FC Barcelona dokázala pokoriť San Mamés v dohrávke 2. kola španielskej najvyššej futbalovej súťaže. Katalánci zvíťazili 2:3 a zápas priniesol niekoľko pozitívnych skutočností.

Blaugranas mieria na tretie miesto

Katalánsky gigant sa konečne dostal medzi najlepšiu trojicu doterajšieho priebehu La Ligy. Na to však musel absolvovať náročný test na San Mamés, ktorý nakoniec dopadol na výbornú. Pritom ešte pred Vianocami sa aj z radov vlastných fanúšikov ozývali pesimistické hlasy, že Barcelona v tejto sezóne bude mať čo robiť, aby sa vôbec kvalifikovala do Ligy Majstrov. Ronald Koeman však opätovne hovorí o ligovom titule: "Boj o titul je stále otvorený, pretože sezóna je dlhá. Môžu prísť zranenia, mužstvá môžu mať úpadok formy a mužstvo, ktoré vyzerá veľmi dobre, môže mať nakoniec problémy."

Katalánci v súčasnosti strácajú na Atlético Madrid 7 bodov, pritom Los Colchoneros majú k dobru až 2 zápasy. Stredajší zápas v každom prípade vlial nádej do tábora barcelonismo, no potrebných je omnoho viac takých zápasov. V súčasnosti sa zdá, že zverenci Ronalda Koemana idú po správnej ceste. V sobotu ich čaká ďalší náročný súboj na pôde Granady.

Messi je späť v najlepšej forme

Kapitán Barcelony predviedol v zápase proti Bilbau najlepší výkon tejto sezóny a len smola mu zabránila v tom, aby strelil hetrik, či ešte viac gólov. Prvý gól Barcelony padol po fantastickom pase na De Jonga, ktorý loptu poslal na Pedriho. Neskôr kapitán Barcelony strelil dva góly sám, z toho svoj prvý po geniálnej Pedriho pätičke. Posledným hráčom, ktorý na San Mamés strelil dva góly, bol Javier Saviola ešte v roku 2002. Tých gólov však mohlo byť viac. Jeden mu anuloval VAR kvôli postaveniu mimo hru a ďalšie dva strelecké pokusy zastavila konštrukcia brány. Messi sa v každom prípade opäť zapojil do boja o Trofeo Pichichi. V súčasnosti má 9 presných zásahov, rovnako ako ďalší traja hráči La Ligy.

Pedri naďalej žiari

Jedným z dôvodov, prečo sa Messi v zápasoch opäť usmieva, je jeho spoluhráč Pedri. Táto dvojica si medzi sebou vytvorila výborné spojenie a dokázala to aj na San Mamés. Zároveň sa Pedri pričinil o to, že z Bilbaa domov necestoval spokojný len Messi. Pedri sa taktiež zapísal na streleckú listinu a ako neskôr po zápase uviedol, bol to zrejme jeho prvý gól, ktorý strelil hlavou. Pri sumáre jeho výkonu je potrebné opäť spomenúť geniálnu pätičku na Messiho prvý gól v zápase. 18-ročný záložník sa už teraz profiluje ako jeden z najlepších nákupov Barcelony za posledné obdobie. Pritom Katalánci za neho doteraz aj s bonusmi zaplatili približne 20 miliónov eur, no jeho hodnota napríklad podľa Transfermarkt je už na úrovni 50 miliónov eur.

Griezmann sa vrátil...

Francúz sa v zápase na San Mamés vrátil do základnej zostav na úkor Martína Braithwaitea a previedol jemu typický výkon, keď opäť tvrdo pracoval pre mužstvo. Griezmannovi sa síce nedarí strieľať góly, ale proti Bilbau skôr tvoril. Do čistej šance poslal Desta, ktorý gól nestrelil, no neskôr si pripísal asistenciu na Messiho gól. K tomu pridal aj 3 kľúčové prihrávky. Bývalý hráč Atlética neodohral tak úžasný zápas ako Messi, Pedri, De Jong či Dembélé, no jeho výkon bol veľmi dobrý a môže mu to pomôcť pozdvihnúť sebavedomie do ďalších súbojov.

Začína základná jedenástka Koemana naberať tvar?

Tréner Barcelony v posledných týždňoch často experimentoval so zostavou, rozostavením a taktikou v snahe nájsť čo najvyváženejší systém. Zápas proti Bilbau naznačil, že k celkovej spokojnosti už nemá ďaleko. Zranenia mu samozrejme nepomáhajú, no absencia Piquého pomohla k tomu, že Araujo hráva čoraz lepšie a tréner sa na neho môže spoľahnúť. Frenkie de Jong hráva taktiež výborne a o jeho mieste v základe nepochybuje nikto. Dembélé je zas ďalším hráčom, ktorý predvádza čoraz lepšie výkony. Súperi si nevedia poradiť s jeho rýchlosťou, zrýchlením a k tomu je nepredvídateľný. Po zápase na San Mamés ho pochválil aj Koeman. Snáď ho podrží zdravie. Najväčšou otázkou však je, či si mužstvo dokáže dobrú formu udržať aj v nasledujúcom období.

zdroj: barcablaugranes.com
foto: twitter

Diskusia

9 komentáre
kluc Premium
2021-01-08 11:21:37
Všetko je to o sebavedomi a o forme, tak ako na začiatku sezóny proti Celte keď sme hrali polčas 10-ti a dali sme 2 góly...tie víťazstvá idú aj samé potom...
2021-01-08 11:25:25
Pedri je dobrý ale Fati je overrated