Katalánci dokázali postúpiť už do štvrťfinále Copa del Rey, ale včerajší zápas s Rayom Vallecanom sa nevyvíjal podľa predstáv. Hoci Rayo v súčasnosti pôsobí v druhej španielskej lige, za svoj výkon v osemfinále proti Barcelone si zaslúži uznanie. Horšie je to už s výkonom Juniora Firpa.

Pre ľavého obrancu Blaugranas bol zápas s Rayom Vallecanom ideálnym na to, aby mohol trénera aj fanúšikov presvedčiť o svojich kvalitách. Opak bol pravdou, pretože v skutočnosti po väčšinu zápasu nebol so svojimi spoluhráčmi naladený na rovnakej vlne. V útočnej tretine mu okrem toho chýbala kvalita pri finálnej prihrávke.

Na rovinu - Junior Firpo nemá kvalitu, ktorá je potrebná na to, aby mohol v Barcelone uspieť. Nikdy ju nemal a nikdy je mať nebude. Do mužstva ho stiahol Ernesto Valverde a spolu s týmto trénerom mal Camp Nou aj opustiť. Našťastie, jeho náhradník vo včerajšom zápase, teda Jordi Alba, priniesol do hry to, čo od neho tréner očakával.

Jordi Alba sa na trávnik dostal v 68. minúte, no už počas tak krátkeho pobytu na ihrisku dokázal prihrať na víťazný gól. Svojim výkonom potvrdil, že Junior Firpo nie je jeho vhodným náhradníkom. Včerajší zápas zároveň opäť poukázal na problém, ktorý Barcelona má na ľavej strane obrany už roky - Jordi Alba nemá ani adekvátneho náhradníka a v Barcelone nie je ani hráč, ktorý by Albovi robil zodpovedajúcu konkurenciu.

Ak Barcelona chce uspieť v boji o Ligu Majstrov, potrebuje mať v kádri určite lepšieho hráča, než Junior Firpo. Hovorí sa o tom, že Firpo môže z klubu odísť už počas januárového prestupového obdobia a ak nie, po sezóne ho klub predá určite. Kto ho však nahradí vzhľadom na to, že Blaugranas nemajú na prestupy financie?

Možnosťou je Alejandro Balde, ktorý hráva v Barcelone B a niektorí pozorovatelia tvrdia, že mladík je už pripravený na to, aby vo svojej kariére urobil ďalší krok. Je silný, rýchly, atletický a má všetky vlastnosti, ktoré by ľavý bek mal mať. Koeman by ho mohol vyskúšať nasadiť do niektorých zápasov ako náhradníka. Na druhej strane je ešte priskoro na to, aby Balde hrával častejšie, pretože v obranných radoch je potrebná aj skúsenosť, no pri pohľade na zloženie defenzívy v podaní Mingueza - Araujo - Lenglet - Balde...

V každom prípade je dôležité a vzhľadom na finančnú krízu v Barcelone aj nevyhnutné, aby si klub chránil svoje klenoty v La Masii, rozvíjal ich talent a vhodne im dávkoval minúty v prvom tíme. Ronald Koeman by preto mohol vyskúšať Baldeho už v najbližšom období. Jordi Alba v rozhodujúcej fáze sezóny potrebuje aj oddych a pri pohľade na výkony Juniora Firpa sa minúty pre Baldeho pýtajú samé.

Je škoda, že v minulosti sa nevenovala rovnaká pozornosť mladíkom ako Marc Cucurella či Alejandro Grimaldo. Nikdy sa už nedozvieme, či by sa títo hráči dokázali presadiť aj na Camp Nou, no boli vo vhodnom veku na to, aby ich tréneri postupne začleňovali do mužstva. V súčasnosti však na prestupy nie sú peniaze, čo je pre mladíkov z La Masie dobrá správa. Médiá v každom prípade píšu o záujme Barcelony o Joseho Gayu, no Valencia za ľavého beka požaduje 15 miliónov eur - Barcelona v tomto smere musí prv predávať a až potom kupovať.

zdroj: barcablaugranes.com
foto: twitter

Diskusia

11 komentáre
2021-01-28 14:53:47
Stale som si myslel,ze mu treba dat sancu,ze sa chyti casom,ale vcera som pochopil,ze je tam zbytocny a treba ho predat,pokym na to nepridu aj ti zaujemcovia.
kluc Premium
2021-01-28 14:55:53
Keď sa nepodarí Gaya tak nech skúsia Mirandu... Balde nech radšej ešte 1-2 roky hráva a nie sedí na lavičke...