Víctor Font, kandidát na prezidenta FC Barcelona, je presvedčený, že ak vyhrá voľby, Xavi sa stane ústrednou postavou v Barcelone.

Prečo kandiduješ vo voľbách?

"Je to môj sen už od detstva. Pred siedmimi rokmi sme urobili analýzu, z ktorej vyplývalo, že Barcelona sa pravdepodobne dostane do krízy. Všetko kvôli generačnej výmene, silnej konkurencii a zastaranému finančnému modelu. Vykonanie tejto analýzy dodalo môjmu tímu veľa sily a ochoty kandidovať vo voľbách."

V poslednej ankete dostal najviac hlasov Laporta. Je skutočne tak veľkým favoritom?

"Jeho výhodou je to, že ho poznajú, my nie sme tak slávni ako bývalý prezident. Laporta je z pohľadu marketingu a popularity číslo jeden. Ale sme presvedčení, že ak nadíde hodina pravdy, socios pochopia, že projekt sa nevybuduje z nostalgie. Fanúšikovia musia byť nadšení zo skutočných plánov, nie zo spomienok z minulosti."

Tým, že si zmienil mená Xaviho a Jordiho Cruyffa, vyvolal si kontroverzie. Verejne totiž tvoju kandidatúru nepodporili.

"Našu štruktúru projektu sme oznámili v súlade s tým, čo sme dohodli s Xavim. Samozrejme, že by sme to neurobili bez ich súhlasu. Ak by to tak bolo, vtedy by som verejne povedal, že so mnou nemajú nič spoločné. On teraz len povedal, že v súčasnosti nemá zmysel zapájať sa do predvolebnej kampane."

Pripojí sa Xavi po voľbách k tvojmu tímu?

"Od 25. januára bude dohliadať na celý futbalový projekt a po skončení sezóny v Katare v apríli, sa pripojí k Barcelone."

Bude trénerom či manažérom?

"Ašpiruje na to, aby sa stal trénerom. Chceme, aby Xavi bol z hľadiska futbalu najvyššie v hierarchii. Musí mať možnosť prijímať najdôležitejšie rozhodnutia. Vzhľadom na to, že poznám jeho túžbu trénovať Barcelonu, ak klub bude potrebovať, Xavi prevezme opraty."

Ponúkneš Guardiolovi návrat do Barcelony, keď mu vyprší zmluva s Manchestrom City?

"Určite áno. Chcem v klube vytvoriť podmienky na to, aby som prilákal najlepšieho trénera na svete. Hoci teraz prišiel čas pre Xaviho, aby sa stal novým lídrom futbalového projektu, pretože je ideálnym kandidátom. Pokiaľ ide o Guardiolu, jeho návrat do Barcelony v inej úlohe je pre nás prioritou."

Niektorí kandidáti prisľúbili, že do klubu privedú Haalanda.

"Sľuby tohto typu sú nepravdepodobné, ak vezmeme do úvahy náklady. Počas nasledujúcich 18 mesiacov bude klub musieť podstúpiť šokovú terapiu, pretože sme na pokraji bankrotu. Nie sú peniaze ani na výplaty hráčov."

Ako veľmi je klub zadlžený?

"Ide o sumu na úrovni 1 miliardy eur. Zníženie dlhu je prioritou na najbližšie mesiace."

Veria banky Barcelone aj naďalej?

"Veria vzhľadom na značku klubu. Ale to všetko závisí od toho, kto bude stáť na čele klubu. Preto je dôležité, aby sa prezidentom klubu stala kompetentná osoba."

Akým spôsobom by si chcel udržať Messiho?

"Najlepšie by bolo, ak by podpísal kontrakt bez lehoty ukončenia. V krátkej perspektíve by zostal ako hráč, pretože pre Xaviho je prítomnosť najlepšieho hráča sveta veľmi dôležitá. Neskôr by po ukončení športovej kariéry dostal miesto v klube. Niekedy si neuvedomujeme, že to znamená mať vo svojich radoch niekoho takého. Môže nám priniesť nevyčísliteľné výhody dokonca aj po ukončení kariéry."

Si za to, aby Barcelona uskutočnila prestupy už v zime?

"Áno. Éric García je určite niekto, kto by nám mohol pomôcť, o tom nepochybuje nikto. Chce sa k nám pripojiť a my potrebujeme posilniť stred obrany. Pokiaľ ide o Depaya, tak to neviem, ešte nepoznám názor mojich ľudí zo športovej štruktúry."

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

14 komentáre
2021-01-08 15:46:03
Poďme Font !!!!
2021-01-08 15:59:12
Obávám se, že Barca je v takové situaci, že nostalgie je víc než rozum.