Ronald Koeman absolvoval tlačovú konferenciu pred zápasom Copa del Rey proti Granade, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Žreb vám prisúdil súpera, s ktorým ste hrali pred tromi týždňami a vyhrali ste 4:0. Môže byť pre vás spomínaný zápas nejakým referenčným bodom?

"Je to iný zápas, pretože hráme v Kráľovskom pohári. Granada, podobne ako my, odohrala množstvo zápasov, dokonca viac ako my. Fyzicky musíme byť schopní odohrať si svoje. Na začiatku ligového zápasu sme mali problémy, po prvom góle to bolo jednoduchšie. Očakávame ťažký zápas, musíme byť koncentrovaní."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] V zimnom prestupovom období ste nikoho nezískali. Ako si to prijal a prečo Todibo pre teba nikdy nebol možnosťou do stredu obrany?

"Todibo nebol súčasťou mojich plánov pre túto sezónu, takže sme mu pomohli nájsť nový klub. On musí hrať. Nikoho sme nekúpili, ale kvôli pandémii len málo klubov vynaložilo peniaze. Kluby majú veľa finančných problémov."

[Damia López, RAC1] Si niekoľko dní po úniku podrobností zo zmluvy Lea Messiho pokojnejší alebo ešte viac pobúrený?

"Je absurdné, že o tom hovoríte štyri dni. Mužstvo a Leo odpovedali spôsobom, aký sa mi páči. Snažili sme sa nechať veci, ktoré sa objavili v tlači, stranou a sústrediť sa na hru a na zápas. S poslednou odvedenou prácou som veľmi spokojný."

[Adria Albets, Cadena SER] Hráči v zápase s Athletic ukázali po góloch jednotu a oslavovali spoločne. Myslíš si, že sa nálada v šatni zlepšila?

"Veľa závisí od výsledkov. Výhry vždy pomôžu vytvoriť dobrú atmosféru. Na druhej strane môžu mať vplyv aj vonkajšie záležitosti. Snažíme sa nájsť správnu motiváciu. Vieme, že na tribúnach chýbajú fanúšikovia, takže ak nás motivuje niečo zvonku, o to lepšie. Dôležité je, aby sme boli zjednotení v ťažkých chvíľach."

[Helena Condis, Cadena COPE] Máš dojem, že okrem úlohy trénera si začal plniť aj funkcie hovorcu, ktorý hovorí v ťažkých chvíľach?

"Vedel som, že klub je v ťažkej situácii z mnohých dôvodov. Neprekáža mi úloha hovorcu, ale som tréner. V klube ide o dôležitú úlohu, pretože ak všetko funguje po športovej stránke, iní to majú jednoduchšie. Potrebujeme však prezidenta, takýto klub nemôže byť bez neho. Uvidíme, ako naplánujeme budúcnosť."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Naposledy si povedal, že ak niekto z klubu zverejnil Messiho zmluvu, v klube by nemal mať budúcnosť. Johan Cruyff hovorieval, že prostredie v Barcelone je náročné. Máš dojem, že nepriatelia Barcelony sú často priamo v klube?

"Je to možné, môžu byť na mnohých miestach. Vždy sa objaví konkurencia, ľudia zvonku sa priatelia s tými vo vnútri. Ja ako tréner budem brániť hráčov aj klub. Takéto úniky nie sú dobré, sú výsledkom zlých zámerov."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Je pohár dôležitejší v tejto situácii, keď na Atlético strácate v lige 10 bodov?

"Nie, pre nás je dôležitý každý zápas. Pravdou však je, že pohár je bližšie, je tu menej zápasov a všetko máme vo svojich rukách. Atlético je v poslednej dobe vo forme, nie je normálne, aby získavalo toľko bodov. Musíme vytvárať tlak a vyhrávať svoje zápasy a čakať na zakopnutie rivalov. My sme už stratili body na výjazdových zápasoch, v ktorých to už nemôžeme urobiť."

[Albert Roge, Sport] Aké sú novinky týkajúce sa zdravotného stavu Piquého? Bude sa môcť čoskoro zapojiť do tréningov?

"Najdôležitejšie je, aby sa Piqué a Ansu zotavili čo najlepšie. Nie je dobré stanoviť dátum. Dúfam, že zahrajú proti PSG, ale nič nie je isté. Uvidíme. Chceme, aby všetci boli dostupní. Sú to dôležití hráči."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Samuel Umtiti sa vrátil do hry na vysokej úrovni a zahral v troch ligových zápasoch v rade, no medzitým bol aj Superpohár. Je schopný odohrať veľa zápasov v rade?

"Samuel sa fyzicky veľmi zlepšil. Musí zbierať minúty a chytiť zápasový rytmus. Je na tom dobre, trénuje bez problémov a zajtra môže hrať. Je dobré, že v strede obrany máme konkurenciu."

[Diari Ara] Čo pomáha zjednotiť šatňu? Môže byť jednou z tých vecí aj zverejnenie Messiho zmluvy?

"Vo všeobecnosti som povedal, že krivda, ktorá bola spôsobená jednému hráčovi, zapríčiní, že spoluhráči a trénerský štáb ho chránia. Nejde však len o túto záležitosť. Vďaka tomu môžeme byť jednotnejší."

[Francesc Latorre, TV3] Sergi Roberto sa vrátil do hry. Vidíš ho na pravej strane obrany alebo v záložnej línii?

"Aj tu, aj tu. Na začiatku sezóny hral veľa v obrane, ale potrebujeme ho aj v zálohe. Máme konkurenciu na niekoľkých postoch, všetko závisí od formy daného hráča a môjho rozhodnutia."

[David Figueira, TVE] Povedal si, že Kráľovský pohár nie je dôležitejší ako liga. Ak budeš musieť niektorých hráčov šetriť, urobíš tak v lige, pretože v Copa del Rey ste k titulu bližšie?

"To závisí od fyzického stavu hráčov. Chceme naďalej vyhrávať, postúpiť do semifinále. Ak sa niekto nebude cítiť dobre, nebude hrať bez ohľadu na súťaž."

[Alex Pintanel, Gol] Griezmann v januári zaznamenal 5 gólov a 3 asistencie. Je bližšie k svojej najlepšej verzii?

"Antoine pracuje dobre počas celej sezóny. Snaží sa mužstvu pomáhať čo najviac. Je útočníkom, takže záleží aj na jeho efektivite. Predtým sa niekedy netrafil, teraz je to už iné. Niekedy je to ťažšie a niekedy tam lopta padne. V poslednej dobe je vo forme, to je pre mňa dôležité."

[André Linares, ESPN Brasil] Ako dôležité sú pre teba získané lopty v podaní ofenzívnych hráčov?

"Je to pre mňa veľmi dôležitý element, aby sme zareagovali po strate a získali loptu. Súper je vtedy dezorganizovaný a nemusíme veľa behať. Páči sa mi takáto hra. Niekedy sme to robili dobre a niekedy nám to išlo horšie. Barcelona hrá často s loptou, takže ju musíme rýchlo získavať späť. Potrebná je dobrá reakcia v priebehu troch štyroch piatich sekúnd."

[Marc Marba, BTV] Tvoj brat povedal, že počas prvých mesiacov tvojej práce v klube, niekto zverejňoval základné jedenástky. V čom konkrétne spočíval problém a ako si ho vyriešil?

"Prekvapili ste ma, nie je to pravda. To nebol problém môjho brata, ale novinár to zle napísal. Môj rozhovor s Riquim sa skutočne objavil v médiách, vtedy sme o tom hovorili. Ale o zostavách som nič také nepovedal."

[Jamie Easton, BeIN Sports] Povedal si, že ti neprekáža byť hovorcom klubu. V Barcelone si sa však stretol s hlasovaním o vyslovení nedôvery, klub nemá vedenie, boli tu škandály a úniky. Čo ťa prekvapilo najviac? Vytvára to na teba dodatočný tlak?

"Nie. Vedel som, o čom je táto práca. Vedel som o pandémii, ale nie toľko, koľko viem teraz. Očakával som, že už budeme mať prezidenta, ale musím počkať do marca. Niekedy je potrebné akceptovať isté rozhodnutia. Je to ťažká práca, ale mám ju rád, mám rád ľudí aj klub. Som šťastný a uvidíme, čo prinesie budúcnosť."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2021-02-02 16:28:40
Souhlasím, že nějaký prezident už tam dávno měl být.
2021-02-02 16:32:16
Aj napriek niektorým jeho chybám myslím, že Koeman je pre nás momentálne správny tréner. Aj napriek tomu, že nedostal ani Wijnalduma, ani Depay a teraz ani Garciu, tak si povedal mám čo mám a výsledok je taký, že Griezmann chytá formu, Umtiti sa čoraz viac začína podobať na starého dobrého Big Sama a Dembele je pod Koemanom zatiaľ zázračne zdravý.