Barcelona zvládla včerajší zápas na Sánchez Pizuána až prekvapivo dobre a pohodlne vyhrala nad Sevillou v pomere 2:0. Veľkú zásluhu na tom, ako Barcelona ovládla dianie na ihrisku, mala taktika Ronalda Koemana, ktorú jeho zverenci v zápase naplnili do bodky.

Holanďan rázne zmenil systém a na trávnik poslal rozostavenie s trojicou obrancov. Niektoré médiá uvádzali rozostavenie Barcelony 3-1-4-2, iné zas 3-5-2 s loptou, ktoré sa v prípade straty lopty zmenilo na 5-3-2. Barcelona takýto systém v prebiehajúcej sezóne využila len v dvoch prípadoch, vrátane skvelého víťazstva 3:0 nad Realom Valladolid. Ale aj v prípade tohto rozostavenia musí mužstvo využiť jeho prednosti, no dať si pozor aj na nedostatky.

Istejšia defenzíva

Ak Barcelona vo včerajšom zápase proti Seville prišla o loptu, Jordi Alba sa okamžite stiahol na pozíciu ľavého beka a Oscar Mingueza na post stopéra. Sergiño Dest sa medzičasom stiahol nižšie ako ďalší hráč do stredu poľa po boku Frenkieho de Jonga či Pedriho, a Barcelona takto vytvorila odolné rozostavenie 4-4-2. Tieto zmeny rozhodili hráčov Julena Lopeteguiho, ktorí neboli schopní nájsť si cestičku cez túto pevnú blokádu.

Komfortný výkon Busquetsa

Busquets v Koemanovom systéme 3-5-2 nie je nútený k rýchlemu presúvaniu sa v priestore, no zároveň je častejšie zapojený do hry. Dôvod je jednoduchý - nemusí pokrývať diery, ktoré zanechávajú jeho spoluhráči. Pre stredopoliara v rokoch má tento druh podpory, ktorú mu poskytuje trojica stopérov za jeho chrbtom, významný vplyv na jeho konečný výkon.

Busquets a jeho štatistiky v zápase

Odohrané minúty | 90
Úspešné prihrávky | 71 (91,2% presnosť)
Vyhrané duely | 5 z 11
Nabehaná vzdialenosť | 11,8km

Liberálnejšia ofenzíva

Útočníci nemali v zápase priveľa defenzívnych úloh, pretože ich istila trojica stopérov na ihrisku. Messi s Dembélém sa tak mohli sústrediť na útočenie. Obaja útočníci sa tejto úlohy zhostili na výbornú, strelili po jednom góle, čo mužstvu zabezpečilo cenné 3 body. Zmena formácie pomohla predovšetkým Dembélému, čo bolo viditeľné počas celého zápasu. Ďalším hráčom, ktorý ťažil zo zmeny bol Dest, ktorý nemusel až tak veľmi brániť. Práve defenzíva nepatrí medzi jeho silnú zbraň, na čo poukázal Mbappé v nedávnom zápase ligy Majstrov.

Nespokojný Griezmann

Zmena taktiky v podaní Koemana znamenala, že Griezmann zostal na lavičke, pretože na ihrisku pre neho už nebol priestor. Tréner Barcelony na pozápasovej tlačovke vysvetlil, že v zápase potreboval k Messimu rýchlejšieho hráča a že pre Francúza sa nejedná o žiadny trest - jednoducho bol obetovaný pre dobro tímu.

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

7 komentáre
2021-02-28 10:44:10
Mohol dať namiesto Braithwaita radšej Griezmanna. Dembele bol veľmi dobrá voľba na začiatok, ale Griezmannovi by tá vysunutá obrana Seville tiež mohla fungovať aj napriek tomu, že nie je najrýchlejší. V Atletiku tak hral hlavne v dvojčlennom útoku s tým, že väčšinu gólov dal z nábehov za obranu. Uvidíme, či si v stredu zahrá, ale za mňa radšej ako Braithwaite.
jirkam Premium
2021-02-28 11:11:40
Co je ta chybička?