Mundo Deportivo píše o kľúčových aspektoch, ktoré by Barcelone mali pomôcť zdolať Sevillu v La Lige. Katalánci sa musia pokúsiť prekvapiť súpera a hrať rozhodnejšie v defenzíve. Barcelona by sa mala spoľahnúť aj na svoje najväčšie hviezdy.

Súdržnosť v obrane

Barcelona v prvom pohárovom zápase proti Andalúzanom nehrala zle, ale dvojica chýb v obrane rozhodla o výsledku, pretože v útoku zas útočníci nedokázali premeniť svoje príležitosti. Koeman si preto uvedomuje, že s cieľom vyhrať La Ligu je potrebné uzatvoriť súperovi cestu k Ter Stegenovi. Tréner sa môže spoľahnúť na Arauja, ktorý sa vrátil po zranení a na to, že Piqué už chytil zápasový rytmus. Diaľnica, ktorú Koundému vytvorili Busquets s Umtitim pri prvom góle Sevilly, je najlepším dôkazom, že Barcelona musí mať v zápase proti tak kvalitnému súperovi skalopevnú obranu.

Efektivita v útoku

Barcelona podáva veľmi nevyrovnané výkony, pokiaľ ide o strieľanie gólov. Ronald Koeman na tento aspekt často poukazuje. Blaugranas počas zápasov nemôžu zahadzovať toľko šancí, ak chcú zvíťaziť na Sánchez Pizjuán. V tejto sezóne sme však v podaní Barcelony videli len niekoľko zápasov, v ktorých nastrieľali viac gólov. Katalánci mali gólové príležitosti aj v pohárovom zápase so Sevillou, ale v niekoľkých prípadoch výborne zasiahol brankár Bono, najmä pri Messiho zakončeniach. Hráči Barcelony musia v pokutovom území zahrať kvalitne a využívať ponúknuté príležitosti.

Presing

Barcelona posledný súboj so Sevillou začala veľmi dobre, hrala vysoko, držala sa na polovici súpera a neumožnila Lopeteguiho zverencom vyvážať loptu. Andalúzania na začiatku zápasu stratili niekoľko lôpt a boli zablokovaní. Barcelona mohla dominovať v blízkosti pokutového územia súpera a mala šance na tvorenie nebezpečných kombinačných akcií. Za zmienku stojí tá, v ktorej Griezmann nahral Messimu a ten sa ocitol zoči-voči Bonovi. Barcelona sa musí pokúsiť hrať práve takto.

Vplyv hviezd

Vo veľkých zápasoch sa očakáva, že najväčšie hviezdy ukážu svoju úroveň. Barcelona si doteraz v zápasoch so silnými súpermi nevedela poradiť. Až na zápas s Juventusom prehrala s Realom, Atléticom, Sevillou, ale aj Athletic vo finále Španielskeho superpohára. Vyhrať nedokázala ani v prvom zápase semifinále Copa del Rey. Zajtra budú musieť urobiť maximum predovšetkým hráči ako Messi, Griezmann, Dembélé, De Jong, Piqué, Alba a Ter Stegen, aby potiahli mužstvo za dôležitou výhrou.

Zaskočiť Sevillu

Súperi sa v zápasoch proti Barcelone často rozhodnú vyvíjať tlak prostredníctvom presingu, keď Katalánci majú loptu, pretože berú do úvahy neistotu v obrane a chyby Blaugranas. Barcelona musí zabezpečiť, aby dokázala tvoriť akcie z defenzívy a ak s týmto bude mať problémy, musí nájsť iné riešenia, aby minimalizovala riziko a prekvapila súpera. Môže si pomôcť napríklad tým, že bude využívať rýchlosť Albu, Braithwaitea či Dembélého alebo do voľného priestoru za chrbát obrancov Sevilly môže nabiehať aj Griezmann. Barcelona by mohla Andalúzanov prekvapiť streľbou z diaľky či akciami zo štandardných situácií. Ale druhý spomínaný aspekt Koemanov tím zatiaľ nevie vôbec využívať.

Pozor na štandardné situácie

Kým Barcelona je v tejto hernej činnosti neškodná, Sevilla vie tvrdo zaútočiť, pretože má k dispozícii hráčov ako De Jong, Diego Carlos, Koundé, En-Nesyri alebo Jordan. Barcelona si preto musí dávať pozor, aby v okolí svojho pokutového územia faulovala čo najmenej a súper tak nemal príležitosti zahrávať štandardné situácie z nebezpečných priestorov. Je totiž jasné, že vo vzdušných súbojoch bude dominovať. Barcelona mala okrem toho problémy aj s pokrytím hráčom súpera, čo ukázal Villalibreho gól z finále Španielskeho superpohára či presný zásah Moisa Keana v zápase s PSG. Obaja mali voľnú cestu k lopte, pretože ich nikto nebránil.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2021-02-26 18:37:28
Tak, tak. Presing, bojovnost, vyhybat sa standardnym situaciam a premenit co najviac sanci. Inak nas prevalcuju.
2021-02-26 20:53:51
Čte se to a poslouchá Hrzky...ale...Barca nemá mentalitu viteznyho mužstva, proti silnějším týmům se záloha a obrana rozpadá jako domeček z karet. Když jsem včera po dlouhý době videl jiný zapas, kde nehrála Barcelona (Leister - Slavia), to bylo panecku nasazeni a bojovnost... Dvakrat tak všechno rychlejsi, jednodussi a obrana Slavie téměř bezchybna. Miliardari z Barcelony by se od nich mohli ucit. Moc bych si pral zítra postup Barcy, ale nenapadá mě jediný racionalni důvod, proč by to měla Sevilla vypustit...