K fiasku Barcelony v zápase s PSG prispelo veľa faktorov. Katalánsky denník Mundo Deportivo spísal niekoľko z nich po tom, čo Barcelona zápas s PSG analyzovala. Ak chce Barcelona v budúcej sezóne získať nejakú trofej, každý jeden aspekt v tomto článku je nevyhnutné zlepšiť.

Fyzické nedostatky v ďalšom zápase na európskom fronte

Vysoká prehra okrem iného poukázala aj na rozdiel v kondičnej príprave oboch klubov. Barcelona začala dobre, hoci neriskovala. Postupom času sa však jej výkon zhoršoval a zhoršoval a v druhom polčase boli jasne badateľné fyzické nedostatky. Išlo o prekvapenie, pretože Katalánci si v predchádzajúcich zápasoch vedeli poradiť veľmi dobre aj v druhých polčasoch a práve vtedy často otočili vývoj stretnutia. Rytmus hry oboch tímov bol v utorok úplne iný a domáce mužstvo navyše nezapájalo do hry vysoký presing, čím sa stiahlo bližšie k svojej bránke a čaklo na súpera.

Nevyužitá šanca na 2:0

Leo Messi premenil pokutový kop po faule na De Jonga a Barcelona sa ujala vedenia. Onedlho mal druhý gól domácich na kopačke Dembélé, ale vystrelil veľmi slabo. Keylor Navas nemal problém strelu chytiť. Ak by Dembélé svoju šancu premenil, PSG by muselo začať útočiť a za obranou by vznikol voľný priestor, čo by Kataláncom umožnilo využívať diery v obrane francúzskeho tímu.

Rýchle vyrovnanie a úder na psychiku

PSG vyrovnal onedlho po Dembélého nevyužitej šanci, čo veľmi ovplyvnilo morálku Barcelony. Zahanbujúce prehry v Lige Majstrov z posledných rokov mužstvo stále trápia, takže takto inkasovaný gól mal na hráčov podvedome viditeľný vplyv, kvôli čomu sa mužstvo bálo viac riskovať.

Bez útokov v pokutovom území

Ronald Koeman chcel, aby Barcelona napádala hráčov súpera aj v pokutovom území. Niekedy sa to podarilo, napríklad v prvej pol hodine zápasu proti FC Sevilla. Ale vo finále Španielskeho superpohára čakala Barcelona na Athletic na vlastnej polovici. Mundo Deportivo je názoru, že ak sa mužstvo cíti silné a verí si, tak vytvára tlak, ale ak nie, čaká na protiútoky. Katalánci proti PSG nevyužívali presing a nehrali do voľného priestoru.

Absencia Arauja

Uruguajčan je fyzicky najsilnejším obrancom Barcelony a k tomu bol v poslednom čase vo veľmi dobrej forme, no jeho zranenie je veľký problém. Práve Araujo by pomohol zastaviť Mbappého a Icardiho.

Absencia Érica Garcíu

Zranenie Arauja zapríčinilo, že Gerard Piqué musel uponáhľať svoj návrat na trávniky. Katalánec sa pokúsil zahrať čo najlepšie a využiť svoje skúsenosti, ale chýbal mu zápasový rytmus a s Mbappém si nevedel poradiť. Ak by Barcelona v januári podpísala Garcíu, mohol by byť dobrým riešení.

Bez gólov a efektivity

V rovine teórie sa zdalo, že káder Barcelone umožňoval vyrovnaný boj s PSG. V útoku nastúpili Messi, Griezmann a Dembélé, čo na papieri vyzeralo lepšie ako tridente PSG v zložení Mbappé, Icardi a Kean. Gól však strelil len Messi a Griezmann zahodil dvojicu príležitostí. Ani Dembélé nevynikal efektivitou.

Ďalšia chyba po štandardnej situácii

Tento problém je najlepšie vidieť pri faule, ktorý viedol k tretiemu gólu PSG. Nebol postavený žiadny múr, ktorý by súperovi skomplikoval center, v pokutovom území bránilo 9 hráčov Barcelony 6 hráčov PSG. Ale až traja hráči Barcelony nebránili nikoho. Piqué sa sústredil na Icardiho, Lenglet na Marquinhosa a De Jong stál pri Keanovi, ktorý s ľahkosťou zakončil. Je to ďalšia situácia, keď si Katalánci nedokázali poradiť s bránením štandardnej situácie súpera.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

8 komentáre
2021-02-19 09:24:00
Koeman. Ale sme na dobrej ceste, napredujeme ideme dobrým smerom.???
2021-02-19 11:26:25
Jak už jsem psal, podle mě je to hodně o slabé záloze a to díky Busimu. Pokud budeme mít dominantní zálohu, což by byla Dejong, Puig, Pedri, tak by obrana měla menší problémy než jsme teď svědky. Ale samozřejmě tu obranu potřebujeme taky silnější, chyběl Araucho...