nedbanlivosti a pandémie. Dostali sme sa do bodu, kedy sme vystavení riziku. Musíme zabrániť tomu, že sa klubu ujali záujmy z vonku. Ide o tých, ktorí spustili hru a umlčiavajú klamstvá a promujú kandidátov zvonku prostredníctvom sponzoringu, aby prevzali klub."

O akých klamstvách to hovoríš?

"Existujú kandidáti, ktorí sústavne klamú. Klamú tým, že hovoria o ľuďoch, ktorých v skutočnosti nemajú. A potom sú tu médiá, ktoré to uverejnia tak ako by to bola pravda. To sa deje, pretože tu existujú skryté záujmy. Tlač má záujem na tom, aby vyhrali istí kandidáti."

Keď hovoríš o záujmoch, máš tým na mysli tieto médiá?

"Záujem o kontrolu klubu majú tretie strany. Nastal čas, aby sme členom povedali, že klub je náš a varovali ich pred nebezpečenstvom, že sa môže dostať do rúk tretích strán."

Zasahuje do toho aj politický aparát?

"Niektoré informácie na to poukazujú a nebolo to dementované. Existuje záujem, aby nový prezident Barcelony mal istý politický profil. Niektorí kandidáti sa stretli s politikmi, niektorí v kancelárii, niektorí nie. Je to verejne a notorický známe: ja som to nepovedal."

Akú úlohu to zohráva v tvojej kandidatúre?

"Sme jediná kandidatúra, ktorá sa nikdy nepodvolí tlaku politických strán alebo záujmu médií či tretích strán, ktoré už roky ovplyvňujú vedenie klubu zvonku, aby prijalo určite rozhodnutia. Našou jedinou motiváciou je bránenie záujmov klubu a aby členovia o tom vedeli. Sme jediná dôsledná kandidatúra: hovoríme o našom programe s členmi klubu a máme futbalového experta, ktorý hovorí o tom, ako budeme pracovať."

Veríš špekuláciám o Erlingovi Haalandovi?

"Záležitosť s Haalandom je komická. Kandidát povie jeho meno a jeho agent Raiola to o niekoľko hodín poprie. V prípade Jordiho Cruyffa, bol to sám Jordi, ktorý povedal, že s voľbami nie je vôbec prepojený. Socios sú nerešpektovaní."

A čo Xavi Hernández?

"Lluis Carreras a ja sme sa so Xavim rozprávali a je čas, aby sme to povedali, pretože sa zdá sa, že je majetkom kandidátov, ale on je dedičstvom Barcelony. Môžem vám povedať, že jediné čo chce, je stať sa trénerom, určite nie iný post. Hovorí sa o tom, že bude generálnym manažérom, ale to sa nezhoduje s Xaviho vôľou."

V tom prípade je Ronald Koeman nepotrebný...

"Práve preto vám hovorím, že je potrebné hovoriť pravdu. Tieto klamstvá členom sú neférové."

Myslíš si, že Joan Laporta je favorit?

"Vôbec. Socios vedia veľmi dobre, kto je Laporta a ako Barcelonu viedol. Klub nechal s dlhom 450 miliónov eur a s ročným rozpočtom pod túto sumu. Ak zvolia Laportu, klub bude vo veľkom nebezpečenstve."

Čo si myslíš o poslednom Messiho rozhovore?

"Zanechal vo mne veľmi dobrý pocit. Videl som Lea, ktorý si bol vedomý, ako na tom klub je, Barcelonu dal pred všetko ostatné, chce podávať výkony a dosiahnuť úspech. Ak budem zvolený za prezidenta, viem, čo mu poviem, ale predovšetkým, vypočujem si ho."

Prečo La Masia tak veľmi prichádza o svoju exkluzivitu?

"Je to dôsledok toho, že sa podpísalo 50 či 60 hráčov, ktorí nepochádzajú z našej akadémie a ktorí boli reakciou na vonkajšie záujmy. Mladí vedia, že majú pred sebou prekážku a tak odídu. Domáci hráči nemali dôveru, len Ansu, no iba preto, lebo je úžasný. Araujo a Mingueza by nedostali šancu, ak by sa Piqué a Umtiti nezranili."

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

6 komentáre
2021-01-05 18:59:47
:D :D :D :D :D
Dobrej Joker...

Celý vedení počínaje papá Rosellem a konče skrčekem Bartomeuem jen a pouze těžilo z práce Laporty... Převzali klub s naprosto fantastickým kádrem, kdy do Barcy chtěli přestoupit všichni a ještě za to platili, aby tyhle barvy mohli nosit...

Co následovalo poté víme všichni...
2021-01-05 19:15:30
TONI, ak budeš mať silné zázemie a budeš mať dobrý program, ktorým presvedčíš socios, tak máš nábeh na víťazstvo..visca