Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu po výhre nad Granadou, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Catalunya Radio] Čo môže Griezmann nájsť na ľavej strane?

"Vpredu sa snažíme hrať s trojicou, ktorá má celkom veľkú slobodu. Messi sa ako špičkový hráč sťahuje, aby prevzal loptu a Dembélé s Griezmannom si hľadajú cestu k bránke. Sú rozdielni, ale keď ideme dopredu, je potrebné byť v pokutovom území. Myslím si, že Antoine dnes zahral veľmi dobre."

Ako hodnotíš Messiho dnešný výkon? Čo pre vás znamená to, že Messi je v takejto forme? Aký na neho mala táto zmena vplyv?

"Barcelona potrebuje Messiho vzhľadom na jeho hru, rozhodujúcu úlohu pri vytváraní príležitostí a efektivitu. Je to špičkový hráč, ktorého potrebujeme, aby sme bojovali o najdôležitejšie trofeje. V prvom polčase hralo niekoľko hráčov s istými problémami a za stavu 4:0 sme mohli striedať, Lea či Frenkieho. Araujo a Dest mali isté problémy a nechceli sme riskovať. Pri tomto priaznivom výsledku sme sa mohli o týchto hráčov postarať."

Hovoril si, že ľudia si musia byť vedomí toho, že Barcelona nemôže ašpirovať na výhru všetkých trofejí, pretože klub je v prechodnej sezóne, nastupujú zmeny. Myslíš si však, že mužstvo s takouto verziou Messiho môže zabojovať o všetko?

"Tento boj nezávisí od jedného hráča. Mužstvo musí mať správnu mentalitu. Máme dôležitých hráčov, ktorí v tomto momente nemôžu byť s nami. Ak budú všetci pripravení hrať a vo svojej najlepšej forme, boj o tituly je možný, hoci je to komplikované. Mužstvo však veľmi dobre zlepšilo svoju hru. Bol to veľmi dôležitý týždeň. Odohrali sme tri zápasy na výjazde, získali sme deväť bodov a hrali sme dobre. To mi dodáva dôveru do budúcnosti."

[Helena Condis, Cadena Cope] Čo odporúčaš Riquimu Puigovi? V tejto sezóne zasiahol do hry len veľmi málo. Navrhol by si mu hosťovanie tak ako v prípade Aleñu?

"Po prvé, vyzerá to tak, ako by som mal niečo proti Riquimu. Predtým som hovoril o mladých hráčoch a zdá sa, ako by som hovoril len o Riquim. Je tu však viac mladých hráčov - Konrad, Junior, Matheus... V poslednom čase aj oni nehrajú veľa, ale vy vždy vytiahnete len jedno meno a to nie je dobré ani pre Riquiho, ani pre mňa. Ak mám niečo na Riquiho adresu, tak hovorím s ním. Nemám s ním žiadny problém. Vždy to záleží od hráča. V otázke budúcnosti sa vždy musíte dohodnúť s hráčom. Hovorím to vo všeobecnosti, nielen o Riquim."

[Alftedo Martínez, Onda Cero] Mužstvo potrebovalo sebadôveru. Je vyrovnanosť a dôslednosť kľúčom k tomu, aby sa mužstvo držalo na vrchu tabuľky?

"Sme spokojnejší a koncentrovanejší, než naposledy. Ak máme adekvátny rytmus s loptou, kontrolovať nás nemôže veľa mužstiev. A ak sme navyše aj tak efektívni ako dnes, môžeme povedať, že ideme po dobrej ceste. Musíme si však zachovať skromnosť, naďalej pracovať a zlepšovať sa."

[Radio Nacional] Odkiaľ sa vzal nový obraz hry Frenkieho de Jonga, ktorý častejšie nabieha do pokutového územia? Všetci to očakávali.

"Frenkie hral takto vysoko v posledných rokoch v reprezentácii. Ako teraz v klube. Má k tomu zodpovedajúcu kvalitu, ale nevyužíval to. Potrebujeme záložníkov, ktorí sa budú vysúvať do útoku a nabiehať do pokutového územia. Frenkie má zodpovedajúce fyzické predpoklady a dribling s loptou. Má oveľa viac predností, než len výstavbu akcií zozadu. Zároveň na seba berie aj zodpovednosť v mužstve."

[Xavi Lemos, TV3] Mužstvu sa čoraz častejšie darí neinkasovať. Ako veľmi je to pre vás dôležité?

"Myslím si, že v defenzíve sme zahrali veľmi dobre až do poslednej minúty, so stopérmi a Busim vpredu. Hrali sme pozične, zaznamenali sme množstvo vertikálnych prihrávok, to sa mi páči. Chýbal nám Lenglet, ani Araujo nemohol hrať a Umtiti ukázal, že tím ho potrebuje."

[German Bona, Sport] Čo si myslíš, že si dal Messimu, aby sa mohol opäť dostať na najvyššiu úroveň?

"S Leom mám dobrý vzťah od prvého dňa, vždy zo seba dával maximum. Stálo ho to veľa, tak ako všetkých, ako celé mužstvo. V poslednom čase je v dobrej dispozícii a je veľmi efektívny. A na to sme v jeho prípade zvyknutí. Ak v niektorom zápase nestrelí gól, niektorí môžu byť sklamaní a znepokojení. Ja nikdy. Videl som, že je motivovaný v šatni, na tréningoch. Nechcem povedať, že teraz je viac angažovaný. Jednoducho existujú momenty, kedy lopta hráčovi nechce padnúť do siete."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

8 komentáre
2021-01-09 22:22:26
Ako valverde stale to iste dookola ... Vtedy : trpeli sme
Teraz : boj o titul je stale možný
2021-01-09 22:32:08
Ak budu vsetci hraci k dispozicii..(nechcem si to ani zle vysvetlovat...ale nemozem sa ubranit ciernym myslienkam ako by zasa mohla zostava vyzerat..radsej nie,netreba malovat certa na stenu..)