Tréner FC Barcelona odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zajtrajším ligovým zápasom s Osasunou.

[Marc Brau, Barça TV] Vynaložili ste veľa úsilia v zápase proti Seville, ale tento víkend máte šancu stiahnuť z náskoku Atlética alebo Realu Madrid, ktorých čaká vzájomné stretnutie. Môže to byť kľúčový zápas tejto ligovej sezóny?

"Je pravda, že ide o veľmi dôležitý zápas. V nedeľu buď jeden súper alebo obaja stratia body. Osasuna sa nám doma určite vzoprie, takže musíme byť pripravení."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Naposledy si zmenil rozostavenie na troch obrancov, ale teraz máš dostupných len troch stopérov. Je túto taktiku možné zopakovať?

"Myslím si, že je to možné. Máme iných obrancov a hráčov, ale nemali by sme byť posadnutí systémom. Podstatnejší je prístup, s loptou aj bez lopty, čo sme zlepšili, pretože hráme presingom a na polovici súpera získavame množstvo lôpt."

[Damia López, RAC1] Bez ohľadu na to ako sa skončí táto sezóna, cítiš, že si zaslúžiť zostať v klube aspoň v nasledujúcom ročníku?

"Neviem, to nezávisí odo mňa. Viem len to, že mám ešte rok platnú zmluvu. O 2-3 dni sa dozvieme, kto sa stane prezidentom. Vtedy sa porozprávame, on ukáže cestu. Ja sa sústredím na zápasy a na vyhrávanie. Je to najlepšie pre všetkých. Môžeme získať dôležitý titul, musíme sa na to sústrediť."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Aký výsledok derby preferuješ?

"Na prvom mieste je náš zápas. Nemôžeme zabudnúť na to, že aj my musíme vyhrať. Okrem toho je najlepšie, aby body strácal líder. Nemôžeme však byť posadnutí týmto derby. Musíme myslieť na seba."

[Víctor Navarro, Cadena COPE] Dnes sa končí volebná kampaň, v ktorej sa neraz hovorilo o Xavim. Čo si myslíš o tom, že tvoja práca je v tejto súvislosti trochu spochybnená?

"Sú to normálne veci. Ľudí zaujímajú mená a polemika. Mne to neprekáža, sústredím sa na svoju prácu. Nemám čas na to, aby som premýšľal o iných veciach. Rozhodovať bude nový prezident. Už ma trochu unavuje odpovedať na takéto otázky."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíš si, že Barcelona je v poslednom čase v lepšej forme ako Real a Atlético?

"Neviem, sezóna je dlhá a každé mužstvo má svoje lepšie aj horšie obdobie. Je pravda, že sa nám darí a do každého zápasu vkladáme veľa energie. Hráme dobre s loptou a vytvárame si šance. Snáď to tak bude aj naďalej. Musíme sa sústrediť na seba. Do konca je ešte ďaleko."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] V posledných štyroch zápasoch ste inkasovali len jeden gól a to z pokutového kopu. Súperi zároveň nemali veľa šancí. Čo ste zmenili v obrane, okrem rozostavenia?

"Myslím si, že sme neurobili veľa individuálnych chýb, boli sme schopní dobre vytvárať tlak na súpera. Trojica stopérov nám dodala trochu sebavedomia, taktiež sme sa viac sústredili pri štandardných situáciách. Ide o množstvo vecí, nielen o samotné rozostavenie."

[German García, Radio Nacional] Je súčasná forma a aktuálna nálada v tíme vrcholom možností? Mohla by vám táto morálka pomôcť v zápase s PSG?

"Je pravda, že posledné výsledky, najmä so Sevillou, nám dodali veľa morálky. V stredu hráme v Lige Majstrov, teraz musíme myslieť na zajtrajšok. Počas celej sezóny ideme zápas za zápasom. Od nedele budeme myslieť na stredu."

[David Figueiras, TVE] Ilaix Moriba zaznamenal výrazný pokrok. Pripomína ti z tohto pohľadu iných mladých hráčov ako Ansu a Pedri? Čo vnáša do mužstva, že v poslednom čase hrá častejšie ako Puig?

"Je to jeden z našich mladých hráčov. Hral v Barcelone B a trénoval s nami. Niekoľkokrát nastúpil z lavičky a poradil si veľmi dobre. V záložnej rade existuje konkurencia, on nám môže dať veľa, tak ako Riqui svojho času. Puig dobre trénuje, máme veľa mladých hráčov, ktorí klopú na dvere prvého tímu."

[Jenny Fernández, Gol] V zápase so Sevillou sa objavilo veľa napätia, vyskytli sa sťažnosti na rozhodcov a situáciu komentovali aj Monchi a Lopetegui. Nevie Sevilla prehrávať?

"Nie, takéto veci sa stávajú všetkým, aj nám. Spomínam si, že v prvom zápase so Sevillou sa mala pískať penalta po zákroku na Albu a rozhodca to neodpískal. Niekedy sa stane niečo vo váš prospech, inokedy naopak. Obidve stretnutia boli dôležité a na vysokej úrovni. Myslím si, že sme si zaslúžili postúpiť. Nebolo by dobré, ak by počas takýchto zápasov chýbali emócie. Potom každý odíde domov, analyzuje to a akceptuje."

[Sergi Sole, Mundo Deportivo] Čo ti hovoria ľudia, keď ťa stretnú na ulici?

"Na ulici je vidno spokojnosť, fanúšikovia po prežití zlých chvíľ opäť žijú s mužstvom. Je vidieť, že nás opäť podporujú. Tvrdo sme pracovali, aby sme okrem iného dosiahli aj toto. Dúfam, že tribúny budú onedlho plné, potrebujeme to, aby sme si mohli vychutnať také večery, ako bol ten so Sevillou."

[Sport] Chceš už hovoriť s novým prezidentom na tému športových plánov a transferov?

"Samozrejme, že mať prezidenta v takom klube je veľmi dôležité. Musíme poznať možnosti v budúcnosti v mnohých otázkach."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Neprehrali ste už v 15. kolách, Messi medzičasom strelil 15 gólov. V Copa del Rey zas strieľali iní. Ako je dôležité, aby sa na streleckú listinu zapisovali aj ostatní, keď Leo nestrieľa góly?

"Je to veľmi dôležité, nie vždy môžeme byť závislí od Lea. Od neho závisí veľa, pretože je veľmi dobrý, ale musíme mať viac gólových hráčov. Je to dobré znamenie. Dúfam, že góly budú strieľať všetci."

[Jordi Quixano, El País] Na čo si doteraz najviac hrdý? Aký je tvoj krátkodobý cieľ zlepšenia?

"Na takúto otázku odpoviem radšej po skončení sezóny, pred nami je ešte veľa zápasov v rôznych súťažiach. Som však hrdý na atmosféru v mužstve, hráči si teraz veria. Po zápase so Sevillou oslavovali všetci spolu, dokonca aj náhradníci, ktorí boli určite nahnevaní, že nehrali. Je to veľmi dôležité, šatňa musí byť jednotná v dobrých aj komplikovaných chvíľach."

[Jordi Blanco, ESPN] Myslíš si, že tvoje osobné aj profesionálne vzťahy s novým prezidentom sa môžu líšiť od toho, kto vyhrá?

"Nie, nemusí to tak byť. Všetci traja viedli dobrú kampaň. Slová však slúžia na získavanie hlasov, je to normálne. Nemám žiadne preferencie, kandidátov nepoznám osobne. Hovoril som s nimi len na stretnutí s Tusquetsom. Socios zahlasujú a prijmú rozhodnutie."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Fanúšikovia po obrate so Sevillou snívajú o double. Ak berieme do úvahy to všetko, čo sa v tejto sezóne stalo, bude to zázrak?

"Musíme byť realisti, nemôžeme neustále meniť náš názor. Sme vo finále Kráľovského pohára, túto trofej máme na dosah. V závislosti od výsledkov možno zabojujeme aj o titul v lige. Musíme vyhrávať a to je najťažšie. Sme pozadu a nemôžeme stratiť žiadne body. Pred nami je veľa zápasov, 8-9 hráčov hrá viac minút, než ostatní hráči v Európe. Je úžasné, čo robíme. Dúfam, že na konci sezóny povieme, že sme mali problémy, ale urobili sme všetko a získali sme trofej."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2021-03-05 17:05:26
Máme veľa mladých hráčov, ale Puig je výnimočný.
2021-03-05 17:50:53
Ach Ronald Ronald... Mas muj obrovsky obdiv. Se zdravotnimi problemy jsi prisel do techto sracek ve kterych jsme (nebo byli?) a vedes si velice dobre. Ani nemluvim o tom jak ti kazdy novinar pripomina ze novy president te mozna vykopne. Presto delas a maximum a jde to videt. I kdyby to bylo bez trofeje a jen na ten jeden rok tak si myslim ze si zaslouzis sileny respekt a to aby se na tebe s usmevem vzpominalo.