La Vanguardia získal prístup k policajnému spisu týkajúceho sa aféry Barçagate, v ktorom sa uvádza, že Bartomeu bránil internému vyšetreniu prípadu. Na základe týchto informácií mala firma PwC pri vykonávaní auditu obmedzené možnosti a jeho závery boli skreslené a použité ako zásterka. Denník okrem toho píše, že sídlo jednej zo spoločností, ktorú Barcelona na oko najala, sa nachádza v starom obytnom prívese.

Katalánska polícia Mossos vyšetruje prípade Barçagate, ktorý stále nebol úplne vyriešený. Postupne sa však objavuje čoraz viac kúskov tejto skladačky. La Vanguardia informuje, že sudca a vyšetrovatelia sú presvedčení, že netrhová suma zaplatená za služby spojené s reputáciou Barcelony v online priestore mohla byť použitá na získanie provízie zo strany vyšetrovaných osôb, medzi ktoré patrí aj Josep Maria Bartomeu, Oscar Grau, Jaume Masferrer a Roman Gómez Ponti. Na dokázanie tohto predpokladu sa však stále nenašlo dostatok dôkazov.

Denník informuje, že Mossos počas vyšetrovania zistila, že bývalý prezident klubu maril fungovanie interných klubových kontrol. Bartomeu mal zasahovať do činnosti Noelie Romero, ktorá pracovala ako compliance officer v Barcelone. Po odhalení škandálu Barçagate okamžite začala konanie, ale La Vanguardia tvrdí, že Bartomeu jej odmietol poskytnúť prístup k niektorým spisom. Navyše, len tri dni po doručení vypracovaného reportu, v ktorom Romero upozorňovala na nezrovnalosti, ktorých sa dopustili orgány klubu, bola suspendovaná a po mesiace aj prepustená.

Pripomenieme, že Romero vypovedala pred súdom už v júli minulého roku. Mossos vo svojom vyšetrovaní zistila, že Romero sa už v tom čase stretla s nátlakom zo strany niektorých členov vedenia, aby jej správa nebola príliš obšírna a nezostala publikovaná. Konečné závery práce Romero v každom prípade neboli také, aké si Bartomeu predstavoval, pretože upozorňovali na systematické porušovanie protokolu klubu súvisiaceho s podpisom zmlúv.

Audit ako zásterka

Podľa La Vanguardia bola obmedzená aj práca firmy PricewaterhouseCoopers, ktorá v Barcelone vykonávala audit. Bartomeu mal firmu najať, aby očistil svoju povesť, keď vedel, že sa mu to v klube celé rúca. S Oscarom Grauom sa tak snažili kontrolovať priebeh auditu a dodávateľa auditu požiadali, aby obmedzil rozsah vyšetrovania. Bartomeu zároveň firme obmedzil prístup k niektorým informáciám a oblastiam klubu. To naznačuje, že najatá spoločnosť mala byť využitá len na krytie bývalého prezidenta. Podľa správy Mossos sú závery predstavené klubovými orgánmi po audite veľmi schematické a vytrhnuté z kontextu, takže môžu byť zle interpretované. Navyše sa líšia od záverečnej verzie PwC. Pripomenieme, že Barcelona verejne publikovala iba svoju správu o vykonaných činnostiach. Machinácie sú však zrejmé. PwC stanovilo trhovú cenu za služby na 450 000 až 650 000 eur a v prezentácii Bartomeua sme následne videli sumu 850 000 - 1 300 000 eur.

Breaking Bad po katalánsky

Bartomeu sa snažil túto sumu vyplatiť tak, aby sa vyhla interným kontrolným procesom. Celková suma bola rozdelená na menšie časti a faktúry smerovali do šiestich rôznych firiem. Rozhlasová stanica RAC1 uvádza, že tých firiem bolo nakoniec osem. Médiá v posledných dňoch informovali, že faktúry za služby boli rozposlané do rôznych oddelení klubu, napríklad do La Masie alebo Nadácie Barcelony. Zamestnanci pracujúci na týchto oddeleniach však nedostali žiadne reporty o odvedenej práci, dokonca ani odpovede na ich otázky zo strany vedenia klubu. Podľa informácií Mossos však konečná platba bola nakoniec prevedená spoločnosti I3 Ventures. Existuje veľa náznakov, že ostatné spoločnosti boli nastrčené. La Vanguardia totiž našla fotografiu sídla jednej z týchto spoločnosti, ktorej služby Barcelona využila na zlepšenie svojej povesti v online priestore. Sídlo tejto spoločnosti sa nachádza v Uruguaji... v obytnom prívese vedľa cesty. Situáciu obrazne komentoval novinár Edu Polo, ktorý odkázal na seriál Breaking Bad.

zdroj: La Vanguardia
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2021-03-05 14:16:44
Pekne som sa pri čítaní tohto článku zasmial ale čo to tu bolo... Asi sa Bartomeu hral na Kočnera???