Nadišiel okamih, kedy je potrebné povedať zbohom ďalším legendám FC Barcelona.

Lisabon, 4. august 2020: "Nikto nie je nenahraditeľný a som prvý, kto ponúka svoj odchod, aby mohla prísť mladá krv, som prvým, kto odíde, pretože si myslím, že sme spadli na samotné dno," povedal Gerard Piqué po katastrofálnej prehre 2:8 s Bayernom Mníchov.

Barcelona, 16. február 2021: "Svetlo sa nezmení v priebehu dvoch mesiacov. Som presvedčený, že ak budeme pokračovať po tejto ceste, zlepšovať veci, pozície, pokúsiť sa s ľuďmi zmeniť veci, dosiahneme to. Nie sme na konci cesty, ale sme v jej polovici," povedal Ronald Koeman po prehre 1:4 s Paris Saint-Germain.

Tieto dve vyhlásenia od sebe delí viac ako pol rok. Táto dvojica analýz však ide ruka v ruke. Barcelona je uprostred prestavby mužstva. Počas uplynulého leta odišli Ivan Rakitić, Arturo Vidal a Luis Suarez... ale ostatní zostali. Stará garda je stále v kádri Blaugranas.

Môžu to byť slávne mená, možno ako v prípade súčasného útočníka Atlética Madrid, ktoré majú pred sebou ešte niekoľkoročnú kariéru, ale tú by už nemali stráviť na Camp Nou. Ak chcete obrátiť list, nemôžete si ohnúť rok stránky, označiť si ho a potom v záchvate nostalgie sa k nemu vrátiť.

Je naozaj zvláštne, že 31-ročný Jordi Alba nemá v kádri už nejaký ten rok niekoho, kto by bol schopný ho skutočne vyzvať o boj o miesto v základe. Napriek tomu sa Jordi Alba v úvode sezóne prezentoval veľmi dobrými výkonmi. V súčasnosti však moderní krajní obrancovia ponúkajú ďaleko viac výhod okrem toho, že sú platnými hráčmi v ofenzíve.

V prípade 34-ročného Piquého je úžasné, akým spôsobom dokázal skrátiť liečbu zraneného kolena a vrátiť sa už na zápas proti PSG. A rovno do základnej zostavy. Ale na jednej strane nemal na výber, pretože ak sa pozrieme na stav defenzívy FC Barcelona... Katalánci už viac nezískavajú loptu na polovici súpera ako to robili počas éry Pepa Guardiolu proti mužstvám, ktoré chcú mať priestor za obranou Barcelony, kam môžu nabiehať.

Obdiv si zaslúži aj to, že 32-ročný Busquets je jedným z hráčov, ktorí vyvážajú loptu - ale presnosť jeho prihrávok už nebýva na tak vysokej úrovni ako predtým. A to v strede poľa, kde jeho spoluhráči De Jong a Pedri hrávajú iným tempom.

Druhá polovica cesty

Futbal napreduje a neobzerá sa dozadu. Dnes je to o kondičke, rýchlosti hry, intenzite, vyvíjaní tlaku... práve tieto aspekty robia rozdiel. A hráči, ktorí boli kľúčoví po celú predchádzajúcu dekádu, tieto aspekty už nie sú schopní ponúknuť. Napriek tomu tvoria polovicu základu Blaugranas.

Títo hráči si zaslúžia maximálnu vďačnosť a úctu za ponúknuté služby, ale slovami Piquého - nikto nie je nenahraditeľný. Súčasťou druhej polovice Koemanovej cesty by mala tvoriť aj snaha nájsť nástupcov týchto veteránov.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

17 komentáre
2021-02-18 11:40:19
Piqué by kľudne mohol zostať ako stopér číslo 4 a predávať skúsenosti mladým (Araujo, Garcia, Mingueza), Albovi treba jednoznačne doviesť konkurenciu, lebo on má miesto v základe isté a tak to aj vyzerá (pri konkurencii by aj on mohol ísť výkonmi hore, jeho by som ešte neodpisoval). Sergio nám už nemá čo ponúknuť, jeho by som poslal niekam do tepla za peniazmi.
kluc Premium
2021-02-18 11:46:48
Celá 11-ka sa vymeniť nedá za 20 ročných chlapcov aby sme dosahovali ako také úspechy... Cieľom je aby Dest, Araujo, de Jong, Pedri, Fati, Dembelé/Trincao boli budúcu sezónu pevnými členmi základnej zostavy pri skúsených hráčoch...Budúca sezóna bude prelomová zas pre Puiga, Aleňu, Illaixa, Garciu, Minguezu atď...ale ísť do novej sezóny s "B-čkom" neni prechod...